Komédia Keby radšej horelo si zobrala na mušku hoaxy a dezinformácie. Zaujala aj na festivale Berlinale

Novinka Keby radšej horelo je jedným z prvých filmov v česko-slovenskej kinematografii, ktorý sa zameral na mimoriadne aktuálnu tému fake news, dezinformácií a konšpiračných teórií.

14.06.2022 00:00
Keby radsej horelo, pr, nepouzivat

Takzvané hoaxy (falošné správy) sa v súčasnosti šíria vo virtuálnom priestore s nebývalou rýchlosťou a intenzitou, pričom pandémia ich frekvenciu a závažnosť ešte zvýšila. Zrejme aj z tohto dôvodu nový český film debutujúceho režiséra Adama Kolomana Rybanského zaujal organizátorov prestížneho berlínskeho filmového festivalu Berlinale, ktorí ho tento rok zaradili do oficiálneho programu v sekcii Panorama.

Účasť na festivale Berlinale, na ktorom mala komédia Keby radšej horelo vo februári svoju svetovú premiéru, tvorcov zaskočila a veľmi príjemne prekvapila. „Samozrejme, že sme o niečom takom snívali, ale reálne sme nečakali, že filmový debut neznámeho režiséra bez zahraničného zastúpenia či lobingu si vyberie do svojho programu práve jeden z najväčších festivalov na svete. Je to pre mňa obrovská pocta a príjemná správa, že film môže rezonovať aj za hranicami a jeho humor a téma sú teda zrejme univerzálne,“ vyznal sa mladý režisér Adam Koloman Rybanský. Nadšenie po výnimočnom premietaní v Berlíne neskrýval ani predstaviteľ jedného z hlavných hrdinov, herec Michal Isteník: „Diváci reagovali veľmi presne, ,súzneli‘ s filmom a podľa diskusie po premietaní si z neho vzali presne to, čo sme chceli.“

Keby radsej horelo, pr, nepouzivat

Dej filmu sa odohráva v jednej českej dedine. Obyvatelia sa pripravujú na Veľkú noc, jarmok je v plnom prúde, chlapi pred krčmou komentujú zelené pivo a nebezpečenstvo chemtrails, keď vtom oslavy naruší dodávka, ktorá narazí do fontány na námestí. Vodičovi sa podarí zmiznúť, všetkým je však úplne jasné, že šlo o teroristický útok. Bezpečnosť celej obce teraz závisí od hasičov, od ich odhodlania a obetavej práce. Nakoniec by bolo azda pre všetkých lepšie, keby radšej horelo…

Pre náčelníka dobrovoľných hasičov Broňu v podaní Miroslava Krobota znamená celý incident nebývalú vzpruhu, stáva sa hrdinom okamihu a pre celé okolie pevnou oporou. Vinníkov nájde v islamských teroristoch, stáva sa veliteľom domobrany a v celej obci rozpúta paniku, akoby sa chystal skutočný vojnový útok. Jeho zástupca Standa (Michal Isteník) je, naopak, submisívny dobrák, ktorého vzniknutá situácia maximálne zneistí. S manželkou čakajú dieťa a on po prvýkrát v živote zažíva, čo to znamená mať prehnaný strach o rodinu. Jeho slabou stránkou je, že príliš verí všetkému, čo mu ľudia povedia a čo nájde na internete. Stáva sa tak ľahkým terčom na manipuláciu zo strany svojho mentora Broňu, ale aj zdrojom mnohých komických situácií vo filme.

V podstate jedinou predstaviteľkou racionálneho myslenia v snímke je Standova manželka, ktorú stvárnila populárna česká herečka Anna Polívková: „Film je o tom, ako sa šíria poplašné správy a ako sa ľudia po ich vypočutí správajú. Ja hrám jednu z mála rozumných postáv, ktorá si uvedomuje, že to všetko je vlastne úplný nezmysel,“ prezradila Polívková.

Keby radsej horelo, pr, nepouzivat

Hoci komédia Keby radšej horelo nahliada na šírenie dezinformácií prostredníctvom humoru a satiry, cieľom tvorcov nebolo vysmievať sa z ľudí veriacich hoaxom. „Pre mňa je úplne zásadné nesúdiť a nezosmiešňovať ľudí s odlišnými názormi, ale ich, naopak, pochopiť. Základom môjho filmu je snaha porozumieť zmýšľaniu ľudí, ktorí si svoje názory utvárajú pod vplyvom strachu, xenofóbie, populizmu či rozličných dezinformácií. A toto všetko pandémia za posledné roky ešte zosilnila,“ uviedol režisér Adam Koloman Rybanský.

Snímka sa natáčala minulý rok na Morave v Zlínskom kraji, prevažne v obci Chvalnov-Lísky. Režisér Adam Koloman Rybanský si zvolil podobný prístup ako jeho slávne vzory Miloš Forman či Ivan Passer a popri známych hercoch sa niektoré úlohy vo filme rozhodol obsadiť miestnymi nehercami. Podobným spôsobom vznikla i kultová dedinská trilógia Zdeňka Trošku Slnko, seno… Spoluprácu s nehercami ocenil aj jeden z hlavných hereckých predstaviteľov Miroslav Krobot: „Je to pre mňa veľmi zaujímavá skúsenosť a myslím si, že sme tu objavili aj pár talentov,“ prezradil skúsený herec.

Tvorcovia chceli filmom Keby radšej horelo nadviazať na kultové česko-slovenské komédie zo 60. rokov. O tom, či sa im to podarilo, sa budú môcť slovenskí diváci presvedčiť v kinách už 16. júna.

chyba