Zlatá horúčka je tu! Zlato je najdrahšie vo svojej modernej histórii

Máločo sa ukázalo byť v dobe krízy takou istotou, ako je zlato. Jeho cena extrémne rýchlo rastie a k 27. 7. 2020 dokonca dosiahla svoje rekordné maximum v novodobej histórii. U našich susedov, v Českej republike, prepukla dokonca zlatá horúčka.

11.08.2020 07:53
investicne zlato, pr clanok, reklama, nepouzivat

Česi nakupujú zlato vo veľkom

zlato je záujem celosvetový. V Českej republike však panuje doslova zlatá horúčka. Živí ju totiž silná Česká koruna, ktorá robí pro Čechov nákup zlata ešte výhodnejším. Ak by však došlo k jej poklesu, hoci aj len o korunu, okamžite si Česi za kilogram zlata priplatia až 2000 €. Ak sa teda niečo v dnešnej dobe skutočne nevyplatí, tak je to zaváhať s nákupom investičného zlata.

Zlato ukazuje svoju silu

Za desať rokov stúpla cena zlata na dvojnásobok. Najväčší záujem je o zlato v posledných dňoch. Finanční poradcovia stále radia nakupovať, pretože zlato ešte nejakú chvíľu porastie. Opäť sa ukázalo, že v investičnom portfóliu investorov je to práve zlato, ktoré dokáže odolávať aj finančnému stresu v dobe krízy. A koronavírusová epidémia iba malou krízou nie je. Jej následky sa začínajú rysovať v číslach, a nebudú vôbec malé. Medzinárodný menový fond už vyhlásil, že predpokladá celosvetový pokles ekonomiky o 4,9 percenta. Očakáva sa najväčší prepad za posledných 90 rokov spojený s veľkou mierou nezamestnanosti. Mať v rukách tak tvrdú menu, akou je zlato, je stávkou na istotu.

Zlato je dobrý partner do neistoty

Behom koronavírovej krízy ukázalo zlato opäť svoju silu. Investori plakali nad padajúcimi cenami akcií. Prenajímatelia bytov nad zastavením príjmov z Airbnb. Zrútil sa reštauračný biznis, krachuje turistický ruch. A aj keď sa snažíme byť optimistami, vidieť svetielko na konci tunelu, zatiaľ nás koronavírus prekvapuje skôr svojou urputnou neústupnosťou než tým, že by sa dával v strachu pred ľudstvom na ústup.

Žiadne iné investičné možnosti sa netešia v dnešnej váhavej dobe takému záujmu, ako práve zlato a jeho cena rastie aj pre odborníkov šokujúcou rýchlosťou. Pritom zlato má svojich fanúšikov dlhodobo. Je obľúbeným prostriedkom k uchovaniu hodnoty získaného majetku s minimálnym rizikom strát a tiež je nástrojom výhodného zúročenia úspor. Dnes dokonca rýchleho.

Obecne sa investícia do zlata považovala za strednedobú, cca. na 7 rokov. Lenže v posledných mesiacoch sa dalo na zlate dokonca zarobiť omnoho rýchlejšie. Investori, ktorí nakúpili tesne pred krízou, na konci roku 2019 či na začiatku roku 2020, môžu teraz predávať s vysokým ziskom. Obvykle ale nepredávajú, pretože zlato stále rastie. Predáva len ten, kto potrebuje získať rýchle peniaze, napríklad na záchranu svojho kvôli kríze krachujúcemu biznisu.

Viete ako investovať do zlata?

Investovanie do zlata je skutočne tou najjednoduchšou záležitosťou. Nepotrebujete k tomu ani žiadneho finančného poradcu. Dôležité si je len uvedomiť, čo je investičné zlato. Nie sú to totiž akcie firiem ťažiacich zlato. Nie je to surové zlato, ani zlaté šperky. Aby sme dokázali z nákupu zlata vyťažiť maximum a vedeli pracovať s jeho hodnotou, musíme nakúpiť investičné zlato. Znamená to, že kúpime zlaté investičné zliatky, teda tzv. zlaté tehly. Druhou plnohodnotnou alternatívou je nákup zlatých investičných mincí. Ale pozor, nejde o tie numizmatické. Ich cenu totiž stanovujú ďalšie faktory.

Oplatí sa dobre vyberať

U investičného zlata platí dvojnásobne porekadlo, ktoré hovorí, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Nielen preto, že je treba nakúpiť skutočne investičné zlato, ale aj z dôvodu, že záleží taktiež na značke investičného zlata, ktorú zvolíme. Niektoré sú prestížnejšie. Najlepšie meno majú švajčiarske zlaté zliatky rafinérii, akými sú Argor Heraeus, PAMP či Valcambi. Pokiaľ ide o zlaté investičné mince, uznávanými sú napríklad rakúske investičné mince Wiener Philharmoniker, austrálske „klokany“ či kanadské mince s tradičným javorovým listom.

Kvalitné značky investičného zlata vám predá bratislavská predajňa špecializovaná na numizmatiku a investičné zlato. Pražská mincovna má svoju predajňu na Dunajskej ulici č. 68.

chyba