Odpoveďou na COVID-19 je bezpečné pracovné prostredie

Kultúrna pamiatka ponúka jedinečné kancelárie Spilka Offices v centre Bratislavy na prenájom

07.03.2021 00:00
Spilka, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:
Spilka s kupolou, pivovar Stein

COVID-19 priniesol do našich životov veľa zmien a otáznikov. To, čo sme vnímali ako samozrejmosť, už samozrejmosťou nie je. Zmeny sa týkajú takmer každej oblasti aj kancelárskych priestorov. Kanceláriu už nevnímame iba cez prizmu lokality alebo designu. Na prvé miesto sa dostalo zdravie zamestnancov a možnosť prispôsobiť budovu potrebám, ktoré boli vyvolané pandémiou. Najdiskutovanejšou témou je počet zamestnancov na m2, kvalita vnútorného vzduchu a jeho distribúcia v kanceláriách.

Spilka navrhnutá v päťdesiatych rokoch 20. storočia bola súčasťou pivovaru Stein. Momentálne jediný zachovaný objekt bývalého pivovaru bol pretransformovaný na moderné kancelárske priestory, ktoré môžete poznať pod názvom Spilka Offices. Budova patrí medzi národné kultúrne pamiatky.

Kvalitný materiál stavby

Spilku od ostatnej väčšiny priestorov na trhu odlišuje najmä to, že predstavuje nadčasovú klasiku. Hrubé murované a železobetónové steny spomaľujú v letným mesiacoch proces prehrievania budovy a spolu s vonkajšou tepelnou izoláciou zabezpečujú vynikajúcu tepelnú zotrvačnosť objektu. Tým pádom nie je potrebné využívať na 100 % výkon klimatizácie od začiatku až do konca leta. Budova je odolnejšia nielen na prehriatie, ale aj na ochladenie, čo zabezpečuje vyššiu kvalitu vnútorného prostredia a prináša aj ekonomicko-energetické výhody. Ďalším pozitívom je, že relatívna vlhkosť vnútorného vzduchu je nižšia pokiaľ nie je klimatizácia vyťažená na plný výkon, čo znižuje pravdepodobnosť prežívania mikroorganizmov.

Dostatok čerstvého vzduchu

Cirkulácia vzduchu je práve v čase pandémie veľkým otáznikom. Neexistujú zatiaľ štúdie, ktoré by vyslovene dokázali, že práve vzduchotechnika je nositeľom vírusu. Je však veľká pravdepodobnosť, že vzduch a jeho využitie v kanceláriách budú témy najbližších rokov. V Spilke je prívod vzduchu riešený cez podlahu. Adresné privádzanie čerstvého vzduchu môže byť efektívnym riešením problémov so vzduchotechnikou. Neprichádza pri ňom totiž k tak výraznému premiešavaniu predtým, ako sa čerstvý vzduch dostane priamo ku každému zo zamestnancov.

Spilka s kupolou, pivovar Stein Foto: Stefan Cipar & Martin Matula
Spilka, PR článok, reklama, nepoužívať Spilka s kupolou, pivovar Stein

Vysoké stropy

Vysoké stropy sú veľkým benefitom v boji s vírusmi. Svetlá výška v Spilke je nadštandardná a pri rovnakom rozmiestnení miest ako pri bežnej kancelárskej budove ponúka až o 50 % viacej vzduchu na osobu.

Kancelárie disponujú okrem výbornej polohy jedinečných kancelárskych priestorov aj vysokým hygienickým štandardom vo vzťahu k adresnosti vzduchu, jeho množstvu a kvalite na základe svetlých výšok, spôsobu distribúcie a tým predchádzajú možnému šíreniu vírusov.

Spilka s kupolou, pivovar Stein
+6
chyba