V každej fľaši Champagne je ukryté majstrovské dielo

Champagne Palmer je hlboko zasadený do mozaiky výnimočnej vinohradníckej oblasti Montagne de Reims s najprestížnejším terroir v Champagne, s vinicami klasifikovanými len ako Premier Cru a Grand Cru.

29.12.2022 00:00
YEME palmer, pr, pepouzivat

Palmer & Co

Kvalita Palmer & Co je založená na čase a je vyjadrením majstrovského umenia spájajúceho presnosť s vyváženosťou. Bola založená v roku 1947 siedmimi vinohradníckymi rodinami. Vína Palmer & Co dozrievajú v spleti hlbokých kriedových pivničných galérií 18 metrov pod zemou, kde champagne zostáva v kontakte s kvasinkovým sedimentom po dlhé roky. Dokonca dlhšie, ako vyžaduje zákon. Pomalé vyzrievanie na kaloch dodáva vínam Palmer & Co ich charakteristickú aromatickú komplexnosť. Ich neročníkové cuvée zrejú minimálne tri roky (zákon požaduje 18 mesiacov), ročníkové cuvée šesť až osem rokov (zákon určuje 3 roky) a fľaše magnum najväčšieho formátu dozrievajú desať a viac rokov. Za vyváženosťou a eleganciou ikonického štýlu Palmer & Co stoja Xavier Berdin – cellar master a 4 enológovia. Ich diela si môžete vychutnať v širokom výbere champagne v plnochutných potravinách YEME v Bratislave a Nitre: https://www.yeme.sk/…almer-co-d36

YEME palmer, pr, pepouzivat

Champagne

Región Champagne sa skladá zo štyroch oblastí La Montagne de Reims, La Côte des Blancs, La Valée de la Marne a La Côte des Bar odlišujúcich sa dominantnými odrodami. Práve kvôli klíme tejto oblasti, pôde bohatej na vápnik a zreniu vo vápencových pivniciach je chuť champagne jedinečná. Vinice v regióne Champagne patria vôbec k najsevernejším vo Francúzsku. Od roku 1935 sú na výrobu šampanského povolené tri hlavné odrody, ktoré dominujú štýlu domu Champagne Palmer & Co – svieže Chardonnay, silný Pinot Noir a štedrý Pinot Meunier.

YEME Palmer, pr, pepouzivat

Méthode Champenoise (Méthode Traditionnelle)

Pravé champagne podlieha prísne chráneným pravidlám. Týmto názvom sa môžu označovať len šumivé vína z regiónu Champagne vo Francúzsku, vyrobené iba jediným spôsobom, tradičnou Méthode Champenoise: po zbere sú bobule jemne stlačené tak, aby nedochádzalo k uvoľneniu farby zo šupiek. Nasleduje fermentácia šťavy z bobúľ (najmä v nádobe z nehrdzavejúcej ocele) až do dosiahnutia suchosti. Toto tzv. tiché víno má vyšší obsah kyselín a preto nasleduje asambláž – zmiešanie rôznych vín. Po vytvorení želanej zmesi sa víno prečerpá do fliaš a pridá sa zmes vína, kvasiniek a cukru (známa ako „liqueur de tirage“, tirážny likér). Fľaša sa potom uzavrie korunkovým uzáverom. Prídavok tohto likéru spúšťa sekundárnu druhotnú fermentáciu vo vnútri fľaše. Nakoľko je víno v uzavretej nádobe, kvasným procesom vznikajúci oxid uhličitý nemá kadiaľ unikať a je reabsorbovaný vo víne. Po ukončení sekundárnej fermentácie mŕtve bunky kvasiniek (kaly) sú po určitom čase z fľaše odstránené. Tento proces sa nazýva odkalovanie (remuage). Fľaše sú postupne ručne pretrepávané a nakláňané, aby sa všetok sediment dostal do hrdla fľaše. Následne je hrdlo ponorené do ľadového kúpeľa, aby sediment stuhol, odstráni sa korunkový uzáver, tlak vo fľaši vytlačí stuhnutú usadeninu von a vo vnútri zostáva iba čisté šumivé víno. Tento proces sa nazýva odstránenie kalov (degorzáž). Fľaša je potom doplnená konečnou dávkou „liqueuer d’ expedition“, expedičného likéru, zmesou vína a cukru, ktorá určí finálnu cukornatosť champagne a na záver je fľaša zazátkovaná korkom, korok upevnený košíkom a fľaša označená etiketami a zabalená do kartónov.

YEME palmer, pr, pepouzivat
chyba