Ako sa orientovať v podnikaní v čase energetickej krízy

01.12.2022 00:00
credendo, pr nepouzivat

Energetická kríza je všade. Ovplyvňuje ľudí, jednotlivé odvetvia i celé krajiny… Ak svoj tovar vyvážate do zahraničia, ale aj pokiaľ obchodujete v tuzemsku, je jasné, že môžete mať obavy o svoje podnikanie. A zároveň premýšľate, ako sa v tom všetkom, čo sa vo svete deje, zorientovať. Situácia je často zložitá. Úverová poisťovňa Credendo preto pripravila jednoduchý a jasný prehľad, ktorý vám s tým pomôže.

Každé odvetvie je iné…

Ceny zemného plynu v Európe od začiatku vojny na Ukrajine rastú. Situácia ovplyvňuje množstvo firiem a sektorov, ale nie všetky rovnako. Je jasné, že čím je sektor energeticky náročnejší, tým silnejšie pre neho budú následky krízy. „V mnohých odvetviach došlo k obmedzeniu výroby. Nie je preto prekvapením, že dopady začnú čoskoro pociťovať aj klientské sektory dotknutých odvetví v podobe vyšších vstupných nákladov a možného nedostatku materiálu,“ hovorí Marek Gašparík, riaditeľ slovenskej pobočky úverovej poisťovne Credendo a dodáva: „Niektoré odvetvia zo súčasnej situácie však naopak ťažia.“

Víťazi a porazení

Najzraniteľnejšími sektormi sú tie, ktorých výroba je energeticky náročná a závislá od plynu. Táto skupina zahŕňa predovšetkým priemysel zameraný na spracovanie kovov, ako je oceľ, hliník a zinok, výrobu hnojív, chemikálií a stavebných materiálov, ďalej poľnohospodárstvo, potravinársky priemysel, rafináciu ropy, papierenský a textilný sektor a tiež výrobu elektriny, ktorá je závislá od plynu. Kvôli aktuálnej kríze sa tieto odbory stretávajú so silne negatívnymi dôsledkami.

Kríza sa zároveň presúva aj na klientské sektory vyššie spomínaných odvetví. Sekundárne dopady pociťuje stavebníctvo, automobilový priemysel, strojárstvo a dopravné služby.

Menší vplyv bude mať situácia na obchodné a priemyselné služby, stále tu však hovoríme o negatívnych dôsledkoch.

Každá kríza má aj svojich víťazov. Je preto jasné, že niektoré sektory budú z vysokých cien energií ťažiť. „Akékoľvek odvetvie aktívne vo výrobe elektriny, ktoré nie je závislé od plynu, môže očakávať zvýšenie dopytu. Ropné a plynárenské spoločnosti samozrejme profitujú z vysokých cien, ktoré v súčasnosti platíme,“ dodáva Marek Gašparík.

Pokles spotrebiteľskej i podnikateľskej dôvery

Rastúce ceny energií živia infláciu, zvyšujú náklady v dodávateľských reťazcoch. Dôsledkom je pokles spotrebiteľskej dôvery, pretože vždy trvá dlhšiu dobu, než sa mzdy inflácii prispôsobia. Možno preto očakávať, že následky začnú pociťovať aj všetky sektory priamo závislé od nepodstatných spotrebiteľských výdavkov, ktoré veľmi pravdepodobne zaznamenajú prepad dopytu. Kombinácia zhoršujúcich sa ekonomických vyhliadok a veľká záťaž spojená s vysokými nákladmi na energiu navyše spôsobuje pokles podnikateľskej dôvery a tento trend je už viditeľný.

Nie všetky krajiny sú na rovnakej lodi…

Od začiatku vojny obmedzilo Rusko svoje dodávky plynu do Európy asi o 80 %. V septembri sa Rusko rozhodlo prerušiť na neurčito dodávky plynovodom Nord Stream 1. S obavami z nedostatku energií v nadchádzajúcej zime sa všetky krajiny ponáhľali s naplnením svojich zásobníkov, čo na konci augusta viedlo k rekordne vysokým cenám zemného plynu. Aj napriek určitému poklesu zostávajú ceny plynu na vysokej úrovni, čo zvyšuje globálny dopyt po LNG a tlačí nahor aj ostatné medzinárodné ceny plynu. Prudko rastúci dopyt v Európe, ktorý je oveľa vyšší ako v iných regiónoch sveta, vedie k priepastným rozdielom v konkurencies­chopnosti európskych firiem, najmä v porovnaní s USA a Áziou.

V Európe nedostatok plynu najviac ohrozuje Nemecko a Taliansko. Popri týchto dvoch krajinách ale situácia nie je priaznivá ani pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko, najmä kvôli ich závislosti na ruskom plyne. Naopak Španielsko a Rumunsko sú na tom lepšie.

Čo prinesie budúcnosť?

Zatiaľ čo vo všetkých európskych krajinách zostanú ceny plynu po určitú dobu vysoké a budú kolísať, ich skutočná úroveň do budúcnosti závisí od politických rozhodnutí, ďalšieho vývoja ruských dodávok, ale aj od toho, aká bude nadchádzajúca zima. „Ak je rok 2022 náročný, rok 2023 môže byť ešte oveľa náročnejší. Mnoho spoločností musí do konca tohto roka obnoviť svoje zmluvy na dodávky energií a vyššie náklady budú nútené účtovať svojim zákazníkom. Čakajú nás preto neľahké mesiace,“ uzatvára Marek Gašparík.

Ako si zachovať chladnú hlavu

Súčasná situácia je neistá a ceny rastú, čo je pre nás všetkých stresujúce. Či už obchodujete v tuzemsku alebo exportujete do zahraničia, najlepšie je vždy zachovať chladnú hlavu. Ako na to?

  1. Sledujte novinky, aby ste mali prehľad o najnovšom vývoji situácie, ale vyhnite sa článkom, ktorých cieľom je čitateľov akurát vystrašiť.
  2. Snažte sa nedávať všetky vajcia do jedného košíka. Inými slovami: diverzifikujte, kde môžete.
  3. Pozrite sa na najnovšie analýzy a ratingy spoločnosti Credendo, najmä ak hľadáte príležitosti na nových trhoch alebo v nových sektoroch.
  4. Ak chcete skontrolovať, či je vaša firma správne poistená alebo ak sa potrebujete poradiť, obráťte sa na úverovú poisťovňu Credendo.
credendo, pr nepouzivat
chyba