Channing Tatum nakrútil so svojím najlepším priateľom film o najlepšom priateľovi človeka.

Volá sa jednoducho – PES – a do slovenských kín príde už budúci týždeň

07.03.2022 00:00
bonton, pr nepouzivat

Filmov o psoch už bolo natočených nespočetné množstvo, no tento je iný. PES Channinga Tatuma a Reida Carolina nie je tradičnou rodinnou komédiou so zvieracím hrdinom, je to skôr silný príbeh o dvoch zranených dušiach, plný príjemného humoru.

Snímka rozpráva príbeh bývalého vojaka Jacksona Briggsa (Channing Tatum), ktorý sa po nechcenej dovolenke v dôsledku zranenia pokúša dostať späť do služby. Najskôr však musí dokázať, že je hodný návratu, a tak od veliteľa jednotky dostáva jednu z najťažších úloh v celej svojej kariére. Má doviesť sučku belgického ovčiaka na pohreb jej bývalého psovoda. Z misie, ktorá sa Briggsovi zdala na prvý pohľad až príliš jednoduchá, sa stane poriadne tvrdý oriešok. Lulu je totiž ako neriadená strela, Briggsa ako svojho nového pána vôbec nerešpektuje, dokáže za pár sekúnd zdemolovať jeho milované auto, prekaziť nádejné rande, utiecť aj ostať tvrdohlavo ležať v tej najnevhodnejšej chvíli. „Lulu je ako osemročné dieťa, ktoré pobehuje s motorovou pílou v ruke,“ smeje sa Channing Tatum. Ako to dopadne, keď sa na spoločný road trip vyberie sebavedomý, ľahkovážny frajer a svojhlavá psia dáma, ktorí sa navzájom nemôžu vystáť? Dokážu ich spoločne prežité zážitky a vzájomné zistenie, že sú si vlastne v mnohom dosť podobní, napokon zblížiť?

Channing Tatum stál pri filme Pes prvýkrát nielen pred kamerou, ale aj za ňou. Réžie sa zhostil spolu so svojím dobrým kamarátom Reidom Carolinom, pričom obidvaja sú zároveň producentmi snímky. Pes je pre dvojicu veľmi osobným filmom, vychádza z ich priateľstiev s vlastnými štvornohými miláčikmi a z mnohých spoločných cestovateľských zážitkov. „Keď v roku 2018 Channingovmu psovi Lulu diagnostikovali nevyliečiteľnú rakovinu, Channing ho vzal na výlet po pobreží Tichého oceánu, aby si spolu naposledy užili. Po Channingovom návrate sme sa rozhodli, že chceme natočiť road movie a vyrozprávať príbeh o mužovi a psovi, ktorí sa ocitli na konci dôležitej kapitoly svojho života a nevedomky si pomáhajú začať novú,“ približuje Reid Carolin inšpiráciu na nakrútenie snímky Pes. Na počesť hercovej skutočnej štvornohej kamarátky nesie aj pes vo filme meno Lulu.

bonton, pr nepouzivat

Dôležitým podnetom na vznik filmu bola aj spolupráca dvojice na dokumente z roku 2017 o vojenských psovodoch a ich psoch. „Úplne nás ohromila hĺbka pút, ktoré sa vytvorili medzi týmito mužmi a ich psami. Hranica medzi človekom a zvieraťom sa nielen rozmazala, ale v niektorých prípadoch takmer neexistovala. Tvrdých vojakov ich štvornohí kamaráti často dohnali až k slzám. Iba psy dokázali prelomiť ich zdanlivo nepreniknuteľný emocionálny pancier, čo často viedlo k vyliečeniu hlbokých psychických rán. Ich spolužitie však zároveň prináša so sebou aj množstvo vtipných momentov a komických situácií,“ hovorí Reid Carolin.

Hoci Channinga Tatuma v role režiséra mnohí podceňovali, Pes bol po svojej premiére v amerických kinách veľmi pozitívne prijatý filmovou kritikou aj širokou verejnosťou. V Spojených štátoch si počas premiérového víkendu vybojoval druhé miesto v návštevnosti – hneď za hviezdami nabitým akčným megahitom Uncharted – a za prvé štyri dni zarobil 17,4 milióna dolárov, čím výrazne prekročil očakávania. Americkí diváci oslovení v prieskume CinemaScore udelili filmu priemernú známku A- (na stupnici od A+ po F), v prieskume PostTrak zase získal 82 % pozitívnych hodnotení. Recenzenti na snímke ocenili, že hoci ide o komédiu, nevyhýba sa ani vážnejším témam (posttraumatická stresová porucha, kritika armády) a pri vykreslení dvoch hlavných postáv nekĺže po povrchu, ale hľadá hlbšie motivácie ich konania. „Je potešujúce vidieť, že to, čo mohlo byť jednorozmernou buddy komédiou, robí všetko pre to, aby sprostredkovalo vnútorné emócie oboch hlavných postáv,“ napísal o Psovi americký magazín Variety.

Pes nie je len príbeh o osobitom pute medzi človekom a psom, ale aj príbeh o zraniteľnosti a o tom, ako sa naučiť žiť ďalej po tragédii a strate. „Pes je okrem iného aj našou reakciou na dovŕšenie štyridsiatky a vychádza z našich spoločných skúseností, ako sa naučiť prijať veci, ktoré nedokážeme ovplyvniť,“ zhodujú sa Channing Tatum a Reid Carolin. V svojom jadre je to však stále komédia, pri ktorej sa príjemne zabavíte. „Chceli sme natočiť film so srdcom, ktorý vás zároveň rozosmeje. Film, ktorý sa neberie príliš vážne, ale dostane sa vám pod kožu,“ odkazujú tvorcovia divákom.

Výnimočný film Pes si v slovenských kinách budete môcť vychutnať už 10. marca 2022.

chyba