Ústav pamäti národa organizuje Festival slobody

09.11.2022 00:00
Festival slobody, pr

Ústav pamäti národa v dňoch 7. až 17. novembra 2022 organizuje XII. ročník Festivalu slobody. Program multižánrového festivalu tvoria viaceré podujatia pre verejnosť – medzinárodná filmová prehliadka, diskusie, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, Deň otvorených dverí Archívu Ústavu pamäti národa a podujatie Víkend zatvorených hraníc. Vstup na podujatia Festivalu slobody je voľný. Podrobný program Festivalu slobody 2022 je k dispozícii na webovej stránke www.festivalslobody.sk.

Súčasťou slávnostného otvorenia Festivalu slobody 3. novembra bude udelenie Ceny Ústavu pamäti národa. Laureátmi ceny za odpor proti nedemokratickým režimom a boj za obnovu slobody a demokracie sú bývalí politickí väzni Branislav Tvarožek a Jozef Kendra, laureátkou ceny za prínos k poznaniu obdobia neslobody a šírenie myšlienok slobody a demokracie je novinárka Soňa Gyarfašová. Vstup na slávnostné otvorenie Festivalu slobody a udeľovanie Ceny Ústavu pamäti národa je len na pozvánky.

Prehliadka hraných a dokumentárnych filmov sa uskutoční v dňoch 7. až 10. novembra v Spoločenskom dome Nivy v kine Nostalgia na Súťažnej 18. Realitu nedemokratických režimov priblížia filmy Najväčší zločin (Nórsko), Industria – Súkolie normalizácie (Česko), Falšovateľ (Nemecko/Luxem­brusko), 1970 (Poľsko), Rozprávky zlatého veku (Rumunsko/Fran­cúzsko), Nezanechať stopy (Poľsko), Žena novej doby (Slovensko), Atómové srdce Františka Janoucha (Česko) a Osmičky (Česko). Viaceré z filmov budú premietané v slovenskej premiére či predpremiére. Dopoludňajšie bloky filmovej prehliadky sú určené pre študentov stredných škôl, večerná časť pre širokú verejnosť.

Archív Ústavu pamäti národa na Miletičovej 7 otvorí svoje dvere verejnosti v dňoch 10. a 11. novembra. Na návštevníkov čaká prehliadka depotov archívu, komentovaná výstava o ochrane štátnej hranice, odborné prednášky a diskusie.

Podujatie Festival slobody pod pyramídou je organizované v spolupráci so Slovenským rozhlasom. V budove rozhlasu na Mýtnej 1 bude v pondelok 14. novembra slávnostný večer venovaný 20. výročiu prijatia Zákona o pamäti národa a vzniku Ústavu pamäti národa, v priamom prenose ho bude vysielať Rádio Devín. Nasledujúci deň bude v priestoroch rozhlasu prebiehať dopoludňajší program pre školy – verejné odposluchy rozhlasovej hry, diskusia o získavaní a spracovaní svedectiev pamätníkov a diskusia o činnosti Ústavu pamäti národa.

Súčasťou Festivalu slobody je aj Víkend zatvorených hraníc, ktorý Ústav pamäti národa spoluorganizuje s Bratislavským samosprávnym krajom. V sobotu 12. novembra budú môcť záujemcovia prežiť príbeh emigranta prostredníctvom jazdy dobovým autobusom na trase Nová budova SND – Nová Cvernovka s odborným výkladom. V priestoroch Novej Cvernovky na Račianskej 78 bude k dispozícii výstava Králové Šumavy, aktívna spomienka na branné cvičenia a premietanie dokumentárneho cyklu Môj emigrant. V nedeľu 13. novembra bude pri Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi kultúrno-náučný program, spomienka na obete Železnej opony a symbolicky bude uzatvorená štátna hranica s Rakúskom.

V nedeľu 13. decembra sa v divadle ASTORKA Korzo '90 odohrá divadelné predstavenie Domov! o vysídlení Nemcov z Československa po II. svetovej vojne.

V rámci Festivalu slobody budú verejnosti k dispozícii viaceré výstavy Ústavu pamäti národa – v dňoch 7. až 20. novembra v Poľskom inštitúte na Námestí SNP 27 výstava Uzákonené bezprávie. Holokaust a protižidovské zákonodarstvo na Slovensku, v dňoch 7. až 20. novembra v Parku Gábora Barossa pri Šafárikovom námestí výstava Obete komunizmu na Slovensku, v dňoch 7. až 30. novembra na Fakulte sociálnych a ekonomických vied UK na Mlynských luhách 4 výstava Chceme slobodu! Pád komunistického režimu na Slovensku a v dňoch 10. a 11. novembra v Archíve Ústavu pamäti národa na Miletičovej 7 výstava Ochrana štátnej hranice v rokoch 1951 – 1989. V dňoch 11. až 21. novembra bude v Novej Cvernovke na Račianskej 78 inštalovaná výstava českého Ústavu pre štúdium totalitných režimov Králové Šumavy.

Vstup na podujatia Festivalu slobody je voľný. Podrobný program Festivalu slobody 2022 je k dispozícii na webovej stránke www.festivalslobody.sk.

festival slobody, program
festival slobody, program
chyba