Workshop na tému projekcia továrne od prvej myšlienky po úspešný prevádzku

Minulý týždeň usporiadala spoločnosť DELTA, Fraunhofer Austria a step2solution workshop z praxe na tému "Na scéne projekcie továrne - Best Practice od prvej myšlienky po úspešný prevádzku." Workshop sa konal v novej centrále viedenskej siete "Smart Campus" a na programe boli podnetné prednášky všetkých troch partnerov projektu. Prezentovali sa skúsenosti od investorov a projektových vedúcich v rámci World Cafés a viedla sa panelová diskusia za účelom vzájomnej výmeny názorov.

03.05.2017 14:11
zdroj: DELTA Holding GmbH
DELTA Holding GmbH zdroj: DELTA Holding GmbH

Továreň neprojektujeme každý deň. V čom tkvie zvláštnosti projektovania továrne? Akým spôsobom môžu byť implementované nové technológie? Mám dostatok Know-how na účely projektovania továrne? Tieto a ďalšie otázky boli komplexne prediskutované a zodpovedané odborníkmi. Viac ako 60 účastníkov malo pol dňa čas na počúvanie prednášok, spolu diskutovanie pri World Café v rámci tzv. Best Practice stolov a k networkingu.

„Po tomto workshope som si uvedomil, ako zložitá táto téma vlastne je a ako je dôležitý profesionálny a štruktúrovaný prístup pre dodržanie projektového cieľa.“ Kľúčový rečník DI Walter Stephan, zakladateľ FACC a v súčasnosti konzultant v spoločnosti Luftfahrtzuli­eferung, zhŕňa svoju prezentáciu nasledovne: " integrované obchodné a továrenské projekcie pod taktovkou správneho partnera, zodpovedajúcich analytických nástrojov a dodržanie vhodných časových intervalov projekcie sa postará v oblasti high-tech technológií o efektivitu v investičných projektoch a tým prispeje k vyššej ziskovosti danej spoločnosti „. Wolfgang Kradischnig, hovorca skupiny DELTA osvetlil v spoločnej prednáške s Wolfgangom Waldhäuslem: "Okrem stavebných a majetkovo-technických zmien musí byť predovšetkým prizvaný človek s profesionálnym riadením zmien tzv. Change Management. Model IG Lebenszyklus Bau – realitný projekt postavený na piliéroch procesov, organizácia a obzvlášť potom kultúra – funguje aj pre priemyselnú výstavbu. "Thomas Sobottka z Fraunhofer Austria dopĺňa:“ Chceli sme účastníkom odovzdať z našich projekčných skúseností posledných rokov, ako je dôležité pre úspech, projektovať so štruktúrovanými postupmi a vhodnými metódami a pritom vidieť výrobu a budovu vždy ako celok, ako v prípade novostavby, tak aj pri prestavbe diela.

"Poznatky a skúsenosti z prípravy a projekcia výrobných hál a priemyselných budov na Slovensku a smerom ďalej na východ prezentoval za skupinu DELTA Erik Štefanovič, ktorý na konkrétnej prípadovej štúdii stavebného projektu výrobnej haly MANN + HUMMEL zdôraznil, aké je dôležité systémovo uzatvárať jednotlivé fázy plánovania a dosiahnuť maximálne efektívneho využitia potenciálu, ktorý projekt ponúka. K tomuto projektu je nutné dodať, že práve táto výrobná hala získala ocenenie v súťaži Stavba roka Zlínskeho kraja a je výnimočná nielen tým, že bola realizovaná v neobvykle krátkom čase, ale aj pre svoju fotovoltaickú elektráreň umiestnenej na streche jednej z hál, ktorý dokáže vyprodukovať jednu tretinu spotreby energie budovy.

„Workshop mal veľký úspech a počet účastníkov potvrdil, že je táto téma pre oblasť priemyslu veľmi zaujímavá.“ – komentoval akciu Wolfgang Kradischnig, hovorca skupiny DELTA. „Už plánujeme budúci workshop.“

chyba