Profesia days oslavujú okrúhliny. V marci privítajú tisíce záujemcov už po desiaty raz

27.02.2019 00:00

Festival príležitostí Profesia days je na Slovensku známy ako najobľúbenejšie podujatie zamerané na prácu. Spoločnosť Profesia sa pustila do organizovania tejto akcie presne pred desiatimi rokmi. Jubilejný ročník prinesie pri tejto príležitosti hneď niekoľko noviniek.

Dva dni v marci budú v hlavnom meste patriť otázkam a najmä odpovediam o práci, či možnostiach odborného vzdelávania. Akcia Profesia days otvorí brány do sveta trhu práce tisícom záujemcov v stredu a vo štvrtok 6. a 7. marca v bratislavskej Inchebe. Všetky aktivity a vzdelávanie je pre záujemcov úplne zadarmo, podmienkou je len rýchla registrácia.

Nezamestnanosť klesá, záujemcovia o podujatie narastajú

Minulý rok privítalo dvojdňové podujatie spoločnosti Profesia 16-tisíc záujemcov. Počet návštevníkov každý rok rastie a deje sa tak aj napriek klesajúcej nezamestnanosti a odozve uchádzačov na pracovné ponuky zamestnávateľov. Dôvodom môže byť najmä to, že minulý rok 36 percent návštevníkov boli ľudia, ktorí už zamestnanie mali. Aj toto je potvrdenie, že festival je dobrou príležitosťou aj pre ľudí, ktorí prácu aktuálne nehľadajú, ale chcú sa zdokonaliť v určitých oblastiach.

Profesia days, PR článok, nepoužívať

Rovnaký trend, aký vidíme pri návštevníkoch, pociťujeme aj pri účasti firiem. Tie dnes chápu potrebu dobrého employer brandingu čoraz viac. Práve ten im pomáha nadobudnúť dobrý imidž a známe meno spoločnosti, čo im môže zabezpečiť jednoduchšie zháňanie novej pracovnej sily často aj bez výrazného mzdového preplácania.

Tohtoročným generálnym partnerom je Lidl Slovenská republika. Spoločnosť má od roku 2017 certifikáciu Top Employer na Slovensku i v Európe. Svoj status potvrdzujú aj v roku 2019, keď na Profesia days prichádzajú s novinkami na 4 miestach. V hlavnom stánku skladajúcom sa z 3 častí uvedie aktivity, ako napr. výroba vlastnej nákupnej tašky či simulátor vysokozdvižného vozíka. V rámci Ostrova mladých talentov bude pripravená festivalová virtuálna realita spolu s Lidl hrou.  V Ostrove zdravia si budete môcť vyrobiť smoothie, v Ostrove spoločenskej zodpovednosti predstaví svoj postoj k trvalej udržateľnosti a stanovené ciele do ďalších rokov.

Špecializácia na podnikanie, či pozície v médiách, marketingu a ďalšie

Desiaty ročník bude špeciálny. Podujatie totiž zmenilo štruktúru. Z veľtrhu sa stal festival príležitostí. Akcia je výrazne orientovaná nielen na samotné stretnutie uchádzačov so zástupcami zúčastnených zamestnávateľov, ale na omnoho viac.

Zónu príležitostí so zamestnávateľmi bude už tradične dopĺňať hlavné pódium, na ktorom vystúpia úspešní spíkri z rôznych oblastí. Medzi nimi napríklad Sajfa, Jano Gordulič, ale aj Natália Kisková. Tá vysvetľuje, že ľudia by nemali zaspať na vavrínoch. Účasť na jedinom festivale orientovanom na prácu na Slovensku dokáže podľa nej nakopnúť. „Myslím si, že ľudia by mali prísť na Profesia days, pretože každé jedno stretnutie môže znamenať nového frajera, novú frajerku, novú prácu,“ dodala.

Návštevníkom sa však v netradičnej forme motivátorov a poradcov, ako dosiahnúť úspech, predstavia aj kontroverznejšie mená ako Rytmus, či admini Zomri a mnoho ďalších.

Zdokonalenie sa v marketingu, či nakopnutie k podnikaniu

Novinkou 10. ročníka Profesia days je najmä 6 tematických ostrovov. Záujemcovia môžu navštíviť Ostrov kreativity a marketingu, Ostrov podnikania, Ostrov zdravia, Ostrov spoločenskej zodpovednosti, Ostrov technológií a IT či Ostrov mladých talentov.

Ide o vyhradené priestory, ktoré budú venované aktuálnym témam, ktoré hýbu svetom v daných odvetviach. Návštevníci sa môžu priučiť novinkám, porozprávať sa so zástupcami firiem z týchto odvetví, vypočuť si prednášky, či vyskúšať viacero workshopov.

Okrem toho je pre ľudí pripravené aj testovanie, kde môžu zistiť, na akej úrovni ovládajú cudzie jazyky, IT zručnosti, či na akú prácu sa hodia. Dostupná bude aj Fun zóna, ktorá je pripravená záujemcov najmä zabaviť a ukázať nové spôsoby odreagovania sa. Zóna bez hraníc rieši najmä možnosti zamestnávania ľudí so zdravotným znevýhodnením. Okrem toho Profesia days budú už tradične Slovákov vzdelávať aj v témach, ktoré trápia uchádzačov na trhu práce – ako správne napísať životopis, ako sa rozprávať o plate a mnoho ďalšieho.

Zamestnanec trávi cez týždeň viac času v práci ako doma

Profesia days Bratislava 2019 bude pilotný ročník, ktorý nastaví odrazoví mostík v rámci misie stať sa udržateľným festivalom, ktorý inšpiruje aj druhých na ceste k znižovaniu množstva odpadov. Profesia preto oslovila na spoluprácu neziskovú organizáciu Inštitút cirkulárnej ekonomiky, ktorý ako odborný garant pomohol nastaviť tento koncept.

Rozhodnutie, aby aj toto podujatie išlo cestou minimalizovania odpadu, prišlo aj z dôvodu, že šetrenie životného prostredia by malo začať už v práci. Ľudia si totiž často neuvedomujú, že väčšinu času cez pracovný týždeň trávia práve vo firme. Aj z tohto dôvodu je potrebné uvedomiť si, že napríklad triedenie odpadu nie je dôležité iba v domácnosti, ale aj inde.

chyba