Slováci majú drsnejších šéfov ako Česi. Je čas ich zjemniť!

Viac ako dve tretiny Slovákov a Čechov (68 %) vidia na svojich šéfoch prejavy drsnosti. Podľa prieskumu značky Milka pritom práve drsnosť šéfa má priamy vplyv na ich životnú ne/spokojnosť. Čím drsnejší šéf, tým horšie pre zamestnancov, ale i firmu.

01.09.2015 07:55
inzercia pr konektor milka Foto:

Stres z drsného šéfa prináša so sebou celý rad negatívnych vplyvov na ich podriadených. Napríklad viac trpia zdravotnými problémami (o 20–30 %), horšie spia, cítia sa unavenejší, prieskum ale dokázal aj to, že majú menšiu chuť na sex. Drsné správanie šéfov však má negatívny dosah aj na zamestnávateľov – až 45 % zamestnancov pod drsným manažérom totiž uvažuje o zmene práce.

„Štýl vedenia ľudí je naozaj jedným z dôležitých prvkov ovplyvňujúcich atmosféru na pracovisku, či v akejkoľvek inej skupine. Pri riadení tímu a komunikácii s jeho členmi je podľa mňa dôležité najmä to, či je šéf férový, ľudský a podľa možnosti otvorene komunikuje so „svojimi“ ľuďmi. Dobrý šéf by mal rozlišovať podľa toho, v akej situácii a s akým človekom pracuje, či je jeho podriadený motivovaný a či podáva želaný výkon pri plnení pracovných úloh. Podľa toho volí adekvátny štýl vedenia, ktorý vyhovuje obom stranám. Šéf by mal podporovať a motivovať svojich ľudí, viesť ich k preberaniu ešte väčšej zodpovednosti za svoje činy a úspechy. V takejto atmosfére sa určite pracuje každému lepšie,“ uviedla psychologička Mgr. Denisa Newman, PhD.

Drsnosť rastie s vekom
Ak ste si mysleli, že vek otupuje hrany a krotí šéfovské emócie, presvedčíme vás o opaku. Podľa prieskumu Milky totiž s rastúcim vekom rastie i drsnosť šéfov. Naopak, čím je starší zamestnanec, tým viac vníma svojho nadriadeného ako „drsňáka“. U žien pripisujú slovenskí zamestnanci drsnosť emočnej nestabilite.

Kde sú najdrsnejší šéfovia?
V priemere najtvrdších bossov na Slovensku majú podľa prieskumu v Banskobystrickom, Žilinskom a Trnavskom kraji. Naopak, ako najjemnejších vnímajú svojich nadriadených v Nitrianskom, Košickom a Trenčianskom kraji.

Nad Slovákmi tvrdšia ruka
Slovenskí šéfovia sú pritom (aspoň očami ich podriadených) väčší „tvrďasi“ ako ich českí kolegovia. Kým až 59 % Slovákov označilo svojho šéfa ako drsného, v Čechách to bolo len 49 %.

Toto je profil najdrsnejšieho šéfa
Najväčší „drsňák“ je šéf s viac ako piatimi podriadenými, pracujúci vo firme viac ako štyri roky, vo veku 55–64 rokov, so základných vzdelaním. To naznačuje, že najdrsnejších šéfov na Slovensku nájdeme zrejme vo výrobných halách a fabrikách, nie v kanceláriách. Avšak za „drsňáka“ označilo viac ako 50% respondentov so stredoškolským vzdelaním bez maturity, taktiež stredoškolsky vzdelaných s maturitou a aj 50% vysokoškolsky vzdelaných ľudí.

zjemnisefe1

A ktoré šéfove negatívne vlastnosti najviac desia Slovákov? Jednoznačne dominuje zákernosť (17,2 %), mafiánske spôsoby (11,1%) a nepoctivosť (10,9 %).

“Uvedené negatívne formy správania, ktoré vyplynuli zo spomínaného prieskumu a Slovákov desia, sú podľa mojej mienky prejavmi nepriateľského správania. Pri nepriateľskom správaní voči druhým ide človeku iba o jeho vlastný prospech, druhého človeka vníma iba ako prostriedok k dosiahnutiu vlastných cieľov. V takomto správaní tiež nie je obsiahnutý rešpekt voči druhému či uznanie jeho hodnoty ako človeka. Úctu a rešpekt voči druhému je možné zachovať aj v situácii, keď majú ľudia odlišné názory,“ vysvetľuje psychologička Mgr. Denisa Newman, PhD.

zjemnisefe2

Nastal čas zjemniť šéfov!
Vedeli ste, že až 68 % zamestnancov sa pri svojich šéfoch stretáva s drsným prístupom? Nech už ide o extrémny tlak, krik na pracovisku či neschopnosť pochváliť svojich zamestnancov? My nie, ale presne tieto drsné fakty vyplynuli z celorepublikového prieskumu na tému “Akí sú slovenskí šéfovia?”. A keďže veríme, že čokoláda Milka dokáže zjemniť aj toho najväčšieho drsniaka, zrodil sa projekt #šéfezjemni. Jeho cieľom je zapojiť čo najviac ľudí na Slovensku a v Česku a spoločnými silami zjemniť drsných šéfov. Pretože sú to práve šéfovia, ktorí môžu vo výsledku urobiť svet jemnejším. A hoci by sa nám podarilo zjemniť iba jedného, stálo to za to. Pridajte sa k nám na www.trufnisinajemnost.sk

Čo spôsobujú drsní šéfovia u svojich podriadených

  • o 20–30 % viac trpia zdravotnými problémami
  • až o 25 % spia horšie
  • cítia sa o 28 % unavenejší
  • majú o 12 % menšiu chuť na sex
  • o 24 % menej ich baví práca
  • o 20 % horšie zvládajú stres
  • až o 45 % častejšie rozmýšľajú nad zmenou zamestnania
zjemnisefe3
chyba