Chcete začať s vlastným podnikaním? Výhodnejšie je založiť novú eseročku cez internet

Chystáte sa začať vlastný biznis? Možno uvažujete, že spoločnosť s ručením obmedzeným je tou správnou formou podnikania pre vás. Ak áno, tento užitočný článok bude práve pre vás.

03.09.2018 09:00
pexels-photo

Pri založení novej spoločnosti, máte dve možnosti. Buď sa pokúsite celý proces pracne absolvovať sami, alebo to zveríte firme, ktorá sa venuje zakladaniu firiem. Výhody majú obe varianty.

Ako to skúsiť svojpomocne

Poďme na to postupne. Pri svojpomocnej variante máte tiež na výber buď klasické „papierové“ otvorenie s.r.o., alebo to môžete skúsiť online cez portál verejnej správy.

Pri klasickej papierovej podobe registrácie platíte dvojnásobne vysoké poplatky za podanie návrhu na zápis, preto sa táto varianta z finančného hľadiska neoplatí. Navyše musíte doplácať samostatné poplatky aj za každú voľnú živnosť. Naproti tomu, ak máte elektronický občiansky preukaz s čipom a ste zbehlý v právnych predpisoch, môžete sa pokúsiť vybaviť živnostenské oprávnenie, súhlasy správcov dane a aj následný zápis do obchodného registra online cez portál verejnej správy.

V oboch prípadoch svojpomocného postupu sa však musíte pripraviť na zdĺhavé a prísne formálne procesy na úradoch. Aj najmenšia chyba v návrhu na zápis do obchodného registra môže spôsobiť značné predĺženie celého procesu, čo váš podnik spomalí hneď v začiatkoch. V horšom prípade môžete prísť aj o zaplatený poplatok.

Zverenie založenia spoločnosti špecializovanej firme

V poslednom období pribudli nové možnosti zakladania spoločností. Firma SroOnline.sk vyvinula vlastnú webovú aplikáciu, pomocou ktorej môžete podať žiadosť na otvorenie novej s.r.o. cez internet. Ako informuje advokát Tomáš Hôra, ktorý stál pri vývoji webu, začať s podnikaním nebolo nikdy jednoduchšie. „Pri vývoji našej aplikácie sme sa pokúšali o čo najjednoduchšie užívateľské prostredie portálu, aby podnikatelia aj bez potrebných znalostí mohli založiť eseročku rýchlo a to aj bez elektronického podpisu. Registrácia novej s.r.o. je v podstate len na pár klikov.“

Stačí poznať základné údaje ako je obchodné meno, sídlo, predmety podnikania a informácie na spoločníka a konateľa. Ostatné úplné založenie spoločnosti už zabezpečí firma za vás. Portál intuitívne pomáha užívateľovi pri vypĺňaní jednotlivých položiek formulára a informuje o niektorých logických chybách v priebehu vypĺňania. Dokonca automaticky overí dostupnosť obchodného mena.

Keďže formálne znenia živností sú častokrát príliš všeobecné a pre bežného užívateľa nezrozumiteľné, web tiež dokáže asistovať pri výbere vhodných predmetov podnikania podľa zadaného kľúčového slova. „Na vylepšeniach aplikácie neustále pracujeme, takže v najbližšej dobe pribudnú ďalšie zlepšenia, ktoré zjednodušia proces online zakladania s.r.o.“, dopĺňa Hôra.

Kde umiestniť sídlo spoločnosti?

Jednou z podmienok registrácie firmy je aj uvedenie sídla. Na zápis adresy je potrebné získať písomný súhlas vlastníka nehnuteľnosti. Ak je takýto súhlas pre podnikateľa prekážkou, je možné túto povinnosť obísť.

Prenájom virtuálneho sídla spoločnosti je dnes už štandardnou službou. Obľube sa tešia virtuálne kancelárie v Bratislave, Košiciach, či Žiline. Nezaostávajú ani ďalšie väčšie mestá na Slovensku. Obrovskou výhodou je aj lukratívna adresa vášho podniku, čím v očiach vašich zákazníkov získate na hodnote.

Či už sa rozhodnete skúsiť registrovať firmu svojpomocne, alebo využijete výhody cez portál SroOnline.sk, budete pri podnikaní potrebovať každé euro. Znížiť svoje náklady hneď v úvode vášho biznisu sa môže hodiť. Nezabudnite, že vďaka online zakladaniu eseročky ušetríte.

chyba