Nepopáľte sa! Skúsenosti a znalosti sú nenahraditeľné

V septembri môžete zmeniť svoju organizáciu zodpovednosti výrobcov. Takže na čo by ste mali prihliadať, keď sa rozhodujete pre zmenu?

20.09.2021 00:00
Asekol, PR, nepouzivat

Odpadové hospodárstvo je komplexná a dynamická oblasť. Stovky firiem rôznej veľkosti vyrábajú a prinášajú na trh obaly a majú aj zodpovednosť za to, ako sa potom recyklujú či likvidujú. Týka sa to aj elektrospotrebičov, batérií či akumulátorov.

Správou týchto povinností môžu producenti poveriť organizáciu zodpovednosti výrobcov, ale zodpovednosť podľa zákona – tá zostáva vždy na nich. Preto je výber organizácie zodpovednosti výrobcov, čiže OZV kľúčovým rozhodnutím a nejeden výrobca sa už „parádne“ popálil.

Ronald Blaho zo spoločnosti ASEKOL SK odporúča, aby si všetci potenciálni záujemcovia OZV-čku dôkladne preverili. „Preverte si jej minulosť, ako fungovala a dokonca aj jej finančnú výkonnosť, čo je dnes už verejne dostupná informácia,“ hovorí Blaho. „Zaujímajte sa aj o to, ako komunikuje s verejnosťou, ako vzdeláva obyvateľov, a zisťujte si informácie od kolegov z brandže, či už je to napríklad potravinárstvo, nápojový priemysel alebo elektrozariadenia či batérie.“

Slovenský trh odpadového hospodárstva, ktorý je aj tak poznamenaný častými zmenami legislatívy, už videl nejeden prípad, keď OZV zanedbala povinnosti alebo nechala svojich klientov „v štichu“.

Takže ak váhate alebo ste nespokojní so svojou OZV, máte právo si hľadať alebo overovať iné možnosti.

Hraničným termínom pre výpoveď súčasnej OZV je 30. september, čo znamená – do konca septembra musí mať OZV doručenú výpoveď.

Od budúceho roku nás totiž čaká zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Zároveň sa „sprísňuje“ informačný systém odpadového hospodárstva, ktorý sleduje povinnosti výrobcov pri financovaní systému rozšírenej zodpovednosti a sústredí sa na kvalitnejšiu evidenciu všetkých tokov odpadových materiálov.

Zmeny na trhu odpadového hospodárstva sa dotknú občanov, predajcov, zberových spoločností a najmä výrobcov.

Ste pripravení?

ASEKOL SK aktívne pôsobí na slovenskom trhu odpadového hospodárstva už jedenásť rokov, v súčasnosti ako organizácia zodpovednosti výrobcov. V roku 2010 začínala s elektrozari­adeniami a elektroodpadom, tri roky nato pribrala do portfólia batérie a akumulátory a pred dvoma rokmi vstúpila aj na trh obalových a neobalových výrobkov.

Patrí do holdingovej štruktúry v Českej republike, na Slovensku a v Poľsku a zasahuje aj Nemecko, Rakúsko, Balkán a ostatné krajiny Európy, odkiaľ pochádzajú klienti ASEKOLu. Zároveň je súčasťou európskych asociácií systémov rozšírenej zodpovednosti výrobcov so sídlom v Bruseli, kde je aktívnym členom.

chyba