Žiakov šokovala spotreba energií na škole. Navrhli zmeny, ktoré ušetrili až 17 percent elektrickej energie!

Spojená škola Svätej Rodiny na Gercenovej ulici v Bratislave má osvietených pedagógov aj žiakov. Vďaka ich prístupu k enviro témam majú náskok v šetrení energiami a môžu byť inšpiráciou pre ostatné školy. Už vlani, dávno pred energetickou krízou, urobili zmeny, ktoré im ušetrili až 17 percent elektrickej energie. Teraz prišli so skvelým nápadom, ako ušetriť ešte viac.

18.10.2022 00:00
Zivica, PR, nepouzivat Foto:

Škola je už niekoľko rokov zapojená do medzinárodného programu Zelená škola. Vlajku a certifikát, ktoré dokazujú, že o zmenách v životnom prostredí nielen učia, ale ich naozaj aj robia, získala dokonca trikrát! V tomto prípade nápad zapojiť sa vzišiel od pedagógov. Riaditeľke Helene Jánošíkovej totiž nie je ekológia cudzia a tak už pred siedmimi rokmi navrhla, aby sa škola prihlásila do programu. Vtedy nebola spokojná s triedením respektíve netriedením odpadov. Dnes škola riadne separuje v každej triede a od roku 2020 sa venuje téme “Energia”.

Spojená škola Svätej Rodiny lifestream pre... Foto: archív Živica
Zivica, pr, nepouzivat Spojená škola Svätej Rodiny lifestream pre školskú komunitu počas celoplošného zatvorenia škôl.

„Už dlhšie sme na škole uvažovali, ako ušetriť energie. Pani riaditeľka prišla za mnou a kolegyňou do nášho kabinetu prírodovedných predmetov, keď zbadala výzvu Zelenej školy na projekt Energetické esá, ktorý sa zaoberá práve touto problematikou. Spýtala sa, či do toho ideme a my sme neváhali,“ spomína fyzikárka, koordinátorka Zelenej školy Renáta Tóthová. Škola bola úspešná a kancelária programu Zelená škola ju do Energetických es vybrali. „Najskôr sme sa s nimi radili, ako šetriť a ako to merať, aby sme mali relevantné údaje. No a čo sme za 2 roky urobili? Najdôležitejšia a úplne prvá vec bola výmena všetkých svietidiel za LED žiarivky. Sú síce drahšie a je tam potrebná prvotná investícia, ale oplatí sa to. My máme našťastie veľkú podporu vedenia školy a aj zriaďovateľa, ktorí vedia nielen to, že sa škole tieto peniaze vrátia, ale chápu tiež, čo to znamená pre planétu,“ dodáva pani učiteľka.

žiacky audit spotreby Foto: archív Živica
Zivica, PR, nepouzivat žiacky audit spotreby

Program Zelená škola je postavený na participácii žiakov a rovesníckom vzdelávaní. Cieľom je, aby si tému osvojili vybraní študenti, ktorí ju potom odovzdávajú svojim spolužiakom primerane atraktívnym spôsobom. Študenti sa najskôr zúčastňovali na vzdelávacích webinároch s odborníkmi a získané vedomosti potom odovzdávali po triedach ďalej. Jedným z nich je oktaván Jozef Kalužay.

„Mali sme pripravenú prezentáciu, v ktorej bolo niečo o energiách, o zdrojoch, o termosnímkovaní, ktoré sme potom u nás na škole aj absolvovali. Bolo to interaktívne, mali sme tam aj 4 kvízy. Myslím, že spolužiakov to bavilo, snažili sme sa, aby to bolo pre nich zaujímavé,“ vraví Jožko Kalužay. V prezentácii boli i odporúčania, čo majú ich spolužiaci robiť, aby šetrili energie a rovesnícky tím za nimi tiež pravidelne chodí a upozorňuje ich, ak zbadá plytvanie. „Odporúčame, aby vypínali svetlá, keď nie sú v miestnosti, takisto, aby vetrali krátko a intenzívne, aby si v triedach prispôsobovali teplotu na termostatických laviciach a radiátoroch, aby zbytočne neprekurovali,“ vysvetľuje mladý líder.

Foto: archív Živica
Zivica, PR, nepouzivat

Žiacky akčný tím Zelenej školy meral spotrebu elektrospotrebičov v stand-by režime, urobili intentívnu celoškolskú kampaň Še3 vrátane seriálu študentských videí, prepočítali potrebné investície do zateplenia budovy a ich návratnosť, šetriace opatrenia predstavili zriaďovateľovi. Jozef vraví, že na základe toho, čo sa naučil v škole navrhol zmeny aj doma rodičom. „Mňa totiž doslova šokovala spotreba energie na škole, aká bola vysoká a aké ohromné výsledky sme zmenami dosiahli. Pritom sme nič špeciálne nevymysleli, len sme aplikovali to, čo sa všeobecne odporúča,“ dodáva Jozef Kalužay.

Spojená škola Svätej Rodiny na Gercenovej ulici v Bratislave dokonale spája vzdelávanie s praxou. Hodiny fyziky pani učiteľky Renáty Tóthovej vyzerajú aj tak, že deti majú za úlohu zistiť, kde majú doma merače, zapísať si hodnoty a vypočítavať priemernú spotrebu na člena domácnosti. Aj keď škola zaviedla už mnohé opatrenia, ktoré jej pomohli 17 percent energií ušetriť, ďalej pokračuje.

Foto: archív Živica
Zivica, PR, nepouzivat

„Keďže my máme naozaj veľa technológií, všetky triedy už majú dataprojektory, interaktívne tabule či počítače, spotreba je veľká, najmä ak sem-tam niekto z 900 žiakov zabudne vypnúť prístroj. Rozhodli sme sa preto, že zakúpime automaticky nastaviteľný časomerač do zásuviek, ktorý naprogramujeme na celý týždeň tak, aby sa všetky prístroje v určitú hodinu vypli. Naše šetrenie totiž chceme teraz v októbri dotiahnuť na ešte dokonalejšiu úroveň,“ uzatvára koordinátorka programu Zelená škola na Spojenej škole Svätej Rodiny Renáta Tóthová.

Program Zelená škola na Slovensku realizuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica vďaka podpore Nadácie Slovenskej sporiteľne.

chyba