Rozhovor: René Štúr ako zlý Ježiško v novej rozprávke

20. októbra bude mať distribučnú premiéru slovenský koprodukčný vianočný hraný film pre deti Čiapka režiséra Slobodana Maksimovovića. A čo by to bolo za vianočný film bez Ježiška? Tentokrát sa tejto úlohy sa zhostil René Štúr.

17.10.2022 00:00
film Ciapka, pr, nepouzivat

Aké je to hrať zlodeja vianočných darčekov?

Bola to krásna postava Ježiška – zloducha. Ja mám rád komédie a toto bola presne postavička ako šitá na mňa. Dúfam, že to nebudem ja kto zoberie deťom ilúzie o Ježiškovi, ale ako aj v reálnom živote, vždy sa nájde čierna ovca.

Ako sa vám spolupracovalo s detskými hercami?

Deti boli úžasné, výber malých hercov sa režisérovi Slobodanovi Maksimovićovi podaril fantasticky. Určite to nebola ľahká úloha, pretože tie deti držia celý príbeh na svojich hereckých pleciach a my, ostatné postavy, len dotvárame dej. Je to ich herecký koncert. Obaja boli perfektne pripravení, skoncentrovaní a trpezliví, čo je v ich veku naozaj obdivuhodné. A ďakujem im za to, že popri svojich textoch, si našli čas aj na tie moje a opravovali ma vo výslovnosti…

Ako ste sa pripravovali na vašu postavu?

Bol som milo prekvapený, keď mi zavolala Vanda Raýmanová, že sa jedná o koprodukčný film, do ktorého si ma vybral režisér Slobodan… no, a tu som sa zarazil… Vrátil som sa o 8 rokov dozadu, do Moskvy, kde sme s MUFUZOU hrali na majstrovstvách sveta umelcov vo futbale proti Slovinsku a kde sme si so Slobodanom sadli ľudsky aj profesne. Na ďalší rok sme sa opäť stretli pri futbale, už ako starí dobrí priatelia a naše priateľstvo Slobodan pretavil aj do spolupráce, za čo som mu veľmi povďačný. Nahrali mi texty v slovinčine a aj keď ich tam nemám veľa, bolo to úplne iné, ako som čakal. Tým, že slušne hovorím chorvátsky, myslel som si, že mám vyhraté, ale slovinčina je úplne iná a dikciu má na druhú dobu. Takže som sa učil foneticky, podľa sluchu…ešteže som mal na pľaci tie deti.

O čom je film Čiapka pre vás?

Čiapka, je film o skutočných hodnotách, o čistom detskom srdiečku, o láske k rodičom, o priateľstve, o nádeji a viere. Myslím si, že táto krásna slovinsko-chorvátsko-luxembursko-slovenská spolupráca, spustí na filmové more plachetnicu, na ktorej je kapitánom detský divák a jeho pohľad na svet. Čiapka ako rodinný film dojme, nastaví ten správny azimut a pohladí dušu.

chyba