Čo je to fado, funaná, wasla, ale aj „púštne blues“ sa dozviete na World Music Festivale Bratislava už v auguste

Siedmy ročník World Music Festivalu Bratislava prinesie jednu aktuálnu žiarivú hviezdu svetovej world music scény aj niekoľko slovenských žánrových premiér. Od 18. do 21. augusta sa v Bratislave bude dať naživo vypočuť zvuk ukrajinskej bandury, argentínskeho bandoneónu, portugalskej gitary, arabskej lutny oud, ale napríklad aj ikonický rytmický nástroj z Kapverdských ostrovov, ktorý sa volá ferrinho.

15.08.2022 00:00
Ferro Gaita
WMF, Ferro Gaita, pr Ferro Gaita

Zdá sa vám železná tyč skôr ako zbraň než hudobný nástroj? Tak v tom prípade máte podobný názor ako portugalskí kolonizátori, keď tento nástroj a jeho použitie na Kapverdách zakazovali a hudobníkom hrozili väzením. Ferrinho je vlastne zúbkovaná železná tyč, dlhá skoro meter, na ktorú sa hrá trením iným kovovým predmetom. Ferro alebo ferrinho má však oveľa výraznejší a drsnejší „industriálny“ zvuk, ktorý je spolu s hrou na akordeón gaita základom štýlu funaná. O význame tohto nástroja svedčí napríklad aj to, že sa ako historický symbol dostal aj na kapverdské bankovky.

WMF, bankovka ferrinho, pr

Hoci väčšina poslucháčov si hudbu z Kapverd spája so sentimentálnymi baladami v štýle morna, ktoré preslávila Cesaria Évora, aj funaná patrí k dôležitým miestnym hudobným tradíciám. Tento štýl je oveľa priamočiarejší a tanečnejší, a jeho texty majú často silný sociálny odkaz – aj preto bola táto hudba v koloniálnych časoch zakázaná. Najslávnejším žijúcim predstaviteľom funaná je Victor Tavares alias Bitori. Aj jeho odkazu je verná skupina Tabanka, ktorá štýl funaná úspešne prezentuje a dostáva do varu poslucháčov na koncertoch po svete. Energiou nabitá kreolská hudba v tej najlepšej podobe vás zaručene roztancuje aj na festivale v Bratislave. Tabanka si ctí tradície tohto štýlu, no svoju zostavu rozšírila aj o elektrickú gitaru, basgitaru a bicie, takže ponúkne modernú podobu tejto hudby už v piatok 19. augusta v Teatro Colorato.

Aktuálnou hviezdou world music je interpret, ktorého hudba má silné korene v Afrike. Gitarista, skladateľ a spevák Vieux Farka Touré, pôvodom z Mali je slávnym synom svetoznámeho Aliho Farku Tourého, držiteľa cien Grammy a predstaviteľa tzv. „púštneho blues“. Vieux v Bratislave odpremiéruje svoj najnovší album Les Racines, ktorý je aktuálne na vrchole albumového rebríčka Transglobal World Music Chart. Hudobní kritici oceňujú tento album ako “ konverzáciu medzi generáciami a most medzi tradičným a súčasným svetom“. Bohato vrstvené kompozície sú úvahami o láske, dedičstve a sociálnej súdržnosti. Tento návrat k odkazu svojho otca je všadeprítomný a dôrazný. Touré upúšťa od predošlých odbočiek do iných žánrov v spoluprácach napr. s Johnom Scofieldom alebo Idanom Raichelom. Jeho hudobné dedičstvo si ho pritiahlo späť a na festivale budete mať jedinečnú možnosť byť pri tom. Vieux Farka Touré zakončí festival 21. augusta v Klariskách.

Tým sa však výpočet premiér v rámci festivalu nekončí. Po prvýkrát na Slovensku odznie aj egyptský inštrumentálny štýl wasla, ktorý pôvodne vznikol v prvej tretine 20. storočia v Alexandrii. Predstavia ho alexandrijskí rodáci – hráč na arabskú lutnu oud Tarek Abdallah a predovšetkým perkusionista Adel Shams el-Din. Ich spoločný album Wasla (Suites musicales égyptiennes) získal cenu časopisu Songlines ako nahrávka roka 2015. Tento projekt je výnimočný aj tým, že hráč na riqq, Adel Shams el-Din je žijúcou legendou egyptskej hudby, okrem iného bol spoluzakladateľom slávneho orchestra Ensemble Al Kindi. Ten patril v osemdesiatych rokoch ku kultovým súfijským súborom, účinkoval na najväčších festivaloch sveta, ale napríklad aj v Carnegie Hall v New Yorku. Naživo si môžete oboch umelcov a túto sofistikovanú hudbu vypočuť v sobotu 20. augusta aj v Bratislave na nádvorí Zichyho paláca.

WMF, RICARDO SILVA, pr

Iný druh gitarovej hudby prinesie Ricardo Silva, virtuózny hráč na portugalskú gitaru. Táto gitara sa od klasickej „španielky“ líši tým, že má iný tvar a šesť zdvojených strún. Používa sa hlavne ako sprievod spevákov a speváčok v štýle fado, ale môže slúžiť aj ako sólový nástroj. Samotný Ricardo Silva po tom, ako vyhral niekoľko súťaží v hre na portugalskú gitaru, sprevádzal slávne vokalistky ako Mariza, Ana Laíns či Celina da Piedade. Na world music festival do Bratislavy príde v triu, kde účinkuje okrem neho aj klasický gitarista João Silva a Carlos Almeida. Inštrumentálnu hudbu z Portugalska predstavia 19. augusta v Teatro Colorato.

Latinskoamerickú eleganciu a temperament prinesie so sebou The Guanaco Trio, ktoré tvoria hudobníci z troch kontinentov. Bandoneonista Owen Salomé pochádza z Austrálie, huslistka Laura Urteaga prišla z Katalánska a gitarista Benjamín Aedo je rodák z Čile. Trojica, ktorá momentálne pôsobí v Buenos Aires, 20. augusta zahrá na festivale skladby zo svojho čerstvého albumu Bajo un mismo cielo na nádvorí Zichyho paláca.

WMF, GUANACO TRIO, pr

World Music Festival Bratislava sa začne vo štvrtok 18. augusta v Klariskách trojkoncertom, na ktorom vystúpi poľské trio Wernyhora, slovenský multiinštrumen­talista Michal Smetanka a ukrajinský hráč na banduru Volodymyr Voyt. Ich spoločné vystúpenie bude dôkazom prepojenia kultúrnych tradícií týchto troch susedných krajín a zároveň podporou ťažko skúšanej Ukrajiny. Bandura je krásny nástroj, symbol ukrajinskej suverenity, avšak aj s temnou históriou. Dnes je to nástroj, ktorý prežíva renesanciu a Volodymyr Voyt patrí k novej generácii banduristov, ktorí nehrajú len tradičnú hudbu, ale aj skladby mladých ukrajinských autorov a fúzie s rôznymi žánrami.

Na festivale nebudú chýbať ani hudobníci zo Slovenska. Tentoraz to bude Sisa Michalidesová so živou verziou albumu Commedia, Ildikó Kali a jej Zlatá panna, Júlia Kozáková s projektom Manuša, chuligán-folkové trio Varkocs a najnovší projekt skupiny. Okrem koncertov festival ponúkne aj medzinárodnú konferenciu so zahraničnými odborníkmi, workshop s užitočnými radami pre hudobníkov a hudobných manažérov, ale takisto aj spevácku dielňu – Naučte sa ukrajinskú pieseň pre širokú verejnosť.

Viac o programe festivalu na internetovej stránke www.worldmusicfestival.sk a na FB www.facebook.com/…albratislava.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ako hlavný partner. Spoluorganizátorom je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, Bratislavská organizácia cestovného ruchu a mesto Bratislava. Podujatie je súčasťou Bratislavského kultúrneho leta. Ďalšími partnermi sú Stredoeurópska Nadácia a Bratislava- Staré mesto. Podujatie je realizované s finančnou podporu Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, SOZA a v rámci projektu Creative Europe – SOUNDS of EUROPE.

Ďakujeme partnerom a mediálnym partnerom za podporu.

World Music Festival Bratislava, pr, nepouzivat
chyba