Vianočný darček v lete? To sa niekto zbláznil?

Nezbláznil, práve naopak, prejavil viac múdrosti ako ostatní.

02.08.2022 00:00

Len o málo darčekoch sa dá povedať, že ak ich kúpite dnes a venujete na Vianoce, ich cena s vysokou pravdepodobnosťou už bude vyššia. Jedným z nich je zlato, ešte lepšie sú zlaté mince. Dôvod je jednoduchý – cena zlata je na tohtoročnom minime. Je to kvôli hodnote dolára, ktorý je veľmi silný, podľa niektorých analytikov najsilnejší v histórii. Ohlasované zvýšenie úrokových sadzieb zo strany Americkej centrálnej banky (Fed) stlačilo cenu dolárového zlata dole. Po tomto zvýšení úrokových sadzieb však zrejme dolár dosiahne maximum a nebude ďalej posilňovať, alebo len mierne.

ceska mincovna, pr nepouzivat

Zlato, ako bezpečná ochrana pred stratou hodnoty peňazí sa tak dnes predáva s veľmi „zaujímavou zľavou“. Konkrétne, ak je burzová cena zlata okolo 1.700 EUR za uncu, v druhej polovici roka sa očakáva jej rast až na úroveň 1.900 EUR.

A ako to súvisí s otázkou o bláznoch a múdrych v nadpise článku? Jednoducho. Sme už takí – ak cena nejakej komodity začne zrazu rásť, všetci začnú nakupovať. Čím viac nakupujú, tým viac ovplyvňujú, že cena rastie rýchlejšie. Žartom sa tomu hovorí „Efekt plnej krčmy“ – do prázdnej nechce vstúpiť nikto, do plnej, hoci je natrieskaná, sa hrnú všetci hladoši.

V čase keď začnú nakupovať všetci, vy už môžete mať nakúpené za oveľa lepšie ceny ako budú v budúcnosti. Tí múdri nakupujú kým je cena dole.

Takže, kúpiť niečo vhodné zo zlata (nie však šperky) teraz v lete a venovať na Vianoce znamená, že vy ušetríte a ten koho obdarujete získa viac. Len na cene zlata to môže byť približne 12% za necelý polrok!

ceska mincovna, pr nepouzivat

Ak obdarujete seba – tým, že svoje peniaze ochránite kúpou zlatých mincí, alebo mincí z drahých kovov, na Vianoce budete mať oveľa viac na darčeky ako keď svoju hotovosť necháte len tak. Hodnota peňazí zaručene klesne, inflácia si nevyberá.

A teraz otázka: Kde a ako kúpiť zlato a zlaté mince?

Nemáme s tým väčšinou skúsenosti. Obavy, že nás oklamú, že podľahneme podvodníkom sú opodstatnené. Je to ako s dobrými značkami od silných firiem. Musia si tradíciou a kvalitou získať vašu dôveru.

Takže najprv – kde?

Pokojne aj na internete, dnes sa to už dá. Ale vyberajte! Na Slovensku má vynikajúce postavenie Česká mincovna – Bezpečný e-shop, široký výber, garancie uplatniteľné na celom svete a keby bolo treba, tak aj spätný odkup toho čo ste nakúpili ak by ste náhle potrebovali späť svoju hotovosť. A čo je najzaujímavejšie – v prípade, že cena narastie, tak aj cena spätného odkupu je vyššia.

Česká mincovna razí všetky mince aj pre Český štát a tak sa vám nestane, ako v prípade iných e-shopov, že sa zrazu nemáte kam dovolať, že vám nikto neodpovie, ľudia sa stratia. Toto nehrozí, je to proste Česká mincovna.

Ak sa rozhodnete nakupovať na e-shope Českej mincovne, nemusíte nikam cestovať, nemusíte mať strach, že vás na ceste domov niekto okradne. Nakúpite z domu, doručí sa vám domov. Ak si predtým chcete predsa len všetko obzrieť, poťažkať, cítiť dotyk zlata a striebra, zájdite do výstavnej predajne Českej mincovne na Suchom mýte v Bratislave. Tam sa navyše môžete poradiť s kvalifikovanými znalcami.

A posledná otázka – Čo nakúpiť?

Začnime investormi a zberateľmi. Investičnú mincu Orol môžete mať už od 48 EUR – strieborná uncová minca, za 626,30 EUR je zlatá štvrťuncová minca Orol, ale môže to byť aj zlatá kilogramová minca Orol. Je za 65.000 EUR. Nádherný a cenný kúsok! Strach, že nemám dosť na to aby som si kúpil investičnú mincu nie je na mieste, naozaj sa to dá už za pár desiatok EUR.

+9

Zberatelia si prídu tiež na svoje.

Z najnovších emisií stojí za zmienku strieborná minca Bohovia sveta – Svarog stand, emisia má len 500 ks, alebo séria dvoch toliarov pod názvom Kráľovské dvojice – Jan Luxemburský a Eliška Přemyslovna. Stojí 152 EUR.

A keď sme hovorili o darčekoch, na e-shope Českej mincovne nájdete mince a dukáty z drahých kovov K narodeniu dieťaťa, k narodeninám, k promócii, pre šťastie, ale stále viac žiadané sú medaily s venovaním. Venovanie, alebo text vám v Českej mincovni vygravírujú priamo na medailu a tá sa tak stane jediným unikátom na svete.

Naozaj výnimočné sú mince, ktoré spájajú drahé kovy s českým krištáľom, nájdete ich ako Crystal coins.

Keď sme už v lete začali o Vianociach, v Českej mincovni nájdete množstvo vianočných motívov na minciach a medailách.

A dobrá rada na záver – nezľaknite sa ak na stránke e-shopu pod vybranou mincou prečítate oznam – „momentálne nedostupné“, alebo „dodacia lehota 60 dní“, čo sa vám môže zdať dlho. Aj keď je záujem veľký, môže sa stať, že si niekto nevyzdvihol objednanú mincu, prípadne, že už o pár dní dorazí nová emisia, ale zatiaľ stále platí stav „momentálne nedostupné“, ktorý sa môže rýchlo zmeniť. Pokojne zavolajte do predajne Českej mincovne na číslo, ktoré nájdete na webe a informujte sa. Nedajte sa odradiť, možno by ste zmeškali skvelú príležitosť.

A ešte jedna rada, skôr informácia nad zlato – zlaté investičné mince sú oslobodené od dane. To je skvelá správa!

Vývoj inflácie neveští dobré časy a momentálna nízka cena zlata, ktorú vyvolal silný dolár je skvelá príležitosť ako už dnes kúpiť Vianočný darček sebe alebo blízkym skôr ako sa trh opätovne zblázni a ceny porastú.

chyba