Ako vyzerá firemné vzdelávanie dneška?

Vzdelávanie vo firmách už dávno nie je len o kurzoch angličtiny či počítačových zručnostiach, hoci aj tie sa nepochybne zídu. Ak však máte záujem svojich zamestnancov podporiť v smere, ktorý má pre ich rast skutočný význam, chce to individuálny prístup. Moderné vzdelávanie predstavuje programy a školenia šité na mieru zamestnancom a ich osobnostným predpokladom.

22.11.2019 00:00
Kaufland, PR článok, nepoužívať Foto:

Každý zamestnanec je iný. Kým z jedného môže byť úspešný stratég, druhý má ideálne predpoklady pre kreatívne procesy. Je na zamestnávateľovi, aby dokázal včas odhadnúť jeho talent a rozpoznať silné stránky, ktoré môže ďalej rozvíjať. „Zamestnanci sú skutočne rôznorodí, a preto nestačí pripraviť jedno školenie, ktorého sa zúčastnia všetci, a tam skončiť. Aby bol ich potenciál skutočne rozpoznaný, je potrebné využívať vhodne zvolené a nastavené nástroje na identifikovanie toho, v čom vyniká. Medzi tie úplne základné nástroje patria pravidelné rozhovory či spätná väzba od vedúceho zamestnanca a kolegov,“ vysvetľuje Karin Marková, riaditeľka oblasti ľudských zdrojov v spoločnosti Kaufland.

Rozpoznať talent

Talent môžeme definovať ako predpoklad úspešného rozvíjania schopností človeka. V tomto rozvoji napomáha Kaufland talent manažment, ktorý implementoval do svojich interných procesov aj jeden z najväčších obchodných reťazcov. V praxi to jednoducho znamená, že pre zamestnanca má jeho práca na sebe skutočne význam, pretože vie, že so získanými vedomosťami nájde u svojho zamestnávateľa ďalšie, a neraz vyššie hodnotené, uplatnenie. Do systému talent manažmentu môže nadriadený nominovať zamestnancov zo svojho tímu, v ktorých vidí potenciál. Medzi nominovanými sa ocitla aj Zdenka Trokanová, ktorá si prešla cestou od asistentky generálneho riaditeľa po manažérku úseku správy a vedenia nehnuteľností: „V Kauflande som začínala ako 24-ročná, bez skúseností v tomto segmente. V priebehu 6 rokov som postupne prešla viacerými oddeleniami ako marketing či technický nákup, kde som nabrala cenné skúsenosti, ktoré mi taktiež pomohli k možnosti zastávať aktuálnu pozíciu. Okrem toho som absolvovala aj školenie vyjednávania či jazykové kurzy, ktoré som si vybrala z katalógu školení, ten je tiež súčasťou vzdelávania.“

Foto: PR servis
Kaufland, PR článok, nepoužívať

Akadémia pre manažérov

Mottom Kauflandu je „Kto sa prestane zlepšovať, prestane byť dobrý“ a neustály rozvoj vedúcich zamestnancov je extrémne dôležitý. Kaufland pripravil na tento rok špeciálnu formu rozvoja pod názvom Manažérska akadémia. Ide o rozvojový program určený pre manažérov prevádzky od najvyššej úrovne až po tú najnižšiu v trvaní 12 mesiacov. Ide o kaskádovitý systém, v ktorom nižšie postavených vedúcich školí priamo ich nadriadený, ktorý bol preškolený na rolu trénera a sám predtým prešiel Manažérskou akadémiou. „Sústredili sme sa na 4 strategické roly, takzvané moduly, ktoré nadriadený v rámci svojej pozície zastáva a tieto cielene rozvíjame. Všetky tieto moduly sú dôležité pre uvedomenie si role a úloh vedúceho pracovníka. Často totiž vidíme tendenciu riadiť najmä operatívny výkon a dosahovať očakávané výsledky, pričom strategický manažment, dôsledné presadzovanie procesov a systematický rozvoj zamestnancov ustupujú do úzadia,“ vysvetľuje Marková. Na dosiahnutie úzkeho prepojenia s praxou nasleduje praktická časť, počas ktorej účastníci akadémie 6 týždňov pracujú na konkrétnej úlohe. „Manažér si vyberie napríklad tému alebo proces, ktorý sa mu dlhodobo nedarilo presadiť a počas 6 týždňov pracuje na zmene. Následne nadriadenému odprezentuje, ako postupoval,“ upresňuje Marková. Výsledky sa odrážajú v praxi a nadriadený získava nové zručnosti z dvoch strán.

„Ako účastníkovi mi akadémia priniesla uvedomenie si zodpovednosti za neustály odborný a osobnostný rozvoj vedúcich pracovníkov. Systematicky a pravidelne podávanú spätnú väzbu a koučing od nadriadeného beriem ako motiváciu a príležitosť k vlastnému rozvoju. Z pohľadu lektora zas jednoznačne vnímam zlepšenie svojich prezentačných zručnosti a naberanie nových dôležitých skúsenosti pri aktívnom vedení školení a koučingu môjho tímu,“ hovorí Stanislav Kečkéš, oblastný riaditeľ v spoločnosti Kaufland.

Z vysokej školy medzi manažérov

Talent však určite drieme aj v mnohých čerstvých absolventoch vysokých škôl, ktorým v získaní práce môže brániť chýbajúca prax. V Kauflande vytvorili pre ambicióznych absolventov ročný Leadership program, v ktorom majú možnosť získať praktické skúsenosti, odborné znalosti i manažérske zručnosti.

„Našou úlohou je umožniť, aby boli tí správni ľudia na správnom mieste. Vďaka rôznym nástrojom talent manažmentu a vlastnému Kaufland Leadership programu (KLP) máme veľa príkladov, kedy talentovaní a šikovní ľudia dostali príležitosť vyrásť z pozície predavač pokladník až do najvyššieho manažmentu alebo ktorí začínali ako trainee v KLP a v súčasnosti riadia vlastné oblasti nákupu či logistiky. To zároveň dáva motiváciu a pozitívny príklad aj ostatným a sprostredkúva dôležité posolstvo, že osobný rozvoj a kariérny postup je u nás možný a záleží len na osobnom prístupe,“ hovorí Marková.

Nie je vzdelávanie ako vzdelávanie

Teoretické informácie o segmente obchodu sa môžu dozvedieť už žiaci stredných odborných škôl. Tie praktické sú však alfou a omegou pre plynulý prechod do života práce. Odpoveďou je duálne vzdelávanie, ktoré v súčasnosti predstavuje skvelú a modernú možnosť, ako prepojiť teóriu s odbornou praxou. „Duálne vzdelávanie u nás môžu absolvovať študenti stredných škôl v odbore obchodný pracovník. Systém umožňuje polovicu času štúdia stráviť priamo v prevádzke zamestnávateľa a druhú polovicu v škole. Príprava na budúce povolanie tak prebieha v reálnych podmienkach v jednom z našich obchodných domov, pričom úspešným absolventom garantujeme pracovné miesto a následne v prípade záujmu aj ďalší kariérny rozvoj. Bonusom je vlastný zárobok už počas školy, ako aj preplácanie nákladov v súvislosti s dopravou a ubytovaním na internáte,“ popisuje výhody Marková.
Foto: PR servis
Kaufland, PR článok, nepoužívať
Duálne vzdelávanie Kaufland umožňuje vo viacerých mestách. Aktuálne má v programe 52 žiakov v týchto mestách: Košice, Prešov, Poprad, Žilina, Zvolen, Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Nitra, Zlaté Moravce, Nové Zámky a Bratislava.

V predajniach v Banskej Bystrici a Topoľčanoch ponúka spoločnosť možnosť získať praktické skúsenosti vo forme odborného výcviku aj študentom stredných škôl s hendikepom.

Kaufland si za svoj prístup vyslúžil titul Top Employer 2019 na Slovensku i v Európe. Ten sa každoročne za kvalitné možnosti rozvoja a vzdelávania zamestnancov, príležitosti na budovanie kariéry, benefity či úroveň firemnej kultúry. Vďaka vysokému hodnoteniu uchádzačov i potenciálnych zamestnancov zvíťazil aj v ankete Najzamestnávateľ 2016 a 2018 v kategórii Obchod a služby.

chyba