Záhrada starobylých odrôd aj šťastných sliepok

Manželia Šataníkovci na svojej biofarme pri Bratislave pestujú dnes už takmer zabudnuté poklady slovenskej záhrady, mišpuľu, egreše, dulu, jostu a starobylé odrody jabloní. Z ich biofarmy pochádza ovocie a zelenina z ekologického poľnohospodárstva. A čo nájdete v ich marhuľovom sade? Pobehovať sliepky, ktoré si na farme vedú spokojný život. Plány Šataníkovcov sú však oveľa väčšie. V snahe stať sa prvým certifikovaným Demeter farmárom na Slovensku sa rozhodli pestovať ovocie a zeleninu podľa princípov biodynamiky.

20.07.2022 00:00
yeme, pr, nepouzivat
Manželia Šataníkovci vo svojej záhrade.

Biofarmu Šataníkovcov nájdete uprostred polí, v strede medzi obcami Malinovo, Most pri Bratislave a Tomášov, kde sa rozhodli žiť a zmeniť svoje pracovné zameranie. Ivana ako profesionálna fotografka a Marián, redaktor, predtým obaja pôsobiaci v médiách, sa pre tento spôsob života rozhodli z jednoduchého dôvodu – považujú ho totiž za najlepší, ako nám vedia odovzdať zdravé jedlo.

yeme, pr, nepouzivat

Na Slovensku máme unikátnych farmárov, máme byť na čo hrdí. Aj keď došlo k istému prerušeniu väzieb s prírodou a tradíciami, vnímame postupný návrat k pôvodnému. Nadšenie a vášeň Ivany a Mariána, ktorý sa touto cestou vydali, ich vrelý vzťah k prírode a oddanosť prinášať nám kvalitné potraviny pestované s láskou a plným rešpektom k Zemi, prírode a človeku je toho dôkazom. Dnes pestujú okrem experimentálnych a starobylých odrôd aj klasické ovocie a zeleninu, papriku, paradajky, zemiaky, hrušky, cibuľu, ríbezle, marhule, slivky v bio kvalite.

yeme, pr, nepouzivat

Biofarma Šataníkovcov je držiteľom certifikátu ekologického poľnohospodárstva pre živočíšnu a rastlinnú výrobu. Ich prevádzka je postavená bez pripojenia k sieti a na jej chod využívajú solárnu elektrickú energiu.

Viete, ako vyzerá ekologický chov nosníc na biofarme Šataníkovcov?

Na biofarme prevádzkujú ekologický chov v malom. Chovajú tu 360 nosníc s produkciou vajíčok a zameriavajú sa na celkovú pohodu sliepok. Zabezpečujú im pokojný život s pravidelnou zdravou stravou a celodenným pobytom vonku. Dopoludnia sa striedajú v hniezdach a až do západu slnka trávia čas neúnavným hrabaním a slobodným pobehovaním po marhuľovom sade. Základ ich vyváženej stravy tvorí miešaný šrot zo zmesi tradičných obilnín, strukovín (bez sóje) a olejnín priamo od slovenských biopestovateľov, ktorú obohacujú až 30 % -ným podielom sezónnych plodín. V období zimy a slabého slnečného svitu im pridávajú k bežnej strave naklíčené obilniny, cesnak alebo esenciálne oleje, ktoré im pomáhajú udržiavať dobrý zdravotný stav.

www.yeme.sk/…-biofarma-d4

yeme, pr, nepouzivat

Farma so solárnou energiou

Biofarma Šataníkovcov je držiteľom certifikátu ekologického poľnohospodárstva pre živočíšnu a rastlinnú výrobu. Ich prevádzka je postavená bez pripojenia k sieti a na jej chod využívajú solárnu elektrickú energiu.

Označenie DEMETER na potravinách znamená ešte prísnejšiu certifikáciu než bio. Je to značka pre produkty z biodynamického poľnohospodárstva, pričom bio je z ekologického. Demeter vylučuje použitie syntetických hnojív a chemických prípravkov. Biodynamickí farmári využívajú biodynamické preparáty, ktoré ozdravujú a oživujú pôdu a podporujú rastliny v ich vývoji a raste. Nič v nich nie je pridané umelo. Zostáva len čistá a zdravá energia, ktorá dáva potravinám Demeter ich úžasnú kvalitu.

yeme, pr, nepouzivat
chyba