Krátke ohliadnutie za rokom 2022

14.12.2022 00:00
bibiana, pr nepouzivat
Martin Dubravay

Aj koniec roka v BIBIANE prinesie pestrý program a zaujímavé výstavy

Farebná, pomaľovaná a veselá budova na konci Panskej ulice v Bratislave je miestom, kde sa deti a ich rodičia môžu stretnúť s umením a kultúrou inak, ako je bežným zvykom… BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti pripravuje a realizuje nové výstavy, „vymýšľa“ tvorivé dielne, divadelné predstavenia, súťaže a rôzne ďalšie programy, aby deti mohli „zažiť umenie“ a vytvoriť si k nemu vzťah… O tom, čo sa udialo v roku 2022 a čo BIBIANA pripravuje v nasledujúcom roku nám porozprával hlavný dramaturg BIBIANY Martin Dubravay.

Keď sa ohliadnete za rokom 2022, čo všetko zaujímavé sa odohralo na pôde BIBIANY? Ste na niečo obzvlášť ako dramaturg hrdý?

Máme za sebou rok, ktorý sa niesol v znamení 16. ročníka Bienále animácie Bratislava. Festival bol veľmi úspešný a zároveň priniesol rozmanitý program. Festivalovému tímu sa podarilo do Bratislavy prilákať atraktívnych hostí z oblasti animácie a pripraviť zaujímavý program nielen pre deti a mládež, ale aj pre odbornú verejnosť. Sledovanosť festivalu sa vyšplhala takmer k 30 000 divákom, čo je myslím skvelé číslo.

bibiana, pr nepouzivat

Pripravili sme nové výstavy venované animovanému filmu, každý mesiac bol bohatý na sprievodné programy v podobe workshopov a dielní, ktoré sa tematicky viazali na aktuálne výstavy. Obzvlášť hrdý som na výstavu v Galérii Dušana Rolla s názvom Creaks – umenie v hre, ktorá reflektuje súčasnosť a prezentuje možno trochu opomínanú tvorbu počítačových hier vo svete umenia.

BIBIANA svoje brány otvorila aj počas Noci múzeí a galérií a zároveň sme ponúkli pestrý program návštevníkom Bielej noci.

V spolupráci s VŠMU sme pripravili nové bábkové predstavenie: Tri múdre kozliatka putujú do Ameriky, ktoré bude mať premiéru už v januári budúceho roka.

bibiana, pr nepouzivat

Boli vyhlásené a ocenené Najkrajšie knihy Slovenska 2021, ktoré si mohli návštevníci pozrieť na rovnomennej výstave. Odovzdali sme Cenu Ľudovíta Fully a cenu Trojruža, ocenili Najkrajšie a najlepšie detské knihy jari, leta, jesene a zimy. V spolupráci so slovenskou sekciou IBBY (Medzinárodná únia pre detskú knihu) sme udelili Diplomy Čestnej listiny IBBY.

Tento rok by som celkovo vyhodnotil veľmi pozitívne aj preto, že od jari nás už neobmedzovali žiadne protipandemické opatrenia, mohli sme slobodne kreovať program a stretávať sa naživo s našimi návštevníkmi priamo tu, v priestoroch BIBIANY.

Aký bude december v BIBIANE? Chystáte niečo špeciálne pre deti?

December sa nesie už tradičné v duchu Vianoc a naše aktivity sú nimi pretkané. Nebudú tu behať škriatkovia a elfovia, ale prítomnosť sviatkov je cítiť na každom rohu. Stále môžu deti a ich rodičia navštíviť naše skvelé výstavy Tresky plesky, Animanimals a Creaks – umenie v hre. Všetky pripravované programy pravidelne zverejňujeme prostredníctvom našich informačných kanálov a návštevníci si môžu vybrať to, čo ich najviac zaujme…

bibiana, pr nepouzivat

Posledný mesiac v roku využijeme samozrejme aj na rekapituláciu a brainstorming, aby bol budúci rok ešte pestrejší a aby sme ponúkli nové atraktívne výstavy a podujatia.

Aké sú plány do nového roku? Na čo sa môžu deti tešiť?

Nový rok bude patriť najmä 29. ročníku Bienále ilustrácií Bratislava, ktoré so sebou prinesie aj zmenu. Ak pôjde všetko podľa plánu, tak sa BIB 2023, konkrétne jeho súťažná časť uskutoční v priestoroch BIBIANY. Táto novinka predstavuje obrovskú výzvu pre celý tím BIBIANY. Avšak dovtedy ponúkneme aj nové výstavy. Už teraz môžem prezradiť, že od februára budú môcť návštevníci v Galérii Dušana Rolla vidieť výstavu mladého veľmi talentovaného umelca z Čiech Ondřeja Bryny. Pripravujeme aj sprievodné programy a workshopy, ktoré budú reflektovať a nadväzovať na našu výstavnú činnosť. O všetkom samozrejme budeme včas informovať…

Zároveň by som chcel poďakovať aj našim priaznivcom a návštevníkom, ktorých bolo v tomto roku naozaj nad všetky naše očakávania. Verím, že aj v budúcom roku zachovajú priazeň našej inštitúcii a budeme sa tu stretávať na ďalších zaujímavých výstavách a programoch…

chyba