JobSpoTT v Trnave má byť tento rok rekordný. Nebudú chýbať ani vychytení spíkri, startupy alebo Chillout zóna

Hľadáš prácu? Končíš školu a nemáš miesto? Chceš lepšie platený džob a nevieš sa predať? Teraz máš šancu. Vyše tisíc pracovných ponúk ťa čaká 26. októbra na treťom veľtrhu práce v Trnave za účasti až 50 vystavovateľov. JobSpoTT síce nie je najväčší svojho druhu na Slovensku, ale podľa organizátorov tam nájdeš najviac inšpirácie a príležitostí na meter štvorcový. O náplni podujatia aj o tom, čím je JobSpoTT iný a výnimočný, nás v rozhovore informujú Igor Holéczy a Miro Koleník z Národného kariérneho centra.

14.10.2016 00:00
JobSpoTT

Čo prinášate návštevníkom tento rok?
Celodenné podujatie so všetkým, čo k pracovnému veľtrhu patrí, a ešte niečo navyše. Po prvých dvoch úspešných ročníkoch máme ambíciu posunúť sa zase o úroveň vyššie. Veríme, že náš jobfair v trnavskej Mestskej športovej hale sa stane miestom, kde sa ľudia ešte viac priblížia k zamestnávateľom, spoznajú ich výrobu alebo služby, pracovné podmienky, firemnú kultúru, možnosti rastu, ale aj to, ako firmy obohacujú život tam, kde pôsobia, či podporujú šport, kultúru a pod. Okrem toho chceme inšpirovať najmä mladých, aby spoznávali sami seba, pracovali na sebe, hľadali nápady a príležitosti. Radi privítame záujemcov nielen z Trnavy a okolia, ale z hociktorého kúta Slovenska.

Ktoré sú najväčšie zmeny?
Prvou zmenou je už meno – názov Práca a Kariéra sme zmenili na modernejší a údernejší JobSpoTT, kde je zvýraznená aj príslušnosť k mestu a celému regiónu. Pre širšiu verejnosť bude určite zaujímavý rozšírený formát podujatia od 9:00 až do 20:00. Chceme, aby bol tento pracovný veľtrh živou arénou, ktorá inšpiruje, motivuje aj vzdeláva. Preto sme pozvali vyše 50 rečníkov, ktorí sa podelia o svoje príbehy, predstavia rôzne nápady a zaujímavé projekty.

JobSpoTT

Aké sú hlavné novinky podujatia v tomto roku?
Náš jobfair na jednej strane prináša vyše 1 000 konkrétnych pracovných ponúk, ale predstaví aj vizionárske projekty, interaktívnu študentskú zónu, workshopy či tréningy pre rozvoj osobnosti. Novinkou napríklad je, že každý rečník sa po prednáške presunie do Chillout zóny a tu s ním môžete v neformálnom prostredí diskutovať o témach, ktoré vás zaujímajú. Program bude teda pokračovať aj popoludní a vo večerných hodinách inšpiratívnymi príbehmi, prezentáciami a workshopmi.

Akciu navštevujú tisíce záujemcov – študentov, ľudí bez práce aj zamestnaných. Aký je ohlas zo strany zamestnávateľov a iných organizácií, ktorí prezentujú svoje ponuky?
Pre zamestnávateľov je čoraz náročnejšie nájsť kvalitnú pracovnú silu, či už s vysokou alebo so strednou odbornou školou. Majú záujem, aby sa ľudia dostali k informáciám o ich pracovných ponukách. Zamestnávatelia privítali nový formát podujatia, ktorý im umožní viac komunikovať s verejnosťou, ukázať svoje silné stránky a zaujať aktivitami. Zároveň oceňujú, že jobfair sa koná v Trnave, ktorá je dôležitým centrom priemyslu aj vzdelávania a má strategickú polohu na križovatke medzi Trenčínom, Nitrou a Bratislavou.

Čo pokladáte za najväčšie ťaháky a lákadlá pre návštevníkov?
Ťažko vyberať. Prezradíme však, že viacerí spíkri patria medzi to najzaujímavejšie, čo na Slovensku máme. Napr. úspešný komunikačný startup sli.do, projekt Good Idea Slovakia, Marek Štrba z projektu Biznis Klub, manažér FB skupiny Učíme sa podnikať, ďalej marketér Jakub Čech, spíkri Nexterie s témami osobného a kariérneho rozvoja či Maxman Consultants s príspevkom o budovaní osobnej značky, známe startupy Staffino či Cukru. Spomeňme aj kariérové poradkyne Zuzanu Záhradníkovú a Evu Uhríkovú a kouča Owena Fernandesa. Spoločnosť cut-e v spolupráci s JobSpoTT umožní testovanie profesionálnou psychodiagnostikou, kam sa však treba prihlásiť najneskôr do 23. októbra.

JobSpoTT

Mysleli ste špeciálne aj na stredoškolákov?
Stredoškolákom budú od rána venované prezentácie portálu ISTP.sk, trnavských zamestnávateľov ZF Slovakia, Boge a PSA Groupe, ale aj personálnej agentúry RecruitMen & Developium Group. Predstavíme aj ekologický automobil, ktorý postavili študenti SPŠ Dopravnej v Trnave. Môžeme upozorniť aj na predpoludňajšie okrúhle stoly študentov technických škôl s významnými zamestnávateľmi. Zároveň sa veľmi tešíme na aktivity, ktoré si pripravili zamestnávatelia. V ich stánkoch bude prebiehať veľa prezentácií, interaktívnych akcií, ukážok či súťaží, ktoré určite treba zažiť.

Za krátky čas ste vybudovali v Trnave jedno z najväčších podujatí svojho druhu na Slovensku. Aké sú vaše očakávania v tomto roku?
Očakávame, že si u nás nájde novú prácu rekordný počet ľudí v našej doterajšej histórií. Radi by sme zaujali v prvom rade študentov stredných škôl a troch univerzít v Trnave, ale aj širšiu verejnosť. Práve tým, ktorí riešia, čo ďalej po škole, a ktorí chcú naštartovať svoju profesionálnu dráhu, sú určené spomínané workshopy, prezentácie inšpiratívnych a úspešných ľudí a projektov. Jobfair v Trnave stále naberá na dôležitosti a láka aj čoraz viac návštevníkov z iných regiónov – Piešťan, Trenčína, Nitry a Bratislavy. Dúfame, že tým, čo nie sú spokojní so svojou doterajšou prácou, ukážeme nové pracovné príležitosti. Veríme, že inšpirujeme študentov k tomu, aby na sebe pracovali, pomôžeme im pri rozhodovaní o profesijnom zameraní a uľahčíme im cestu k zamestnaniu napríklad aj radami, ako sa pripraviť na pohovor, ako komunikovať.

Aké druhy pracovných ponúk na výstave nájdeme a aké budú v tomto roku prevládať? Tento rok sa nám prihlásilo historicky najviac zamestnávateľov, ktorí prinášajú doteraz najväčší počet pracovných ponúk. Tradične veľa príležitostí bude pre technicky orientovaných ľudí, ale ponuku vyvažujú už aj netechnické oblasti. Budeme tam mať viac pracovných príležitostí z oblasti služieb, obchodu, poradenstva, IT, finančníctva alebo bankovníctva.
Budeme radi, keď okrem ľudí, čo si hľadajú prácu, prídu na JobSpoTT aj tí, ktorí rozmýšľajú o kariérnej zmene, ale aj takí, čo hľadajú inšpiráciu pre svoj ďalší rozvoj. Preto sme formát podujatia natiahli do ôsmej večer, aby aj zamestnaní ľudia mali čas prísť a dozvedieť sa veľa zaujímavého. Tešíme sa na všetkých.

Generálnym partnerom podujatia je spoločnosť ZF Slovakia, hlavnými partnermi sú firmy Boge Elastmetall Slovakia, Šimunek, PSA Groupe a Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Partnerom interakcie je spoločnosť sli.do. Záštitu nad podujatím prevzal prezident Slovenskej republiky pán Andrej Kiska. Veľtrh práce sa koná 26.10. od 9:00 až do 20:00 a vstup je pre návštevníkov zadarmo. Viac na www.jobspott.sk

chyba