Prvé obce testujú množstvový zber odpadu. Šetria tisícky eur ročne

Do váženia odpadu pri zbere sa pred časom na Slovensku pustili prvé obce. Služba im má pomôcť lepšie monitorovať objem smetí a adresnejšie nastaviť poplatky pre domácnosti.

29.10.2020 12:00
CAM10029KK OK, pr clanok, reklama, nepouzivat

Do váženia odpadu pri zbere sa pred časom na Slovensku pustili prvé obce. Služba im má pomôcť lepšie monitorovať objem smetí a adresnejšie nastaviť poplatky pre domácnosti.

Časy, keď obyvatelia platili za odvoz odpadu paušálne sumy bez ohľadu na jeho vyzbieraný objem, by mali byť čoskoro minulosťou. Samosprávy môžu vďaka novému technologickému riešeniu zistiť, koľko smetí vyprodukujú jednotlivé domácnosti a podľa toho im rozrátať platby spravodlivejšie. Umožnia im to čipy umiestnené na zberných nádobách. Tie sú vďaka označeniu presne identifikované a priradenú konkrétnemu majiteľovi. Pri pravidelnom zbere zmesového komunálneho odpadu sa nádoby vážia priamo na podávači smetiarskeho auta a obec vďaka tomuto monitoringu dostane podrobnú štatistiku o produkcii odpadu na svojom území.

Motivácia šetrením

„Dáta z obcí, ktoré sa s vážením začali, ukazujú, že už samotné zavedenie systému motivuje obyvateľov k nižšej produkcii odpadu a dôslednejšiemu triedeniu,“ hovorí Lucia Šprinc, riaditeľka pre obchod a rozvoj spoločnosti Kosit, ktorá službu množstvového zberu ponúka samosprávam pod názvom Férové váženie.

To, že na území obce vznikne celkovo menej odpadu, má pozitívny efekt na životné prostredie, ale aj na obecnú kasu. Nižší objem odpadu totiž seká náklady na jeho zneškodnenie – klesá jednak zákonný poplatok, ako aj suma za uloženie na skládke, ktorá sa takisto odvíja od množstva.

CAM10077KK, pr clanok, reklama, nepouzivat

„Prepočty ukazujú, že šetrenie v obecnom rozpočte môže byť v tisíckach eur ročne,“ približuje Šprinc. Ako príklad dáva trojicu obcí na západnom Slovensku – Veľké Leváre, Gajary a Plavecké Podhradie, kde medziročné porovnanie ukázalo, že po spustení váženia odpadu klesol jeho objem v priemere zhruba o pätinu. V prípade najväčšej z obcí to znamenalo o takmer 100 ton odpadu menej vyprodukovaného v priebehu pol roka, čo je úctyhodné číslo.

Starostovia obcí pritom napriek počiatočným obavám neevidujú vznik čiernych skládok. Bilanciu zlepšila najmä edukácia občanov a ich zodpovednejší prístup. Tento model sa postupne chystajú aplikovať ďalšie samosprávy.

„Sme radi, že o službu je medzi starostami veľký záujem. Od januára spustia Férové váženie ďalšie desiatky obcí na západnom i východnom Slovensku,“ uvádza Šprinc.

  Obec 1
(2 000 – 5 000
obyvateľov)
Obec 2
(2 000 – 5 000
obyvateľov)
Obec 3
(500 – 999
obyvateľov)
Množstvo odpadu
pred zavedením
Férového váženia
435 ton 320 ton 74 ton
Množstvo odpadu
po zavedení
Férového váženia
343 ton 273 ton 56 ton
Rozdiel

–21,2 %

–14,7 %

–24,3 %

Ako to funguje

Celý systém monitoringu funguje plne automatizovane. Na začiatku si vyžaduje spomínané „očipovanie“ zberových nádob, čo predstavuje minimálny vstupný náklad. Výhodou je, že moderné čipy majú životnosť niekoľko rokov. Predpokladom zároveň je, že obce v konečnom dôsledku ušetria prostriedky vďaka nižšej produkcii odpadu.

Už samotné zavedenie systému motivuje obyvateľov k nižšej produkcii odpadu a dôslednejšiemu triedeniu.
Lucia Šprinc, riaditeľka pre obchod a rozvoj spoločnosti Kosit

Ďalšia zmena v štandardnom postupe pri odvoze smetí nie je potrebná – váženie realizuje zberová spoločnosť, ktorá na svoje autá umiestni takzvanú dynamickú váhu. Tá obsah každej nádoby váži zvlášť s presnosťou až 98 percent.

Nádoba sa pri odvoze identifikuje a do databázy sa zapíšu všetky údaje ako typ komodity či dátum zvozu. Obec tak vo výsledku získa podrobné informácie o objeme a manipuláciách odpadu.

„V rámci poskytovania nášho smart riešenia zabezpečujeme pre obce nákup čipov, ich inštaláciu aj vytvorenie databázy. Správa systému, ako aj prehľadné reporty pre obce a poradenstvo sú automaticky súčasťou služby,“ vysvetľuje Šprinc.

Povinné od roku 2023

Službu Férové váženie postavenú na množstvovom zbere odpadu ponúka Kosit pre všetky samosprávy. Nástroj má podľa Šprinc veľký potenciál využitia a záleží na konkrétnej obci, ako efektívne s ním dokáže pracovať.

03 Lucia Sprinc zdroj Kosit, pr clanok, reklama, nepouzivat

„Aj my systém naďalej vyvíjame a už teraz pripravujeme nadstavbu na základe skúseností zo zahraničia, aby služba obciam a jej obyvateľom priniesla ďalšie benefity,“ dodáva.

Prechod na váženie odpadu sa postupne podľa platnej legislatívy dotkne všetkých samospráv. Schválená novela zákona o odpadoch prináša povinnosť vybaviť zberové vozidlá zariadením na váženie odpadu od roku 2023.

Viac informácií o službe Férové váženie nájdete na webe Kosit.sk

chyba