Slovákov trápi veľa vecí. Ale od čias monarchie najmä pozemky

Pozemky sú najčastejšou témou, ktorú starostovia obcí riešia s občanmi. Väčšinou obyvateľov zaujíma platenie daní z pozemkov, otázky spojené s ich úpravou, predajom a kúpou, so susedskými spormi, ale tiež stavebné povolenia, dedičské konania a napokon aj taká prozaická vec, ako je čistenie komunikácií a odpratávanie snehu.

14.11.2018 12:59
Beckov, titulka, PR článok, reklama, nepoužívať Foto: ,
Ján Križan, starosta obce Beckov

Od roku 2016 je na báze elektronických služieb postavená aplikácia, kde si vyhľadáte všetky potrebné dáta k stavbám a pozemkom.

„Čo samospráva pre svoju prácu potrebuje, mám tu. A zadarmo,“ hovorí za počítačom vo svojej pracovni Ján Križan, niekdajší starosta obce Beckov s 1 400 obyvateľmi. Pokiaľ ide o agendu spojenú s pozemkami, ide takmer o modelový príklad – veď asi polovica obyvateľov Slovenska žije v obciach s menej než 5 000 obyvateľmi. Hoci počas turistickej sezóny prechodne stúpa počet ľudí v Beckove aj na päťnásobok, keďže Beckovský hrad je veľkým lákadlom pre turistov.

Ján Križan má za sebou ukončené volebné obdobie a patrí k tým starostom, ktorí veľmi dobre vedia, že sa kataster presťahoval k nim do počítača. Azda aj preto, že roky sám pracoval ako geodet. Prácu so službami katastra už vysvetľoval celému beckovskému zastupiteľstvu, ale aj mnohým kolegom z okolia. Prekvapuje ho, že mnohí starostovia ešte stále netušia, aké informácie majú od štátu zadarmo a ako ľahko sa k nim dostanú. Aj preto je ochotný ich zaúčať – tým skôr, že to nie je „žiadna veda“, produkt z katastra je intuitívny, nevyžaduje si extrémne vzdelanie alebo špeciálny kurz. Dôležitá je iba dobrá vôľa.

Neznalosť stojí peniaze

Navyše neznalosť výhod 21. storočia môže stáť obec zbytočné peniaze. Často ju zneužívajú IT firmy, ktoré pracujú s verejne dostupnými dátami.

„Prídu agenti s teplou vodou – ako ich ironicky prezývame, pýtajú 500 eur za produkt a za update ďalších 200 eur ročne. Ale načo? Veď to isté môžem získavať bezplatne. Jedným klikom cez meno vytiahnem z ponuky katastra pozemky z registra E alebo C alebo si môžem skontrolovať dane. Som si istý, že dáta sú v katastri aktualizované na 24-hodinovej báze,“ vysvetľuje Ján Križan. Rozšírenou agendou je práve identifikácia pozemkov a ich vlastníkov.

Na Slovensku je pri počte 5,5 milióna obyvateľov asi 8 miliónov zameraných pozemkov. Veľká časť ešte z čias Rakúska-Uhorska. Párkrát sa menili politické režimy, po februári 1948 prišla kolektivizácia, takže pozemky stratili svojich majiteľov, po novembri 1989 sa im však zasa začali vracať.

„Gazda a sedliaci vedeli, kde čo majú a koľko je toho. Dnes však dediči o svojich pozemkoch často nemajú informácie, vlastníctvo je rozdrobené. Niekedy občania nevedia ani čítať z listu vlastníctva. Preto je pre nich veľká pomoc, ak im starosta dokáže zodpovedať jednoduché otázky o kvalite a parametroch pozemku,“ hovorí Ján Križan.

Tým sa využitie aplikácií a elektronických služieb nekončí. Obce si môžu pre potreby plánovania premeriavať územia, plánovať kosenie alebo čistenie verejných priestranstiev či odpratávanie snehu – aby napríklad neplatili za údržbu plôch, ktoré im nepatria. Rovnako pre budovanie cyklotrás sú nevyhnutnosťou majetkovo doriešené pozemky, pretože je to podmienkou čerpania eurofondov.

Všetko sa dá skontrolovať

„Mám tu leteckú mapu, pozerám si snímky a vidím, kto čo má na pozemku,“ vysvetľuje starosta Ján Križan. „Nebudem sankcionovať obyvateľov, ktorí zbúrali kurín alebo si postavili skleník. Mrzí ma oveľa viac, keď občania a firmy stavajú haly, búrajú pamiatky, stavajú načierno a neplatia dane alebo nemajú kolaudácie. Všetko sa dá vďaka aplikáciám a neustálej aktualizácii veľmi jednoducho skontrolovať. Napríklad 3D vizualizácia prezradí výšku stavby, dodržanie svetelnosti a ďalšie detaily. Nechcem nič viac, iba dodržiavať pravidlá a susedskú slušnosť.“

Pre kataster bol prelomový rok 2015. Všetky úkony, ktoré trvali dni až týždne, sa dajú urobiť okamžite. Začalo fungovať vyhľadávanie podľa parcelných čísel, vlastníkov, súpisného čísla budovy a začalo to byť otvorené pre všetkých. „Ak by som mal byť presný – služby katastra pomáhajú celej obci,“ dodáva starosta Beckova Ján Križan.

Beckovu priniesli minulé roky okrem iného nové triedy v škôlke, multifunkčné ihrisko, nové verejné osvetlenie, školskú kuchyňu – ako hrdo hovoria obyvatelia „najlepšiu v kraji“ –, opravenú čistiareň odpadových vôd a návrat Madony na Beckovský hrad. K pozitívnym zmenám možno prirátať aj väčšiu spokojnosť občanov, ktorí nemusia tak často navštevovať kataster. Vďaka elektronizácii služieb urobí pre nich mnoho služieb obec, kde žijú.

Beckov - ilustračné foto
Ján Križan, starosta obce Beckov
+3Ján Križan, starosta obce Beckov
chyba