Ako sa chová mangalica, ktorej mäso sa rozplýva na jazyku

Ekofarma Róberta Góru zo Salky je zameraná na prísne ekologický chov starostlivo vybraných plemien ošípaných – mangalice. Najväčšia unikátnosť farmy zo Salky spočíva v uzavretom kruhu – vlastné mäso a mäsové výrobky spracováva na vlastnom bitúnku, zvierat kŕmených senom, zrninami, kŕmnou repou z vlastnej produkcie, ktoré pestujú striktne bez použitia umelých hnojív a pesticídov.

26.01.2023 00:00

Pán Góra zo Salky

Róbert Góra
yeme, pr, nepouzivat Róbert Góra
Róbert Góra sa už viac ako 20 rokov venuje ekologickému chovu lokálneho plemena ošípaných – mangalice. Najdôležitejšia je preňho úcta k prírode. Toto ovplyvňuje aj jeho každodenné konanie. Verí, že existuje kvalitné hospodárenie v harmónii s prírodou. Uprednostňuje osvedčené postupy striedania plodín na poli a úrodnosť pôdy obnovuje používaním organických hnojív z chovu hospodárskych zvierat. Farma sa nachádza 12 km severne od Štúrova, na okraji obce Salka. Založil ju pán Ing. Róbert Góra, zootechnik. Živočíšna produkcia na farme bola založená v roku 2006. Gastrofarma Salka ponúka mäso tej najvyššej bio kvality, ktorá je garantovaná certifikátom nezávislej inšpekčnej organizácie Naturalis.

Eko bitúnok

Na eko bitúnku zvieratá porážajú čo najšetrnejšie, čo výhodne vplýva na kvalitu mäsa, znižuje sa tak množstvo stresových hormónov v mäse a produktoch. Farma je zameraná na prísne ekologický chov starostlivo vybraných plemien ošípaných (Mangalice) a hovädzieho dobytka (Angus a Galloway), ďalej na produkciu bravčového a hovädzieho mäsa a mäsových výrobkov, ktoré nájdete v ponuke plnochutných potravín YEME.

ekologický chov lokálneho plemena ošípaných –...
yeme , pr, nepouzivat ekologický chov lokálneho plemena ošípaných – mangalice

Všetky mäsové výrobky z farmy obsahujú len základné koreniny najvyššej kvality. Údené produkty sú vyrábané tradičným spôsobom, výhradne klasicky dymom z prírodného dreva. Mangalica plavá je plemeno z veľkej uhorskej nížiny, vyšľachtené v prvej pol. 19. storočia. Pasie sa vo voľnej prírode celoročne, aj v tuhej zime, čo je možné aj vďaka jej dlhej vlnitej srsti. Tým dosahuje pomalý, ale prirodzený prírastok sadla typického veľkým množstvom tzv. dobrého cholesterolu.

Mangalica a zdravý cholesterol

Mäso mangalice je výraznejšie červenkasté s krémovo bielym mramorovaním. Je bohaté na omega- 3 a omega-6 mastné kyseliny. V súvislosti s vyšším množstvom nenasýtených mastných kyselín sa tuk topí pri nižšej teplote, tým mäso mangalice sa rozplýva na jazyku. Má vysokú nutričnú hodnotu a obsah kvalitných bielkovín, ktoré sú ľahko stráviteľné. Obsahuje vitamín B, železo aj zinok, ktoré sú nevyhnutné pre náš organizmus. Obsahuje aj mono-nenasýtené kyseliny v oveľa vyššej miere ako iné plemená ošípaných, ktoré pomáhajú obnoviť a regulovať cholesterol. Je bohatá na kyselinu linolovú, ktorá stabilizuje štruktúru bunkových membrán pokožky.

yeme, pr, nepouzivat

Zlaté Slnko a výhra pre Salku

Pre Salku je prioritou každý detail počas vzniku produktu. Od pôvodu zvierat, krmiva, ich bezstresový život, výrobu produktov z mäsa, ktoré sami spracujú a kontrolujú v každom procese. Za svoj unikátny produkt Hovädziu pečeňovú nátierku s čučoriedkami sa stali najvyššie oceneným produktom v kategórii lahôdky v pilotnom ročníku Zlaté Slnko 2022, zameranej na komplexnú kvalitu, vstupné suroviny, chuť a zloženie.

chyba