Nový stroj ročne spracuje tisíce ton zberového papiera

Spoločnosť Mondi SCP, najväčší slovenský integrovaný výrobca celulózy a papiera, uviedla nový stroj PS19 do skúšobnej prevádzky.

29.09.2021 11:09
mondi, pr nepouzivat

„K našej silnej základni štyroch papierenských strojov pribudol piaty, úplne nový papierenský stroj, ktorý je jedným z najmodernejších v Európe. Prináša nám prosperitu, zamestnanosť a stabilitu pre našu spoločnosť, pre región, pre Slovensko a tiež pre akcionárov. Táto najväčšia investícia v histórii spoločnosti za 370 miliónov do modernizácie celulózky a výstavby nového papierenského stroja, priniesla 125 nových pracovných miest a mnoho ďalších je zapojených prostredníctvom dodávateľského reťazca,“ povedal Milan Fiľo, prezident ECO-INVESTMENT a.s.

Prednosť dostalo tvrdé drevo

Nový papierenský stroj s výrobnou kapacitou 300-tisíc ton ročne dodáva zákazníkom inovatívny a udržateľný nový druh kartóna s názvom Kraft Top White. Výrobky nájdu využitie v obalových riešeniach určených na priamy predaj, online nakupovanie ako aj v ďalších možnostiach baliacich materiálov vyrobených na mieru.

Ružomberské papierne výrazne zvýšili podiel vstupných surovín, dreva a recyklovaného papiera, ktoré sa používajú na výrobu nového kartónového produktu. Mondi SCP, ako najväčší spracovateľ dreva na Slovensku, dáva dlhé roky vysokú pridanú hodnotu domácej obnoviteľnej surovine drevu, ktoré pochádza z trvalo udržateľných lesov s certifikátmi FSC a PEFC alebo z kontrolovaných zdrojov.

mondi, pr nepouzivat

„Kapacita slovenských lesov rastie. Štátne lesy sú najvýznamnejším partnerom Mondi SCP, z 2,3 milióna metrov kubických dreva, ktoré spracujú, im dodáva 1,2 milióna, Z dôvodu klimatických zmien nastáva ústup ihličnatých lesov pribúdajú listnaté lesy, ktoré poskytnú dostatočné množstvo suroviny na spracovanie,“ povedal Samuel Vlčan, miniser pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorý sa podujatia tiež zúčastnil.

Milan Fiľo vysvetlil výhody prechodu z ihličnatého na listnaté drevo, ktorý začal v roku 2004. „Na výrobu tony celulózy treba 5,6 metra kubického dreva z ihličnatých, ale len 3,8 metra kubického z listnatých stromov.“

Spracuje zberový papier

Okrem dreva otvára nový papierenský stroj nové kapacity spracovania aj pre zberový papier. Produkt Kraft Top White, kartónový papier s bielym povrchom, kombinuje v sebe výhody pevnosti, potlačiteľnosti a vzhľadu vrchnej vrstvy z bieleho čerstvého vlákna s výhodami spodnej vrstvy z recyklovaných vlákien.

Pri plnej kapacite bude papierenský stroj schopný ročne spracovať viac ako 200-tisíc ton zberového papiera predovšetkým zo Slovenska. Je to skvelá správa pre slovenskú cirkulárnu ekonomiku, pretože udržiava materiály v obehu zabraňuje vzniku odpadu. Toto zameranie je tiež v súlade s vedecky podloženými cieľmi MAP2030, 10-ročného akčného plánu spoločnosti Mondi pre udržateľnosť.

Podujatia sa zúčastnili aj zástupcovia obidvoch akcionárov Andrew King, CEO skupiny Mondi, Milan Fiľo, prezident ECO-INVESTMENT a.s. s Bernhardom Peschekom, prezidentom Mondi SCP a Miloslavom Čurillom, predsedom predstavenstva Mondi SCP.

chyba