Hrdinovia budúcnosti: Šprintérka Forster sa nestratí ani vo svetovej konkurencii

Sú mladí, talentovaní a hladní po úspechu. Snívajú o tom, že sa raz postavia na olympijské stupne víťazov. To sú naši Hrdinovia budúcnosti.

15.12.2021 00:00
SOM Hrdinovia Buducnosti, PR, nepouzivat

Jednou z hlavných priorít Slovenského olympijského a športového výboru je aj podpora mládeže. Práve preto existuje projekt Juniorský olympijský tím, ktorého členovia sú elitní mladí reprezentanti v zimných aj letných športoch. SOŠV s podporou Nadácie SOŠV a aj za pomoci exkluzívneho partnera TIPOS zostavuje tím dvadsiatich výsledkovo úspešných mladých športovcov. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

V Nitre vymenila biatlon za atletiku

Gymnastika a biatlon boli len prechodnou zastávkou. Nakoniec zvíťazila kráľovná športu – atletika. Šprintérka Viktória Forster už v mladom veku ukazuje, že sa nestratí ani vo svete. Šieste miesto zo stovky na juniorských majstrovstvách sveta je toho skvelým dôkazom.

Prvé športové kroky spravila Viktória v gymnastickej hale. Ako desaťročná si však vzala lyže a pušku a namiesto gymnastiky presedlala na biatlon. Bol to pochopiteľný krok, keďže vyrastala v okolí Brezna.

„Biatlonu som sa venovala až do deviateho ročníka na základnej škole, počas toho som však už začala s atletikou. Na strednú školu som šla do Nitry, preto moja biatlonová cesta skončila a venujem sa už len atletike,“ spomína zverenkyňa Kataríny Adlerovej.

SOM Foster, PR? nepouzivat

Vypnúť hlavu a len bežať

„Atletika je kráľovná športu a nádherná. Len bežím. Je to krásne v tom, že môžem vypnúť hlavu a len bežať,“ hovorí talentovaná šprintérka, ktorá sa nestratí ani vo svetovej konkurencii.

V atletike je dôležité vedieť aj prehrávať. S týmto tvrdením súhlasí aj Forster. „Každá prehra je pre mňa posun dopredu a snažím sa z nej poučiť. Vždy keď prehrám, znamená to, že som spravila nejakú chybu. Na konci pretekov sa vždy pozriem dozadu a viem, že nabudúce ju už nemôžem spraviť.“

Zo zahraničných športovcov najviac obdivuje Jamajčanku Shelly-Ann Fraser-Pryceovú. Je podobne menšieho vzrastu ako Viktória, napriek tomu vie bežať naozaj rýchlo. Z domácich pretekárok je jej vzorom Emma Zapletalová. „Dokazuje, že aj my z malej krajiny sa môžeme presadiť vo svete,“ dodáva Forster.

Na olympijské hry oboma nohami

Na olympijských hrách mládeže v Buenos Aires 2018 ako najmladšia členka atletickej výpravy obsadila 14. miesto na 200 m. Európsky olympijský festival mládeže v Baku 2019 jej vyšiel ešte lepšie. Na 200 metrovej trati obsadila 4. miesto a 6. miesto získala na stovke.

Nedávno sa vrátila z kenského Nairobi, kde získala na stovke výborné šieste miesto na juniorskom svetovom šampionáte. Od bronzu ju delili len tri stotiny. „Mojím športovým snom je určite olympiáda. Sníva o tom každý športovec. Mne sa to už jednou nohou podarilo, keďže som bola na mládežníckych olympijských hrách, ale, samozrejme, skutočné olympijské hry sú olympijské hry. Budem robiť všetko pre to, aby som sa na nich zúčastnila,“ odkazuje.

SOM Forster, PR, nepouzivat

Aj vďaka Juniorskému olympijskému tíme cestuje za teplom

Viktória nedávno odštartovala štúdium na vysokej škole. Vybrala si odbor šport a rekreácia na UKF v Nitre. „Na škole nie je individuálny plán, no vyučujúci sa mi snažia vychádzať v ústrety a ja si prispôsobujem tréningy podľa výučby,“ vysvetľuje členka Juniorského olympijského tímu.

Slovenský olympijský a športový výbor a Nadácia SOŠV zostavuje z 20 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím. „Členstvo v Juniorskom olympijskom tíme mi veľmi pomohlo v príprave. Financie mi umožnili sústredenia v zahraničí aj v teple,“ hovorí Forster. Juniorský olympijský tím podporuje aj exkluzívny partner Slovenského olympijského tímu TIPOS.

SOM JOT logo, PR, nepouzivat
chyba