Svetová ekonomika po útlme znova ožíva

Najnovší ekonomický prieskum medzinárodnej asociácie ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants) ukazuje, že dôvera v globálnu ekonomiku rastie, silnejú však obavy z inflácie. Svetová ekonomika by sa mohla vrátiť na rovnakú úroveň ako pred pandémiou do konca tohto roka.

03.06.2021 00:00
Graf1,  PR článok, reklama, nepoužívať

Prieskum Global Economic Conditions Survey: Q1 2021, ktorého sa zúčastnila tisícka účtovných a finančných profesionálov z celého sveta, zaznamenal v 1. štvrťroku 2021 najväčší skok v dôvere v ekonomiku za celých 12 rokov jeho existencie. Počet optimistickejších profesionálov z oblasti financií vzrástol v porovnaní s tými menej optimistickými o 26 bodov. Global Economic Conditions Survey je z hľadiska počtu respondentov i rozsahu ekonomických premenných, ktoré sleduje, najväčším pravidelným ekonomickým prieskumom medzi profesionálmi z oblasti financií z celého sveta.

Globálne ekonomické vyhliadky na tento rok posilnili najmä veľmi silné fiškálne stimuly v USA. V prieskume za 1. Q sa zvýšil aj globálny index objednávok a je v súlade s oživením globálnej ekonomiky, ktorý ACCA očakáva v druhej polovici tohto roka.

„Stav barometra globálnej ekonomiky meraný ACCA dáva za prvý štvrťrok tohto roku oveľa optimistickejší obraz než predchádzajúce merania. Dôvera profesionálov z oblasti financií – napríklad pracovníkov finančných oddelení, finančných riaditeľov atď. – vzrástla najviac v histórii prieskumu. Schválenie a zavedenie niekoľkých účinných vakcín dramaticky zlepšilo vyhliadky na ukončenie ekonomickej krízy zavinenej pandémiou covidu,“ hovorí Viera Kučerová, riaditeľka ACCA pre Česko, Slovensko a Maďarsko, a dopĺňa: „Rast dôvery v oživenie ekonomiky zaznamenávame aj u finančných profesionálov v Českej republike, hoci nebude také rýchle a bude závisieť na vývoji nemeckej ekonomiky a raste automobilového priemyslu. Pandemická kríza však priniesla pre niektoré sektory pozitívny impulz – ide napríklad o IT či inovatívne technológie využívajúce nanovlákna. Českej ekonomike môže pomôcť aj odložený dopyt domácností, ktorý je vidieť na veľkom objeme úspor.“

Firmy sa stále boja krachu

Protichodné správy poskytli dva indexy „strachu“ – merané obavami, že zákazníci a dodávatelia môžu ukončiť podnikanie. Významne poklesli obavy, že by zákazníci ukončili podnikanie, mierne sa však zvýšili obavy, že by tak učinili dodávatelia. Oba indexy sú stále na relatívne vysokých úrovniach, čo podtrhuje vysokú mieru neistoty, ktorá v globálnej ekonomike prevláda (pozri graf).

Graf1, PR článok, reklama, nepoužívať

Dôvera v ekonomiku najviac poskočila v USA, kde rýchla vakcinácia a fiškálne stimuly pozitívne zmenili v posledných mesiacoch výhľady na ďalšie obdobie. Aj Južná Ázia a Ázijsko-pacifická oblasť zaznamenali oveľa väčšiu dôveru, čo odráža lepšie vyhliadky domáceho a globálneho dopytu. Západná Európa, Afrika a Stredný východ vykazovali miernejšie zvýšenie dôvery, ale sentiment vo všetkých hlavných regiónoch sa zlepšil (pozri graf).

Graf2, PR článok, reklama, nepoužívať

Čo sa týka vývoja objednávok – predstavujúcich skutočné ekonomické aktivity – k najväčšiemu rastu došlo v prvom štvrťroku v USA. Na Strednom východe bolo tiež zjavné oživenie objednávok medzi firmami, k čomu prispel rast cien ropy. Nárast objednávok hlásených v západnej Európe bol však malý, čo odráža pokračujúcu vysokú mieru infekcie covid a súvisiace obmedzenia. Jediným významným regiónom, ktorý zaznamenal pokles objednávok, i keď veľmi malý, bola Afrika.

Ekonomiku budú ovplyvňovať tri faktory

Analýza globálneho ekonomického výhľadu ACCA vytvára optimistický obraz na zvyšok roka 2021. Vývoj ekonomiky v budúcich mesiacoch výrazne ovplyvnia tri faktory:

  • Najvýznamnejšia je miera očkovania, ktorá sa v jednotlivých krajinách značne líši. Zjednodušene povedané, očkovanie môže nahradiť „uzamknutie“ spoločnosti a ekonomiky ako prostriedok kontroly covidu-19, čo umožní návrat ekonomických podmienok do normálu.
  • Politika je tiež veľmi dôležitá, najmä fiškálny stimul v USA bude mať tento rok pozitívne vedľajšie účinky na veľa ďalších ekonomík.
  • Predovšetkým vo vyspelých ekonomikách sa hromadia úspory z obdobia, keď boli výdaje obmedzené. To môže byť zdrojom zvýšeného dopytu.

Podľa týchto kritérií majú USA a Veľká Británia lepšie vyhliadky na rast než eurozóna a napríklad aj Česká republika. Čína bude pravdepodobne aj naďalej zaznamenávať silný rast. Veľa rozvíjajúcich sa trhov bude ťažiť zo zvýšeného celosvetového dopytu, preočkovanie populácie tu však pravdepodobne zostane nízke až do konca roka 2021.

Obavy z inflácie

Miera celkovej inflácie vzrastie v nadchádzajúcich mesiacoch z doterajších veľmi nízkych úrovní, pretože sa do spotrebiteľských cien premietnu vyššie ceny komodít a prepravy. Táto nákladová inflácia však bude dočasná, ak nebude zodpovedať trvalej dopytovej inflácii spôsobenej rýchlym ekonomických rastom.

„Očakávaná silná miera rastu HDP v USA v tomto roku zvýšila doterajšie inflačné očakávania. Inde však oneskorený účinok hlbokých recesií z roku 2020 pribrzdí infláciu. Napriek tomu je z pohľadu troch až piatich rokov vyššie riziko, že inflácia bude mať rastúci trend o niekoľko percentných bodov v porovnaní s tým pred pandémiou. Dve tretiny respondentov výskumu uviedli, že očakávajú jej rast do piatich rokov,“ hovorí Viera Kučerová z ACCA.

Návrat na predkrízovú úroveň

„Riziká spojené s mutáciou vírusu a rýchlosťou a účinnosťou očkovania zostávajú vysoké. ACCA má tri scenáre vývoja globálnej ekonomiky, pričom všetky prinášajú lepší výhľad na kondíciu svetovej ekonomiky a ukazujú aj vyšší rast globálnych ekonomických aktivít než v 4. štvrťroku 2020. Podľa hlavného modelu prognózy ACCA sa ekonomika vráti na úroveň pred pandémiou začiatkom roka 2022. Je tu však aj šanca, že sa to podarí už v druhej polovici tohto roka,“ dodáva Viera Kučerová.

Graf3, PR článok, reklama, nepoužívať
chyba