Na Slovensku je práce veľa, no uchádzačov stále menej

Nielenže v posledných rokoch zažívame veľký odliv mladých mozgov a šikovných rúk do zahraničia. Stále častejšie je problém obsadiť aj pozície, na ktoré sa ešte nedávno hlásili desiatky uchádzačov. S nedostatkom pracovných síl a vysokou fluktuáciou bojuje stále viac odvetví.

06.07.2022 00:00
pracahned.eu, pr, nepouzivat

Pre zamestnávateľov sú dnes obrovskou výhodou stabilné tímy zamestnancov, vyskladané zo špičkových odborníkov s dlhoročnou praxou. No nájsť takýchto schopných ľudí a udržať si ich, je dnes pre firmy tou najväčšou výzvou. Nedostatok kvalitných pracovníkov nepociťujú len zamestnávatelia, ale na konci dňa aj zákazníci, klienti, či predajcovia.

V súčasnosti je situácia taká, že kandidát si vyberá svojho zamestnávateľa. Preto už dávno neplatí, že stačí inzerát, v ktorom spoločnosť ponúka príjemné pracovné prostredie a priateľský kolektív. Trh práce prešiel na Slovensku v posledných rokoch transformáciou, ktorej sa zamestnávatelia budú musieť prispôsobiť.

pracahned.eu, pr, nepouzivat

Pýtate sa, kam všetci potenciálni zamestnanci zmizli? Slovensko rýchlo starne a populačne silné ročníky sa dostávajú do dôchodkového veku. Mladá generácia nie je taká početná, aby ich dokázala nahradiť. Navyše mladí ľudia si nevyberajú odbory, ktoré sú na trhu práce najviac vyhľadávané.

Zatiaľ čo pred pár rokmi bol nedostatok ľudí predovšetkým v IT a automobilovom sektore, dnes už dopyt po kvalitnej pracovnej sile prevyšuje ponuku takmer v každom odvetví. Aj napriek tomu sa určite aj vy stále stretávate s názorom, že si ľudia nevedia nájsť prácu. Možno aj to je dôvodom, prečo ste klikli na tento článok.

Argumentov, prečo si niekto dlhodobo nedokáže nájsť prácu počúvame mnoho, od príliš vysokých nárokov až po neochotu cestovať mimo svojho bydliska. Preto je dôležité hneď na začiatku celého procesu hľadania novej práce nájsť taký spôsob, ktorý bude efektívny a prinesie želaný výsledok v čo najkratšom čase. Jednou z najjednoduchších možností, ktorá sa ponúka, sú online inzeráty. No aj tu je dôležité zvoliť portál, kde si nebudete hľadať novú prácu preklikávaním sa pomedzi ponuky predaja ojazdených automobilov.

Personálna agentúra Europersonal má široký záber pracovných ponúk a nezáleží na tom, či si hľadáte prácu ako elektrikár, vodič, realitný maklér, programátor, alebo murár; ani na tom, či chcete ostať doma na Slovensku, alebo radšej vycestovať do zahraničia.

pracahned.eu, pr, nepouzivat

Na tejto stránke nájdete aktuálnu ponuku z rôznych odvetví od remeselnej výroby až po bankovníctvo a financie. Aby vám Europersonal celý proces čo najviac zjednodušil, denne aktualizovanú ponuku si môžete vyfiltrovať na základe lokality, odvetvia či platových preferencií.

chyba