Čo potrebujete vedieť skôr, než si vybavíte virtuálne sídlo?

Virtuálne sídlo je skvelou možnosťou pre podnikateľov, ktorí chcú ušetriť. Zo zákona vyplýva, že uviesť sídlo musí každá firma – nemusí to však byť nevyhnutne dom, byt alebo nebytový priestor. Čo sa vlastne za pojmom „virtuálne sídlo“ skrýva, aké sú jeho výhody a akí podnikatelia môžu z tejto služby profitovať?

21.03.2018 08:00
shutterstock 190882616

Keď sa povie virtuálne sídlo

Ide v zásade o službu podnikateľom a firmám. Ich zákonnou povinnosťou je pri zakladaní spoločnosti či živnosti uviesť aj sídlo firmy (zapisuje sa do Obchodného registra resp. živnostenského registra slovenskej republiky). Týmto sídlom môže byť dom, byt či iná nehnuteľnosť, ktorej majiteľ udelil Súhlas vlastníka na zriadenia sídla firmy. Treba dodať, že majiteľ nehnuteľnosti je oprávnený udeliť aj niekoľko súhlasov pre rôzne firmy, vďaka čomu môže na jednej adrese oficiálne sídliť viacero firiem.

Výhody virtuálneho sídla

Zriadenie virtuálneho sídla je skvelou možnosťou pre všetkých malých podnikateľov, ktorí k výkonu svojej živnosti reálne nepotrebujú kancelárske priestory ani priestory inej nehnuteľnosti. Ak chcú učiniť zákonným požiadavkám zadosť, aj oni ale musia do ORSR napísať sídlo firmy. Je možné doň napísať aj adresu vlastného bytu alebo domu, no to sa veľmi neodporúča, nakoľko hrozí strata súkromia. V prípade nepríjemností je určite lepšie vybavovať veci so svojimi obchodnými partnermi na virtuálnej adrese ako pred dverami domu či bytu. Prenájom priestorov tvorí ďalšiu z možností, ako riešiť nutnosť zápisu sídla firmy. Avšak platiť pravidelne mesačné nájomné vo výške niekoľkých stovák eur môže byť likvidačné pre malých a obtiažne a zbytočne zaťažujúce aj pre stredných podnikateľov.

Kto môže z virtuálneho sídla profitovať?

Virtuálne sídlo je čoraz obľúbenejšou záležitosťou, siaha po ňom naozaj široké portfólio podnikateľských subjektov od začínajúcich podnikateľov až po zabehnuté firmy. Komu a aké výhody táto služba prináša?

• Začínajúci podnikatelia, stojaci na štarte svojej podnikateľskej kariéry, iste ocenia každé euro naviac. Služba virtuálneho sídla je pre nich priam ideálnou voľbou, navyše finančne veľmi dostupnou – za prenájom kancelárskych či obytných priestorov by museli platiť stovky eur mesačne a o zriadení sídla firmy na adrese pobytu podnikateľa už reč bola…Prenájom virtuálneho sídla začína už na sume okolo 30€, pričom príplatok za doplnkovú službu v podobe správy poštovej komunikácie neprevyšuje sumu 13€.

• Rovnako, ako rastie dopyt po virtuálnych sídlach, rastú aj počty podnikateľov pracujúcich z domu. Reč je najmä o architektoch, finančných agentoch, majiteľoch eshopov a produktových katalógov a ďalších ľudí, ktorí pracujú najmä v obchode, marketingu alebo IT. Pri svojej práci nepotrebujú byť „ukotvení“ na pevnom bode niekde v kancelárii, na druhej strane z času na čas radi využijú reprezentatívne priestory na obchodné rokovania. Seriózne firmy preto k službe virtuálneho sídla na lukratívnej adrese ponúkajú aj možnosť využitia zasadacích priestorov, využiteľných práve na spomínané obchodné rokovania.

Virtuálne sídlo ale môže využiť prakticky akýkoľvek podnikateľ z akéhokoľvek kúta Slovenska. Pravdou je, že mnoho virtuálnych sídel vzniká v Bratislave, ktorá je akýmsi nepísaným centrom biznisu na Slovensku. Mnohých (najmä podnikateľov obchodujúcich so zahraničím) motivuje práve imidžové hľadisko – pre zahraničných partnerov je Bratislava predsa len mestom zo slovenských miest najzvučnejším.

• Že na Slovensku nemáme daňové raje? Záleží na uhle pohľadu. V Bratislave vyvíjajú činnosť tisícky firiem, len za rok 2017 ich pribudlo viac ako 6000. V takomto „mori“ je šanca náhodnej daňovej kontroly prakticky nulová. Ak podnikáte svedomito a riadne si plníte svoje povinnosti, nemusíte sa báť daňovej kontroly, ktorá by žiadne porušenia aj tak nezistila a pre vás by bola akurát obťažujúca.

Dôvodov prečo si zriadiť virtuálne sídlo v Bratislave môže byť oveľa viac. Často ho využívajú napríklad zahraničné firmy, ktoré si na Slovensku otvorili pobočku – svoj biznis riadia zo zahraničia a v Bratislave potrebujú akurát preberať poštu alebo riešiť občasné pracovné schôdzky.

Viac informácií o virtuálnych sídlach sa dočítate na webstránke spoločnosti – M2B a.s.

chyba