Jedinečné svetelné polia v obnovenom Auparku

Urban Chic – to je štýl premeny bratislavského Auparku, ktorý sa predstavil verejnosti v druhej polovici októbra. Nový dizajn v štýle mestského prostredia priniesol aj presvetlenejšie priestory, ktorého súčasťou je svetelné riešenie „Light fields”, založené na simulácii prirodzeného denného režimu slnečného žiarenia.

15.12.2015 13:11
aupark inzercia

Rekonštrukciu uskutočnil francúzsko-holandský investičný gigant Unibail-Rodamco, ktorý pred štyrmi rokmi odkúpil od HB Reavis aj druhú polovicu Auparku, čím sa stal jej stopercentným majiteľom. „Modernizácia mala za cieľ priniesť zákazníkom ešte viac komfortu do nakupovania, uľahčiť a zefektívniť pohyb po centre,“ zdôvodnil na stretnutí s novinármi Arnaud Burlin, výkonný riaditeľ spoločnosti Unibail-Rodamco pre strednú Európu. „Dúfame, že príťažlivá atmosféra a starostlivo vyberaný mix značiek budú dôvodom, aby sa k nám zákazníci vrátili aj v budúcnosti.“ Modernizácia interiéru vo výške 15,5 mil. eur začala v januári tohto roku a jej návrh pochádza od dizajnérov Saguez&Partners, sídliacich vo Francúzsku, v spolupráci so slovenským architektonickým štúdiom Jančina architekti.

Novým nákupným srdcom je centrálna zóna, v rámci ktorej sú eskalátory s prepravnou kapacitou 3 600 ľudí za hodinu a panoramatický výťah. Nahradili tak pôvodné schody, čím sa zrýchlil a uľahčil vertikálny pohyb zákazníkov po centre. Súčasťou nového átria je tiež fontána, ktorá sa stala vyhľadávaným miestom pre oddych a stretnutia. Interiéru dominuje kombinácia kovových prvkov a dreva, v rámci farieb prevládajú odtiene sivej, bielej a hnedej. Nová podlaha je vyrobená z kvalitného španielskeho mramoru.

aupark inzercia

Svetlejšie a ekologickejšie

Centrum má nový šetriaci režim, ktorý ho radí medzi energeticky najefektívnejšie nákupné centrá na svete. Ako jediné nákupné centrum na Slovensku získalo BREEAM in-use certifikát s hodnotením „vynikajúce“. Tento certifikát patrí medzi najstaršie a najuznávanejšie hodnotenia vplyvu budov na životné prostredie. Inštalácia a oživenie všetkých „Light fields“ v Auparku zabrala siedmym odborníkom viac ako 2 000 hodín práce, a to výlučne počas nočných smien, kedy sa uskutočňovala aj samotná rekonštrukcia nákupného centra.

Svetelné riešenie „Light fields” skrýva pod svojou celkovou rozlohou 582 m2 sofistikované elektronické komponenty poslednej generácie. Základ svietidiel tvoria vysokoúčinné LED DPS dosky (Dosky plošných spojov) v počte 3 841 kusov. „Každá DPS doska bola špecificky navrhnutá, zákazkovo vyrobená a osadená špičkovými LED čipmi značky CREE,“ približuje Dušan Kozic, konateľ spoločnosti ECO-LOGIC (www.ecologic.sk), ktorá navrhla a dodala technologické riešenie osvetlenia. „Efektivita LED-iek dosahuje úroveň 165 lm/W pri konštantnom indexe podania farieb Ra=85.

Kvalita produkovaného svetla zohráva kľúčovú úlohu v celom systéme. Špeciálne translucentné fólie Renolit, ktoré sú nasvetlované LED-kami, slúžia ako sekundárny svetelný zdroj. Ten vďaka vynikajúcim parametrom LED zobrazuje celé spektrum farieb prirodzene a verne. Predpokladaná životnosť celého systému je viac ako 100.000 hodín a to bez poklesu svetelného toku“

aupark inzercia

Simulácia denného režimu

Riešenie je založené na simulácii prirodzeného denného režimu slnečného žiarenia. Svietidlá menia svoju teplotu farieb podľa presne určeného programu, ktorý korešponduje s východom a západom slnka ako aj s presným teplotným charakterom slnečného svitu. Celkovo sa o túto úlohu nepretržite stará viac ako 537 000 LEDiek, dosahujúcich enormný svetelný výkon 7 682 000 lm (lumenov), pri priemernom príkone 75 kWh. Podobné parametre dosahuje napríklad aj verejné osvetlenie celého mesta Senec, ktoré taktiež využíva pokročilú LED technológiu.

chyba