Chceme futbal bez svetlíc a nadávok, vyzýva kampaň SLOVNAFT CUP-u

Hoci futbal patrí medzi svetovo najpopulárnejšie športy a hrá sa v každej malej obci, patrí mu aj jedno negatívne prvenstvo. Práve futbal je často spájaný s agresívnym správaním fanúšikov. Na mieste je otázka: bude toto budúcnosť futbalu?

01.03.2023 00:00
SLOVNAFT, pr, nepouzivat

Ľudia si pýtajú senzácie

V dobe, v ktorej médiá cielene vyhľadávajú senzácie a diváci si žiadajú akciu, sú práve zábery na letiace svetlice či dymovnice v hľadisku najatraktívnejšie. Každý fanúšik futbalu pritom vie, že tieto situácie sú výnimočné. Ak nemá futbal stratiť veľkú časť diváckej obce, zmena musí prísť.

„Spoločnosť sa v posledných rokoch veľmi radikalizuje a agresivita sa stáva bežným nástrojom komunikácie verejne známych ľudí, či už z oblasti politiky, médií, kultúrnej obce, športu, a je bežná v sociálnych médiách. Na prejavy agresivity sa znecitlivujeme. Chýba rešpekt v celospoločenskom diskurze. Tento nedostatok rešpektu je iba odrazom nízkej sebaúcty jedincov,“ opisuje psychologička Renáta Kočišová.

Neslušné prejavy v hľadiskách, ktoré sa rokmi udomácnili aj u nás, pritom mnohým návštevníkom prekážajú. Ako ďalej upozorňuje Kočišová ľudí v hľadisku nemožno považovať za jednoliatu masu. „Pre niektorých môže agresívne správanie pôsobiť ako hrdinstvo a spôsob protestu, môže ich priťahovať, dávať im určitý vzor ako sa búriť a prejavovať nespokojnosť. Na iných divákov však takéto správanie pôsobí odpudzujúco. Ak si prišli pozrieť zápas kvôli hre, môže spôsobiť, že ľudia nebudú mať záujem vodiť na zápas deti, rodiny, pretože štadión nebudú považovať za bezpečný,“ pripomína psychologička Renáta Kočišová.

Za pravdu jej dáva aj prieskum spoločnosti Nielsen, v ktorom reprezentatívna vzorka 500 ľudí odpovedala na otázku, čo by ich motivovalo k častejším návštevám športových zápasov na štadiónoch. Až dve tretiny opýtaných uviedli potrebu zabezpečiť im ochranu pred radikálnymi fanúšikmi. S výnimkou nižších cien vstupeniek išlo pritom o najčastejšiu odpoveď na túto otázku.

Zmena je na každom z nás

Zdá sa, že pocit bezpečnosti a priateľského prostredia na štadiónoch je pre ľudí dôležitý. SLOVNAFT CUP, najstaršia pohárová súťaž na Slovensku, spájajúca kluby naprieč Slovenskom i ligami preto vyzýva: fandime slušnosti, nie násiliu.

„Neopakovateľná živá atmosféra, radosť z hry a férové súperenie – práve to patrí k futbalu, ktorý máme radi. Preto otvárame dialóg s verejnosťou, v ktorom chceme upozorniť na fakt, že výtržnosti a agresivita kazia zážitok z hry a poškodzujú meno tohto populárneho kolektívneho športu,“ približuje Anton Molnár, hovorca a riaditeľ Komunikácie Slovnaftu – spoločnosti, ktorá je už jedenásť rokov titulárnym partnerom SLOVNAFT CUP-u.

„Našou dlhodobou snahou je, aby sa futbalové štadióny stali miestom, kde s radosťou fandí celá rodina. Preto pozývame fanúšikov, kluby i hráčov, aby sa k nám pridali a aby sme spolu podporili slušné a ohľaduplné fandenie,“ hovorí A. Molnár zo spoločnosti SLOVNAFT, a.s.

Dá sa to aj inak

Pozitíva športového fandenia sú pritom neodškriepiteľné a zažil ich každý, kto kedy fandil „svojim“ v akomkoľvek športe. Ako teda využiť čas na tribúnach zdravo a kvalitne? Odborníčka radí oddať sa pozitívnej emócii. „V prvom rade sa riadiť heslom, že nemôžem robiť nič, čo bude dehonestovať a ohrozovať iného človeka. Ale všetko ostatné môžem robiť – je to výborná príležitosť, kedy môžeme byť spontánni, od srdca si zakričať, zaspievať, zapískať, zaskákať, byť hluční bez pocitu, že robíme niečo divné. Ľudia sú kreatívni a určite vedia nájsť spôsoby, ktoré sú spoločensky akceptovateľné,“ odporúča R. Kočišová.

chyba