100 dní do zimnej paralympiády v Pekingu: dnes začína odpočítavanie pre všetkých paralympionikov

Patrik Tkáč je moderátorom relácie Paralympijský špeciál, ktorá v televízii TA3 prináša novinky zo slovenského parašportu. Ten čaká o 100 dní jedna z najväčších športových udalostí, zimná paralympiáda. Viac nám Patrik prezradil v rozhovore.

23.11.2021 09:08 , aktualizované: 24.11.2021 00:00
TA3 Patrik Tkac a trener curlerov na voziku...
Patrik Tkáč a tréner curlerov na vozíku František Pitoňák

1. Dnes sa začalo odpočítavanie na paralympiádu v Pekingu. Ktoré tímy nás budú reprezentovať a ktoré ešte len budú bojovať o postup?

Áno, je to naozaj špecifická situácia, pretože v mnohých z nás ešte stále rezonujú okamihy z tohtoročnej letnej paralympiády v Tokiu a potom sa dočítame, že už o sto dní sú tu zimné paralympijské hry. Už dlhšie sme však vedeli, že pre ročný odklad tokijskej paralympiády to takto bude, takže sme na to pripravení a tešíme sa, že už doslova za rohom máme ďalší športový sviatok. Čo sa týka slovenskej účasti na paralympiáde v Pekingu, isté miestenky majú zatiaľ naši paralyžiari a curleri na vozíku. Všetci veríme, že sa k nim pridajú ešte aj parahokejisti, ktorí budú bojovať o premiérovú účasť na paralympiáde od tohto piatka na kvalifikačnom turnaji v Berlíne.

TA3 Patrik Tkac moderator relacie Paralympijsky special

2. Si moderátorom nového magazínu Paralympijský špeciál. Čo táto relácia prináša divákom?

Som veľmi rád, že sa na obrazovky TA3 dostal takýto formát, ktorý zahŕňa jednak spravodajský sumár tohto najdôležitejšieho, čo sa v parašporte v daný mesiac udialo, potom máme priestor na dlhší – približne desaťminútový – rozhovor v našom štúdiu vždy s iným hosťom na aktuálne témy a v závere relácie postupne predstavujeme slovenských paralympionikov prostredníctvom profilov. Tie nahrávame priamo na ich tréningoch.

3. Akých hostí si do relácie vyberáš?

Výber hostí by som nerád plánoval nejako veľmi dopredu, pretože chcem každý mesiac pozvať do štúdia buď športovca, trénera alebo funkcionára, s ktorým sa budeme môcť rozprávať aj o aktuálnych témach a zároveň ponúknuť divákom niečo zaujímavé. Ako som už dávnejšie spomenul, keď si zoberieme len fakt, že z tohtoročnej paralympiády v Tokiu máme dvanásť medailistov, to je hneď dvanásť adeptov, ktorí by si zaslúžili byť v našej relácii. Na druhej strane nie je to ale iba o tých, ktorí nosia domov medaily, ale aj desiatkach ďalších úspešných paralympionikov, ich trénerov… Verím, že postupne dostanú priestor všetci.

4. V prvej časti relácie bol tvojím hosťom Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru. Čo zaujímavé prezradil o slovenskom parašporte?

Jána Riapoša som pozval do premiérovej časti z dôvodu, že jednak je predsedom Slovenského paralympijského výboru, ale zároveň je ešte stále aj aktívnym parastolným tenistom, ktorý navyše v Tokiu získal už šiestu paralympijskú medailu. Mimo iného nám v rozhovore prezradil, že ak mu bude zdravie slúžiť, popri „funkcionárčení“ chce ďalej aktívne hrať do paralympiády v Los Angeles, ktorá bude v roku 2028. Nevynechali sme ani tému príprav našich paralympionikov na zimné hry do Pekingu či s tým spojenú tému očkovania športovcov.

Patrik Tkáč a predseda Slovenského...
TA3 Patrik Tkac a predseda Slovenskeho paralympijskeho vyboru Jan Riapos Patrik Tkáč a predseda Slovenského paraolympijského výboru Ján Riapoš

5. Kto bude tvojím najbližším hosťom?

V novembrovej časti, ktorej premiéru vysielame už zajtra o 18.00, bude mojím hosťom tréner curlerov na vozíku František Pitoňák. Ako sme už spomínali, naši curleri majú istú miestenku na budúcoročnú paralympiádu, avšak pred necelým mesiacom sa zúčastnili na MS práve v Pekingu, kde skončili na 10. mieste a vypadli do B-kategórie. Pod tento výsledok sa veľkou mierou podpísal fakt, že nemajú na Slovensku kde trénovať. Aj krátko pred šampionátom dochádzali za tréningami do Brna, čo je smutné. Aj preto dokonca po návrate spomínali také scenáre, že na paralympiádu nepôjdu, pretože bez tréningu by tam boli iba do počtu.

TA3 Tkac a trener curlerov na voziku Frantisek Pitonak

Takže nie úplne príjemná téma, ale na druhej strane treba o nej hovoriť a preto som rád, že hosťom v novembrovej časti Paralympijského špeciálu bude už zajtra František Pitoňák.

chyba
Viac na túto tému: #TV TA3