Hrdinovia budúcnosti: Nestačí iba triafať terče, v lukostreľbe ide o viac

Sú mladí, talentovaní a hladní po úspechu. Snívajú o tom, že sa raz postavia na olympijské stupne víťazov. To sú naši Hrdinovia budúcnosti. Jednou z hlavných priorít Slovenského olympijského a športového výboru je aj podpora mládeže.

10.12.2021 00:00
SOM machan1, PR, nepouzivat

Práve preto existuje projekt Juniorský olympijský tím, ktorého členovia sú elitní mladí reprezentanti v zimných aj letných športoch. SOŠV zostavuje tím dvadsiatich výsledkovo úspešných mladých športovcov v spolupráci s Nadáciou SOŠV a za pomoci exkluzívneho partnera TIPOS. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Úspech ho motivoval a hnal dopredu

Člen Juniorského olympijského tímu Maroš Machán sa k lukostreľbe dostal cez svojich kamarátov. Individuálny šport ho postupne začal baviť natoľko, až sa mu začal venovať naplno. Vysvetľuje, že lukostreľba nie je len o triafaní sa do terča, dôležitá je aj mentálna stránka športovca a čas strávený v posilňovni.

K lukostreľbe sa dostal už pred desiatimi rokmi cez kamarátov. Tí začali chodiť na tréningy a časom sa k nim pridal aj Maroš. „Oslovilo ma to, pretože je to individuálny šport. Ani som nečakal, že ma bude tak baviť, no postupom času sa to nabaľovalo.“

SOM Machan2, PR, nepouzivat

Úspech v súťažiach ho motivoval a hnal dopredu, a preto postupne začal trénovať ešte viac. Nakoniec dospel k rozhodnutiu prestúpiť do profesionálneho klubu LK Bratislava a venovať sa lukostreľbe naplno. „Je to možno klišé, no mojím najväčším snom je zúčastniť sa na olympijských hrách a reprezentovať Slovensko,“ hovorí športovec, ktorý za svoje najväčšie úspechy považuje to, že sa stal viacnásobným majstrom Slovenska vo kategórii kadet a že je členom juniorskej reprezentácie.

Jablko z hlavy zostreľovať nebude

Tréning lukostreľby nie je len o triafaní sa do terča. „Párkrát do týždňa ideme aj do posilňovne a cvičíme. A nielen chrbát, ktorý sa pri lukostreľbe namáha najviac. Ide o cviky na celé telo,“ vysvetľuje Machán. Nemenej dôležitá je aj mentálna stránka. „Nie je to pre mňa až také ťažké koncentrovať sa na súťaži. Jednou z mojich silných stránok je správna mentalita.“

SOM Machan3, PR, nepouzivat

Lukostreľba podľa Maroša nie je nebezpečný šport. „Keď sa na strelnici dodržujú všetky pravidlá, nedochádza pri ňom k žiadnym zraneniam“ hovorí 18-ročný športovec. „Určite by som niekomu vedel zostreliť jablko z hlavy, no nebudem to skúšať,“ dodáva s úsmevom člen Juniorského olympijského tímu.

„Členstvo v Juniorskom olympijskom tíme pre mňa znamená, že sa môžem rozvíjať po športovej aj osobnostnej stránke. Som rád, že som jeho súčasťou,“ hovorí. Juniorský olympijský tím podporuje aj exkluzívny partner Slovenského olympijského tímu TIPOS.

SOM logo, PR, nepouzivat
chyba