Prvá dáma slovenského sektu

Možno netušíte, že táto žena s vami svojim spôsobom oslávila mnoho výnimočných udalostí vo vašom živote. Enologička Ingrid Vajcziková sa snaží z kvalitného vína vytvárať zážitok pre milovníkov slovenského sektu.

03.11.2022 00:00
Hubert, pr, nepouzivat
Ingrid Vajcziková

Ingrid Vajcziková je hlavnou enologičkou vo vinárskom závode Hubert J. E. v Seredi. Jej patrí veľký podiel vďaky za to, že prvý a už takmer dve storočia na Slovensku vyrábaný sekt podľa pôvodnej francúzskej receptúry prichádza rok čo rok na trh s porciou inovácií, ktoré Slovákom voňajú a chutia. Užite si rozhovor s prvou dámou slovenského sektu a pri vhodnej príležitosti si neváhajte vychutnať „slovenské šampanské“ v elegantnom pohári na stopke.

Akú úlohu má v procese výroby sektu enológ?

Zjednodušene povedané – enológ je človek, ktorý sa zaoberá vínom od začiatku až po koniec – čiže od vinohradu. Je to človek, ktorý má jasnú predstavu čo chce vyrobiť a vyberá tie najkvalitnejšie suroviny, aby docielil dokonalý výsledok. Koncept toho, čo má byť výsledkom máme my enológovia v hlave. Možno to nevyznie úplne vážne, ale prirovnala by som našu prácu k práci spisovateľov. Vieme, aký príbeh a pre akú cieľovú skupinu chceme napísať, no v našom prípade používame všetky prostriedky na to, aby sme ho zhmotnili v podobe sektu. Cieľom našej práce je zaujať milovníkov šumivého vína. Chceme, aby im sekt voňal, chutil, lahodil a možno inšpiroval. Snažíme sa spoznať chute našich spotrebiteľov, uspokojiť ich túžby a veríme, že ich dokážeme pretvoriť do podoby sektu a krásneho zážitku.

Keď tvoríte nový sekt, ako kombinujete odrody a chute? Ako viete, čo bude spolu fungovať?

To je ťažká otázka. Skúsim ju zodpovedať na príklade. Chceli sme vytvoriť nový letný sekt, ktorý osvieži počas horúcich dni. Každý sekt sa má piť správne vychladený. V podnikoch nám vždy servírujú sekt v peknom chladiacom boxe, no my sme chceli ponúknuť ešte osviežujúcejšiu verziu a mať možnosť vychutnať si sekt priamo s ľadom. Museli sme zvoliť odrodu, ktorá si aj pri pridaní kociek ľadu zachová pekné svieže, kyselkavé a šťavnaté chute. A tak vznikol ICE Club. Vyšiel krásne – a presne to by sa malo enológovi podariť. Dať konzumentovi taký nápoj, že si chce dať ďalší pohár a každý dúšok ho teší.

Ingrid Vajcziková
Hubert, pr, nepouzivat Ingrid Vajcziková

Slovenské sekty HUBERT z vašej produkcie dlhodobo patria medzi najpredávanejšie. Prečo je to podľa vás tak?

Myslím si, že sme národ, ktorý keď si niečo obľúbi, nemení to. Je pravda, že ochutnáme aj iné druhy sektov, no vraciame sa k tomu, čo predstavuje istotu, dáva „pocit domova“.

HUBERT sa pýši najväčšou rozmanitosťou produktov. Aké druhy a chute sektov má v ponuke?

Portfólio sektov Hubert je široké aj vďaka tomu, že používame všetky štyri vo svete známe výrobné metódy. Každá z nich prináša trochu iný produkt a každý si našiel svojho zákazníka.

Ktorý zo širokého portfólia sektov je medzi Slovákmi najobľúbenejší?

Je to najznámejší Hubert de Luxe. Ani sa tomu nečudujem. Má v sebe krásnu muškátovú vôňu a evokuje čas strávený vo vinohrade pri jemnom jesennom slnku. Obľubu si získal aj vďaka sviežej, ľahkej chuti s nižším obsahom alkoholu. Často dostávam otázku, prečo je de Luxe taký sladký a či ho dosládzame. Nie, nepridávame žiadny cukor. Krása tohto sektu spočíva v tom, že je vyrábaný metódou ASTI, primárnou fermentáciou a jeho sladká chuť pochádza priamo z muštu.

Všimli sme si že niektoré vaše sekty dozrievajú v tankoch, pri ktorých hrá hudba. Prečo? Už ste odpozorovali, ktorý žáner kvasinkám najviac vyhovuje?

Kvasinky sú pre nás nesmierne dôležité a preto sa o ne s láskou staráme, dokonca im hráme ich obľúbenú klasiku. Sú to práve ony, ktoré vytvárajú nielen dokonalé bublinky, ale dodávajú tiež krásne biskvitové tóny. Jednoducho – majú radosť zo života. A v neposlednom rade položia svoj „život“ pre nás.

Hubert, pr, nepouzivat

Čím sa od ostatných sektov líši najoriginálnejší sekt HUBERT L’Original? A čím sa vlastne od seba líšia jednotlivé kolekcie sektov?

Hubert L’Original je vyrobený metódou Transvals. Kvasenie prebehne vo fľaši a nádherne sa skĺbi autolýza kvasiniek s vínom. Má vďaka tomu jemne biskvitový charakter s nádychom rôzneho ovocia. Prémiový sekt Hubert L’Original je slovenský, ale má v sebe nádych francúzskej noblesy.

Ak sa pýtate na rôzne druhy našich sektov, musím spomenúť aj naše najširšie portfólio sektov z kolekcie Hubert Club. Tá ponúka až neuveriteľných 9 sektov rôznych chutí, vrátane dvoch druhov Ice Club. Široká škála sektov biele blanc, ružové rosé, aj červené, sladké, polosladké, demi, brut aj zero dosage (bez pridaného cukru). Tieto sekty vznikajú opäť inou metódou výroby tzv. Charmat, ktorá je časovo menej náročná, ale jej výhodou je zachovanie čerstvosti a intenzity arómy vína, ale aj väčšia kontrola kvality a konzistencie výsledného produktu.

Jednotlivé kolekcie sektov Hubert sa teda líšia výrobnou metódou a cuvé ( scelenie základných vín), ktoré vstupuje do výroby na jej začiatku.

V roku 2021 ste uviedli novú kolekciu sektov Grand, ktoré sú vizuálne iné, v pastelových farbách a modernom dizajne matnej fľaše. Sú zosobnením elegancie aj vizuálne aj komunikačne. Ako je to s ich chuťou?

Tri produkty Hubert Grand sú skutočne spojením sviežosti a štýlovosti. Sú určené a ulahodia aj náročnejším zákazníkom. Sú ideálnym darčekom nielen pre štýlové dámy, ale pre všetkých, ktorí si vedia užívať a vychutnávať život. Dva varianty polosuchého šumivého a jedna špecialita Grand Zero dosage, ktoré je, samozrejme, bez pridaného expedičného likéru (tzv. Brut Nature). Tak, ako šaty robia človeka, pridávajú na kráse aj sektu a my sme veľmi radi, že Hubert Grand v novom šate sa tak výborne darí.

Ingrid Vajcziková
Hubert, pr, nepouzivat Ingrid Vajcziková

V čom je rozdiel medzi sektom, ktorý stojí povedzme 5 € a sektom za 30 €?

Líšia sa hlavne spôsobom výroby, pretože u nás v Huberte vyrábame šumivé vína až štyrmi metódami, niektoré sú technicky jednoduchšie a niektoré zložitejšie a hlavne prácnejšie. Líšia sa tiež surovinou, čiže vínom ktoré spracovávame. Niektoré sekty zrejú kratšie a niektoré dlhšie, čiže rozdiely sú aj v dĺžke kvasenia a tým aj celej výroby. Veľmi dôležitý je faktor a podiel ručnej práce na výrobe. Pri tradičnej metóde, ktorou vyrábame napríklad unikátne sekty Johann a Pauline, prebieha druhotné kvasenie priamo vo fľašiach a preto každá jedna fľaša musí mnohonásobne prejsť rukami odborného pracovníka. Ten jemne a pedantne v pravidelných intervaloch fľaše otáča a to je práca náročná nielen na čas a trpezlivosť, ale vyžaduje trpezlivosť a hlavne lásku k vínu. To vo výsledku znamená, že rozdiely v produktoch šumivých vín ktoré sú pretavené i do rôznych cien, sú v podstate spleťou malých, ale dôležitých krokov, ktoré vedú k tomu, aký sekt bude jej výsledkom.

Keby ste si mali vybrať vy, pohár ktorého z vašich tohtoročných sektov by ste si naliali dnes večer?

To samozrejme záleží od nálady a od príležitosti. Keďže dnes je bežný pracovný deň, naliala by som si napríklad pohár Hubert Club Zero- s cieľom spraviť si len chvíľku pre seba. Na vychutnanie bežných chvíľ je vhodné ľahšie a jemnejšie víno z radu Club a dokonca máme v ponuke dve nealko verzie. Keby bol piatok, naliala by som si prémiový Hubert L’Original brut, pretože uprednostňujem suché, lahodné šumivé vína. Ale keby som sa stretla s priateľkami, ponúkla by som im ideálny, svieži Grand Zero dosage. A ak by bola nedeľa alebo sviatok, vybrala by som si výnimočný Hubert Johann. Je to noblesné víno, vytvorené s rešpektom k tradíciám. A aby som nezabudla, k dezertom si vychutnávam náš najobľúbenejší Hubert de Luxe.

Aké najvýznamnejšie ocenenie získali sekty Hubert?

Každý jeden z nich aspoň raz patril medzi 100 najlepších sektov Slovenska. Asi najoceňovanejší bol Hubert Cabernet Sauvignon blanc de noir. Napriek tomu, že v pohári máte biely sekt, vo vôni aj v chuti vám pripomína modrú odrodu hrozna Cabernet Sauvignon. Je jednoducho úžasný. Pravidelne sa zúčastňujeme na domácich a zahraničných súťažiach a vymenovať všetky úspechy by trvalo veľmi dlho. Ale z najnovších by som určite spomenula úspechy našich šumivých vín na súťaži AWC Vienna 2022, z ktorej sme si priniesli až 8 medailí.

Ak to zhrnieme, značka Hubert má v ponuke až 24 produktov, rozličných šumivých vín. Z Vášho portfólia sú najznámejšie sekty Club, De Luxe alebo kolekcia L'Original. Disponujete rozmanitou ponukou v kategóriách od bežných až po unikátne kúsky ako Johann a Pauline, či Hubert XO. Ktorý máte najradšej vy, alebo ktorý pokladáte za váš najväčší úspech ?

Vo vinárstve Hubert sa snažíme ísť s dobou, prinášať nové trendy prispôsobovať vývoj nových sektov požiadavkám a chutiam zákazníkov. Tešíme sa z každého nového produktu, z nových výziev a zo všetkých pozitívnych odoziev našich zákazníkov. Náš najobľúbenejší a najpredávanejší Hubert de Luxe oslavuje tento rok už svoje 50. jubileum od uvedenia na trh, čo svedčí o jeho kvalite. V posledných rokoch majú obrovský úspech najnovšie sekty, podávané s ľadom Hubert Ice Club alebo elegantné trio sektov Hubert Grand. A tomu sa veľmi tešíme.

Radosť zo života a príjemné chvíle so slovenskými bublinkami si môžete dopriať vďaka vinárskemu závodu Hubert J. E. Sereď. Kvalitné sekty kúpite aj na e- shope www.najnapoje.sk.

+5
chyba