Investičné priority sa zmenili. Odborníci dnes radia nakupovať zlato

S príchodom koronavírusovej krízy na začiatku roku sa úplne zmenili istoty pokiaľ ide o investovanie. U kríz to nie je ničím zvláštnym. Rovnako ako to, že práve v týchto časoch svoju silu predvedie zlato.

09.12.2020 00:00
zlato, nepouzivat

Do čoho investovať v neistej dobe?

Pokiaľ vám nákup zlata prišiel ako archaická forma investovania, rýchlo na tento názor zabudnite. Deväť z desiatich finančných poradcov dnes odporúča klientom zmeniť pomery v investičnom portfóliu. Zatiaľ čo pred koronavírusovou krízou sa odporúčalo do zlata uložiť 6 až 10 percent hodnoty majetku, dnes je to 90 %. Kto zažil na vlastnej koži strach z padajúceho akciového trhu na začiatku koronavírusovej pandémie, ten tomu rozumie. Ani nehnuteľnosti už nie sú istotou a prestali fungovať tak, ako sme boli zvyknutí. Pokiaľ sme na nich dokonca zarábali vďaka krátkodobým prenájmom, máme teraz problémy.

Zlato je silný partner, ktorý nás podrží i v kríze

Pre zlato je typické, že odoláva ekonomickým, politickým, vojenským, a ako sa ukázalo, tak aj pandemickým krízam. Nie je používané na špekuláciu a rýchle zbohatnutie, aj keď aj to zlato v časoch svojho skokového rastu dokáže. Je to však predovšetkým prostriedok pre uchovanie hodnoty nášho majetku. Dnes je takmer jedinou istotou s obrovským potenciálom rastu.

Investičné zlato má mnoho ďalších výhod

Investovať do zlata dokáže v podstate aj laik. Stačí vedieť, že musí ísť vždy o investičné zlato v podobe zlatých zliatkov (tehál), alebo o investičné zlaté mince.

Zlato je hmatateľný majetok, nevymaže vám ho z účtu hacker, dokonca ho nepoškodí požiar ani povodeň, a na rozdiel od nehnuteľnosti je to majetok mobilný.

Investičné zlato je naviac oslobodené od DPH, takže ho nakupujeme lacnejšie. To však už neplatí u investičného striebra či platiny a paládia. Rovnako ako to neplatí pri investovaní do diamantov, starožitností a umenia.

Zlato má silný potenciál rastu. Nie je daný len pretrvávajúcou pandemickou krízou, či súvisiacou krízou ekonomickou. Ložiská zlata sú podľa odborníkov vyťažené, a to povedie k ďalšiemu nárastu ceny zlata. Zatiaľ čo dnes sa jeho cena pohybuje na cca 2000 USD za uncu, za desať rokov to bude pravdepodobne viac ako dvojnásobok. Nové ložiská totiž nie sú, alebo nedosahujú potrebnú kvalitu.

Pre nákup investičného zlata musíte navštíviť špecializovanú predajňu alebo e-shop

Investičné zlato nakúpite v predajni mincovne na Dunajskej ulici 68 v Bratislave. Druhou, rovnako bezpečnou možnosťou, je jeho nákup v e-shope predajne na webovej stránke Slovenske-mince.sk (zlato vám dôjde formou poistenej zásielky). Ale pozor, zlaté tehličky ani zlaté investičné mince so slovenským pôvodom nezoženiete. Mincovňa Kremnica investičné zlato v podobe zlatých zliatkov nevyrába. Nekúpite ho ani v Národnej banke Slovenska (NBS). Slovenskému trhu preto dominujú zlaté tehly od švajčiarskych rafinérií Argor Heraeus a P.A.M.P. a investičné mince z Rakúska, Kanady a Austrálie. Nejde o pamätné mince, ktoré razí mincovňa u nás. Ich hodnota sa stanovuje inak a na investovanie príliš vhodnými nie sú.

chyba