Animovaný film bližšie k divákovi

Bienále animácie Bratislava (BAB) - Medzinárodný festival animovaných filmov pre deti má dlhoročnú tradíciu. Spočiatku to bolo sprievodné podujatie Bienále ilustrácií Bratislava (BIB), postupne sa stalo významným medzinárodným festivalom, ktorého cieľom je podporovať animovanú tvorbu pre deti a umožniť konfrontáciu tohto filmového žánru.

20.12.2021 00:00
BIBIANA, PR, nepouzivat

V roku 2020 sa uskutočnil 15. ročník festivalu, no už v týchto dňoch sa v BIBIANE pripravuje 16. ročník, ktorý sa uskutoční na jeseň v roku 2022. O minulom i budúcom ročníku, o plánoch a novinkách sme sa porozprávali s programovým riaditeľom BAB Mgr. art. Tomášom Danayom.

V roku 2020 sa uskutočnil 15. ročník BAB. V čom bol iný a ako ho spätne hodnotíte?

15. ročník medzinárodného filmového festivalu animovaných filmov pre deti a mládež Bienále animácie Bratislava, alebo ako ho my zjednodušene voláme “festival BAB”, bol naozaj špecifický z mnohých dôvodov. V prvom rade to bol môj prvý festival na poste programového riaditeľa, na ktorom som nahradil zosnulú pani Katku Minichovú. A dá sa povedať, že som bol hodený do naozaj hlbokej vody a musel som sa naučiť veľmi rýchlo plávať. Druhý a veľmi neočakávaný dôvod bol príchod pandémie, ktorá paralyzovala celý svet a veľmi zasiahla aj náš festival. Museli sme promptne reagovať na vzniknutú situáciu a tak sme sa rozhodli osloviť RTVS. S ich pomocou sme mohli sprostredkovať zážitky zo skvelých animovaných filmov z celého sveta aj divákom na televíznych obrazovkách. Okrem toho si mohol každý pozrieť súťažné filmy počas trvania festivalu aj na našich webových stránkach. Tým sa nám podarilo priniesť veľa zábavy aj do domácností, pretože ľudia by počas pôvodného fungovania festivalu len v kinách, na festival prísť nemohli. Počas 5 dní trvania festivalu si naše filmy pozrelo až 50 000 divákov, za čo sme veľmi vďační.

Mgr. art. Tomáš Danay, programový riaditeľ...
BIBIANA, PR, nepouzivat Mgr. art. Tomáš Danay, programový riaditeľ festivalu BAB

Koľko súťažných filmov sa prihlásilo? Ktoré filmy Vás najviac oslovili?

Na festival sa prihlásilo takmer 1 300 filmov z celého sveta a odborná porota z nich vybrala len niečo viac ako 100, ktoré sa dostali do konečného výberu. Členovia medzinárodnej poroty sa síce nezišli v Bratislave tak ako po iné roky, zato už dva týždne pred začiatkom festivalu mohli hodnotiť kvalitu prihlásených animovaných filmov a na záverečnom konferenčnom hovore padlo aj konečné rozhodnutie. Cena Viktora Kubala za najlepší film zostala po prvýkrát doma. Presnejšie, putovala z Bratislavy do Žiliny do rúk animátora Martina Smatanu. Pravdou však je, že jeho animovaný film Šarkan, ktorý cez príbeh malého chlapca a jeho dedka citlivo nastoľuje otázku smrti, má na konte už 40 významných ocenení, vrátane Annecy 2019, Národnej filmovej ceny Slnko v sieti či semifinálovej nominácie na študentského Oscara.

Za seba by som určite rád spomenul aj portugalský bábkový film Zvláštny zločin čudáka pána Jaya (The Peculiar Crime of Oddball Mr. Jay) režiséra Bruna Caetana. Je to príbeh o tom, ako v meste, v ktorom bola zakázaná príroda, vyvolal malý zločin jednoduchého človeka reťaz nečakaných udalostí. Tento film dostal aj cenu detskej poroty. Ďalej určite nemôžem zabudnúť na český bábkový film Dcéra (Daughter) režisérky Darije Kashcheevovej, ktorý sa rovnako objavil medzi nomináciami na Oscara za najlepší krátky animovaný film a na našom festivale získal cenu sv. Vojtecha.

Keď sa spätne obzriem za minulým ročníkom festivalu, tak určite prevažujú pozitívne spomienky. Samozrejme chýbali nám kiná, pretože stretnúť sa tam a vidieť všetky usmiate tváre nielen detí, ale aj dospelých, to je niečo, čo vám žiadna obrazovka nenahradí. Veľa sme sa však naučili a myslím, že sme oveľa schopnejší čeliť výzve, ktorú predstavuje nový koncept hybridných festivalov.

BIBIANA, PR, nepouzivat

Končí sa rok 2021 a prípravy na nový 16. ročník BAB sú v plnom prúde. Kedy sa uskutoční, ako bude prebiehať a čo nové prinesie? Kedy sa môžu začať prihlasovať filmy do súťaže?

BAB 2022 sa nezadržateľne blíži a s ním samozrejme aj všetky prípravy naň. Pozorne monitorujeme pandemickú situáciu a aj keď je nepredvídateľná, snažíme sa zvoliť riešenia, aby si naše filmy mohlo pozrieť čo najviac ľudí na Slovensku. Momentálne to vyzerá tak, že sa festival bude odohrávať v takzvanej hybridnej forme, čiže budeme v kinách, ale aj online a na obrazovkách RTVS. Festival sa uskutoční prvý októbrový týždeň, teda 3. – 8. októbra. Prihlasovanie filmov na festival (Call for entries) sa oficiálne spustí 6. januára prostredníctvom portálu filmfreeway.

Ateliér BAB je už niekoľko rokov súčasťou festivalu. Aké sú jeho ciele, čo všetko sa počas predchádzajúcich ročníkov podarilo, aké máte plány pre rok 2022?

V Ateliéri BAB spoločne s našimi lektormi poskytujeme deťom priestor kreatívne sa prejaviť formou animovaného filmu. Okrem toho sa deti lepšie naučia pracovať v tímoch, rozdeľovať si prácu, ale aj mnoho praktických schopností ako vystrihovanie, lepenie, šitie, práca s drôtom, plastelínou a modernou snímacou technikou. Plány boli veľké a naše tvorivé dielne sme chceli rozšíriť čo najviac ako sa dalo. Bohužiaľ tieto dielne vyžadujú fyzickú prítomnosť. Naše plány zmarila pandemická situácia a celý ateliér musel prestať pracovať. Na jeho obnovenie stále netrpezlivo čakáme a hneď ako to situácia dovolí, tak jeho brány znova otvoríme.

BIBIANA, PR, nepouzivat

V rámci BAB 2022 pripravujete aj sprievodné podujatia.

Plánov na sprievodné podujatia BAB máme veľa. Otázka skôr znie, či sa budú môcť uskutočniť. Čo sa týka výstav, tak si určite nenechajte ujsť výstavu venovanú obľúbenému slovenskému večerníčku Tresky Plesky od režisérky Veroniky Kocourkovej a druhú veľkú výstavu venovanú známemu nemeckému animovanému seriálu pre deti s názvom Animanimals, ktorý režíruje Julia Ocker. Výstavy budú interaktívne a na obe sa môžete tešiť v BIBIANE. Plánujeme aj výstavu venovanú ilustráciám slovenských animátorov s názvom Obrázky z otázky, ktorá by sa mala uskutočniť vo viacerých mestách na Slovensku. Okrem toho vás čakajú tvorivé dielne, premietania, masterclassy významných osobností a mnoho ďalšieho, zaujímavého programu. Uvidíme však, čo nám dovolí pandemická situácia v októbri. Určite budeme priebežne informovať na našich webových, facebookových a instagramových stránkach.

Ktoré animované rozprávky patria medzi vaše najobľúbenejšie?

Keďže animovanému filmu sa venujem už od strednej školy, tak vybrať pre mňa môj obľúbený je naozaj nemožné. Je však dosť dôležité, aby ľudia pochopili, že nie každý animovaný film je rozprávka. Rozprávka je totiž filmový žáner a animovaný film je technika. Nie všetko animované je vhodné pre deti a na to by si mali rodičia dávať pozor. Aj preto naše filmy poctivo delíme do kategórií podľa veku, pričom minulý festival sme pridali aj kategóriu filmov pre viac-menej dospelé deti a dospelých, ktorá sa volá XL (15+). Ak by som však musel vybrať nejaké animované tituly, boli by to určite takmer všetky filmy od legendárneho japonského režiséra Hayaoa Miyazakiho ako Princezná Mononoke, Cesta do fantázie, Môj sused Totoro alebo Zámok v oblakoch. Všetky tieto tituly sú dostupné aj na streamovacej platforme Netflix. Pre dospelých by som určite odporučil animovaný seriál Bojack Horseman, ktorý rovnako nájdete na Netflixe. Zo slovenského zastúpenia musím určite spomenúť bláznivý, farebný a energický večerníček Veroniky Kocourkovej Tresky Plesky a zábavný 3D večerníček o rodine pavúkov Websterovci od Katky Kerekešovej.

BIBIANA, PR, nepouzivat

Blížia sa Vianoce a domácu rodinnú atmosféru doplnia určite aj animované rozprávky. Môžete niektoré odporučiť pre deti a ich rodičov?

Animované filmy samozrejme neodlučiteľne patria k Vianociam. Prvý film, ktorý mi napadne, nemôže byť nič iné ako Predvianočná nočná mora od legendárneho Tima Burtona. Tento bábkový film je rovnako strašidelný ako zábavný a zároveň vám prinesie do domácnosti naozajstného ducha Vianoc.

Určite by som do tohto zoznamu zaradil aj celovečerný animovaný film Klaus z roku 2019 a pre trochu starších divákov by som odporučil dojemný animák z krajiny vychádzajúceho slnka – Tokyo Godfathers od Satoshi Kona. Animovaný film nám dokáže magickým spôsobom sprostredkovať akékoľvek posolstvo a čaro Vianoc je určite jedným z nich. A tak verím, že nielen počas Vianoc, ale aj počas celého roka nezanevriete na animované filmy a že sa v októbri stretneme v kine, na festivale BAB 2022.

Viac o festivale nájdete na:

festivalbab.sk/

www.facebook.com/festivalBAB

www.instagram.com/festival.bab/

chyba