Inovatívny manažér Ľuboš Podoba: Svoj detský sen premenil na realitu

Na Hornej Nitre vybudoval družstvo, aké sme pred pár rokmi mohli vidieť len v zahraničí. Predseda PD Brezina Pravotice Ľuboš Podoba patrí medzi mladých agro manažérov, ktorí môžu byť inšpiráciou pre ďalšie poľnohospodárske podniky na Slovensku.

23.08.2021 00:00
vub, pr nepouzivat Foto:

Od detstva sníval, že sa bude venovať poľnohospodárstvu. Keďže pochádza z rodiny, v ktorej sa celé generácie venovali poľnohospodárstvu, už ako dieťa mal jasnú predstavu, čo chce študovať.

Na družstve pracuje od roku 2003. Dva roky predtým ukončil Agronomickú fakultu na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Začínal na úseku mechanizácie a po desiatich rokoch nastúpil na post predsedu družstva, ktorým je už deviaty rok. “V predstavenstve sme štyria a nikdy sa nám nestalo, že by sme sa nevedeli dohodnúť. Ak sme sa rozhodli pre akúkoľvek zmenu, tak sme do toho šli,” vysvetľuje Ľuboš Podoba.

Foto: Peter Brichta
vub, pr, nepouzivat

Sušené mäso z Pravotíc

Mladá generácia agro manažérov sa flexibilne prispôsobuje požiadavkám trhu a zákazníkov. Navyše je pre nich dôležité, aby boli sebestační. Výrobu rozširujú aj podľa toho, na čo by mohli zužitkovať časť produktu, ktorá im zostáva. Poľnohospodárske družstvo Brezina sa okrem rastlinnej a živočíšnej výroby venuje aj mäsovýrobe. “Na začiatku mäsovýroby bola klobása, tlačenka a jaternica, ktorých výroba bola doslova na kolene. Dopyt po týchto výrobkoch nás posunul k vybudovaniu novej mäsovyroby. Vo výrobe spracovávame každý týždeň čerstvé naše bravčové a hovädzie mäso.

Vo výrobe ideme ťažšou cestou. Nedokupujeme žiadne búrané mäso ani hotové mäsové výrobky. Takže sme boli nutení spracovať všetky časti mäsa a dostali sme sa na približne 80 druhov výrobkov. Všetky mäsové výrobky, ktoré kúpite u nás, sú vyrobené výlučne z čerstvého mäsa, vrátane sušeného mäsa, ktoré je teraz mimoriadne obľúbené. Skúšame robiť aj výrobok na spôsob talianskej salámy, tak verím, že sa nám podarí a bude úspešný ako ostatné produkty,” vysvetľuje predseda družstva Podoba.

Inovácie na každom kroku

Keďže svoje produkty chceli rozvážať vlastnými kamiónmi, založili nákladnú dopravu. “Aj vďaka tomu pracuje u nás už 85 ľudí, ktorí pochádzajú zo širšieho okolia. Vrátili sa k nám aj bývali zamestnanci, ktorí odišli za prácou do zahraničia. Pred deviatimi rokmi, keď sme začali prestavovať družstvo, bol skutočne problém nájsť šikovného človeka. Prestavbou neprešla len mäsovýroba a strojový park, ale vybudovali sme aj ubytovňu a novú kuchyňu. Teraz pripravujeme jedlo nielen pre našich zamestnancov, ale aj pre iné firmy a robíme rozvoz jedla pre okolie. Aj preto je dôležité robiť zmeny vo veľkom, hoci za každou zmenou je obrovská investícia,” vysvetľuje predseda PD Brezina Pravotice.

Poľnohospodárske družstvo Brezina v Pravoticiach je unikátne aj tým, že chová muflóny a daniele. K ich chovu sa dostali tak, že chceli zužitkovať aj pozberové zvyšky z čistenia a sušenia obilniny. “Muflónie mäso je ako ovčie, má špecifickú vôňu, takže na predaj veľmi nie je. Skôr ich chováme ako atrakciu pre zákazníkov a v menšej miere do spracovania,” dodáva na záver Ľuboš Podoba.

Foto: Peter Brichta
vub, pr, nepouzivat

Ústretovosť na prvom mieste

PD Brezina Pravotice spolupracuje s VÚB bankou deväť rokov. Okrem lízingu na budovy, ktoré stavali a opravovali, financovali s ich pomocou ovocné sady, nákup strojov alebo sušičky. “Ústretovosť je prvoradá. Za tých deväť rokov sa nám nestalo, že by nám banka nevyšla v ústrety tak v prípade úveru, ako aj lízingu. Možno nám v určitých momentoch neposkytli toľko, koľko sme žiadali, ale vždy našli cestu. Sme si vedomí, že nie vždy sme dosahovali výsledky, na základe ktorých by nám dali požadovanú sumu. Vážime si, že vždy vyjdú v ústrety v takej miere, v akej môžu,” hovorí predseda PD Brezina Ľuboš Podoba.

Foto: Peter Brichta
vub, pr nepouzivat
chyba