Verejnosť rozhoduje o najkrajšej pamiatke v online hlasovaní

Máme tisíce národných pamiatok, stovky sú už v zabudnutí a ďalšie desiatky zdvíhajú neraz z ruín a popola späť na výslnie tvrdohlaví majitelia i stovky nadšencov. A presne 36 obnovených historických skvostov sa tento rok uchádza odborníkov i verejnosti v prestížnej súťaži Fénix – Kultúrna pamiatka roka.

31.03.2023 00:00
fenix Neogot Kastiel GA Foto:
Neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante získal minulý rok cenu Kultúrna pamiatka roka - Cena Nadácie SPP. Cena bola udelená za najvyšší získaný počet hlasov v internetovom hlasovaní verejnosti o najkrajšiu obnovenú pamiatku.

Vyhlasovateľom v poradí 16.ročníka súťaže, ktorá predstavuje obnovené pamiatky z celého Slovenska, je Ministerstvo kultúry SR. Súťaž aj tento rok prináša ďalšie, neraz neuveriteľné príbehy našich historických klenotov, napríklad príbeh kostola, kde v tichu pod jeho podlahou počuť bublajúce pramene, i ďalších, v ktorých reštaurátori objavili cenné poklady a fresky. Odkrýva tajomstvá Tatier, úzko spojené s históriou hvezdárov, i železničiarov. Miesto, kde sa nepretržite 182 rokov odchytávali divoké kačky, šľachtické sídla spojené s významnými rodmi Apponyiovcov, Bellestremovcov, Coburgovcov, Erdödyovcov, Luxemburgovcov, Rákozciovcov, rytiermi, ale i falšovateľmi striebra. Kaštieľ, odkiaľ sa vozilo víno až na kráľovský dvor Ľudovíta XIV, vežu s prívlastkom „zlatá“, i vežu ktorej krása nadchla spisovateľa a kňaza Juraja Fándlyho. Štôlňu, ukrývajúcu doslova drahokamy, i drahokam v podobe štôlne, ktorá je súčasťou meštiackeho domu. Odkrýva tajomstvá starého cintorína, aj príbeh kalvárie a spája minulosť so súčasnosťou v honosnej vile lekárnika stojacej oproti panelákom, i príbeh obytného vodného mlynu na už neexistujúcom potoku. Vzbudzuje náš obdiv v príbehoch reprezentačných sál miest, ale aj ich mestských brán. A prináša aj netradičný experiment v podobe zážitkového ubytovania v presklených bunkách priamo v historických ruinách. Jednoducho stačí zájsť na stránku http://www.kpr-fenix.sk/hlasovanie, kde sú spolu s fotografiami zverejnené všetky súťažiace pamiatky a vybrať si tú „svoju“ najkrajšiu pamiatku. Víťaz s najvyšším počtom hlasov získa ocenenie Fénix – Cena Nadácie SPP. „Svojho favorita si určite nájdu ľudia z celého Slovenska. Po minuloročnom úspechu, keď fanúšikovia odovzdali viac ako 78 tisíc hlasov, očakávame, že vzhľadom na rôznorodosť pamiatok, sa ich na www.kpr-fenix.sk zapojí tento rok do hlasovania ešte viac. Sami sme v očakávaní, kto a s akým výsledkom prevezme pomyselné žezlo verejnej priazne po minuloročnom víťazovi hlasovania, ktorým sa stal Neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante,“ hovorí Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP, ktorá je spoluorganizátorom a generálnym partnerom súťaže. Práve Nadácia SPP súťaž výrazne zdynamizovala a vďaka nej sa dostáva čoraz viac do povedomia verejnosti.

Kostol sv. Jána krstiteľa v Modre získal v... Foto: Združenie záchrany cirkevných pamiatok v Modre
Kostol sv. Jána krstiteľa v Modre Kostol sv. Jána krstiteľa v Modre získal v minulom ročníku súťaže cenu Kultúrna pamiatka roka - Fénix, za obnovu/reštaurovanie objektu národnej kultúrnej pamiatky alebo jeho ucelenej časti.

Odmena čaká víťazov súťaže, aj hlasujúcich

Všetky súťažiace pamiatky v týchto dňoch už osobne skúma odborná porota zložená zo špičkových expertov na architektúru, dejiny a obnovu pamiatok. Spolu so zástupcami partnerov a spoluorganizátormi súťaže vyberú z 12 finalistov tri pamiatky, ktoré získajú prestížny titul Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Laureáti dostanú osvedčenie o udelení ceny a finančnú odmenu od generálneho partnera súťaže Nadácie SPP vo výške 10 000 eur. Verejnosť zatiaľ môže až do 5. apríla 2023 hlasovať na stránke http://www.kpr-fenix.sk/hlasovanie najkrajšiu obnovenú národnú kultúrnu pamiatku. Každý kto nezaváha a podporí jednu z 36 súťažiacich pamiatok má zároveň jedinečnú príležitosť získať exkluzívny pobyt pre 2 osoby na 2 noci v Kubínyiovskom kaštieli vo Vyšnom Kubíne alebo sa dostať medzi vyžrebovaných 19 hlasujúcich, ktorí získajú atraktívny balíček. Hlasovať za „svoju“ pamiatku je možné z jednej mailovej adresy raz za deň. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka odvysiela 8. mája RTVS na Jednotke.

Martineum – Meštiansky dom v opevnení,... Foto: Rímskokatolícka cirkev, Farnosť sv. Martina
fenix Dom Mestian Waydan Dom BA TIT Martineum – Meštiansky dom v opevnení, Bratislava získal v roku 2022 cenu Kultúrna pamiatka roka – Fénix, za obnovu/reštaurovanie objektu národnej kultúrnej pamiatky alebo jeho ucelenej časti.
Hrad Uhrovec – obnova hospodárskej budovy... Foto: Občianske združenie Hrad Uhrovec
fenix hrad Uhrovec Podhradie TIT Hrad Uhrovec – obnova hospodárskej budovy získala v roku 2022 cenu Kultúrna pamiatka roka – Fénix, za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky.
chyba