Rozprávkový svet na Bratislavskom hrade

Bratislavský hrad sa opäť ponoril do jesennej farebnej palety nielen vo svojom neobyčajnom exteriéri, ale aj na 2. poschodí, kde túto jeseň opäť ožívajú fantastické bytosti a rozprávkové postavičky v ilustrovanom svete detských kníh. Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) opäť otvorilo rozprávkovú hradnú bránu pre všetky deti a ich rodičov, školy a škôlky, mladých aj starých, milovníkov detskej ilustrácie či priaznivcov detských kníh nielen z domácej proveniencie, ale aj z celého sveta. A tak BIB je už po 28-krát unikátnou prehliadkou toho najlepšieho, čo za posledné 2 roky v detskej ilustrácii vo svete vzniklo.

04.11.2021 00:00
Ing. Peter Tvrdon  riaditel BIBIANY, PR,...
Ing. Peter Tvrdoň- riaditeľ BIBIANY

Ani kríza, ktorú priniesol koronavírus, nezabránila ilustrátorom tvoriť a vydavateľstvám vydávať nové knihy pre deti. Avšak bezpochyby skomplikovala prípravu a organizáciu tohto výnimočného podujatia. Tento trochu „iný“ ročník nám v rozhovore priblížil riaditeľ BIBIANY Ing. Peter Tvrdoň.

Celý svet sa už druhý rok vyrovnáva s krízou a obmedzeniami, ktoré nám do životov priniesla pandémia koronavírusu. Výrazne zasiahla aj kultúru a všetky kultúrne inštitúcie. Ako ovplyvnila tento ročník Bienále ilustrácií? Ako ho hodnotíte – čím je iný, čím výnimočný?

Príprava tohto ročníka bienále a aj samotný priebeh bol poznačený epidemiologickou situáciou. Pred organizátormi stála ťažká úloha, ako naložiť hlavne so súťažou. Bolo správne, že sme sa včas rozhodli a medzinárodná porota pracovala on-line. Bolo to po prvýkrát v histórii. Niektoré akcie súvisiace s bienále sme museli zrušiť. V tomto roku sa neuskutoční workshop A. Brunovského, medzinárodné sympózium, ani konferencie o čítaní. Aj napriek zložitej situácii sme výstavu BIB 2021 na Bratislavskom hrade otvorili a potrvá až do 9. januára. Jej súčasťou budú tvorivé dielne, besedy s tvorcami, ilustrátormi a rôzne iné aktivity pre návštevníkov.

Bibiana01, PR, nepouzivat

Ohúrili Vás na tomto ročníku nejakí ilustrátori alebo spracovanie niektorej knihy? Povedali ste si v duchu, tak toto tu ešte nebolo…

Absolvoval som už množstvo ročníkov. Videl som tisícky ilustrácií a stovky vystavovaných kníh. Napriek tomu sa vždy objaví na výstave niečo, čo mňa osobne zaujme. Ťažko vypichnúť jedného autora alebo konkrétnu knihu. Nadobúdam však dojem, že súčasným trendom je akoby návrat k čiernobielej ilustrácii. Je to zaujímavý poznatok, ak si predstavíme tú obrovskú záplavu farebných ilustrácií, ktorá je na výstave.

Každý ročník BIB prináša so sebou mnoho podnetov, nápadov a samozrejme aj výnimočné knihy. Napriek tomu slovenskí vydavatelia nesiahnu po knihách s víťaznými ilustráciami, aby ich vydali na Slovensku… Čím to je podľa vás?

Neviem, ale je to dobrý postreh. Táto otázka padla aj na tlačovej konferencii. Rozmýšľal som nad tým a povedal som si, že s tým treba niečo urobiť. Určite oslovíme pár vydavateľov, aby sa do toho pustili. Ak nie, porozmýšľame u nás v BIBIANE, či knihu oceneného autora – nositeľa GRAND PRIX alebo nositeľa Ceny detskej poroty nevydáme sami a predstavíme ju na ďalšom ročníku BIB.

Bibiana, PR, nepouzivat

Každá doba prináša do popredia niečo iné… a aj detské knihy podliehajú istým trendom, rovnako aj ilustrácie v nich. Ako sa podľa vás zmenili ilustrácie detských kníh za posledné roky? Myslíte si, že pred 20 rokmi sa knihy ilustrovali inak ako dnes?

Každá ilustrácia zanecháva u čitateľa akýsi dojem. Niekomu sa páči, niekomu nie. A tak to má byť, nie je v tom uniformita. O tom predsa umenie je, a tým nemyslím iba výtvarné umenie. Ilustrácia, tak ako všetko, sa vyvíja. Poviem príklad. Ak porovnávame knihu, ilustrovanú pred viacerými rokmi a tú istú knihu ilustrovanú iným výtvarníkom po niekoľkých rokoch, určite uvidíme rozdiely. Podstatou je však tá skutočnosť, aby si každá z nich našla svojho čitateľa, a o to predsa ide.

Nemáte pocit, že celosvetovo uznávané bienále ako maják kvalitnej detskej ilustrácie je u nás málo cenený a podporovaný? Čo treba urobiť, aby aj na Slovensku mal opäť takú popularitu ako kedysi?

Na Vašu otázku odpoviem protiotázkou. Myslíte si, že Slovensko má veľa takýchto podujatí s celosvetovým dosahom? Osobne si myslím, že nie. Na podporu môjho názoru uvediem iba niekoľko čísiel. Výstava sa organizuje od roku 1967 a v tomto roku prebieha jej 28. ročník. Vystavovalo tu 8 741 ilustrátorov viac ako 70 000 ilustrácií zo 112 štátov. Môže sa tým pochváliť nejaké iné podujatie? Čo sa týka podpory, je určite v intenciách možností nášho štátu, aj keď peňazí na kultúru nebude nikdy dosť. Je pravda, že bienále je viac cenené v zahraničí ako doma. Tu je len jeden príklad. Na vysoko komerčnom veľtrhu detských kníh v Bologni máme ako jediná inštitúcia stánok od organizátorov zdarma (ten máme aj na veľtrhu v Belehrade) za to, čo robíme pre rozvoj ilustrácií detských kníh. A ako pozdvihnúť popularitu bienále u nás doma? Budeme radi, ak našu výstavu uvidí čo najvyšší počet návštevníkov a pevne veríme, že ju poctia svojou návštevou aj niektorí naši vysokí ústavní činitelia, tak ako to bolo v minulosti zvykom.

Bibiana, PR, nepouzivat

Takmer celý život sa venujete detským knihám – pracovali ste vo vydavateľstvách ako Mladé letá, Obzor, Tatran, boli ste jedným zo zakladateľov Ikaru… Aké sú vaše najobľúbenejšie detské knihy, ktoré vám utkveli v pamäti práve vďaka ilustráciám?

Mám jednu srdcovku a tou je kniha Márie Ďuríčkovej „Zlatá brána“ s ilustráciami Miroslava Cipára. To je kniha, ktorú som v rukách držal nespočetnekrát, nielen keď som bol dieťaťom, ale aj dnes.

Máte vnukov – aké knihy s nimi čítate? Čo ste im odporučili v poslednej dobe?

Mám vnuka aj vnučku. Tí sú však už veľkí a vyberajú si to, čo budú čítať sami. Veľa im do toho nemôžem rozprávať. Mám však aj malého vnuka, ktorý žije v Nemecku a ten sa nevie nabažiť kníh z vydavateľstva Buvik s prekrásnymi ilustráciami Vlada Kráľa s rozprávkami „Kozliatka“, „Ako šlo vajce na vandrovku“ a „Tri prasiatka“.

Bibiana02, PR, nepouzivať

BIB bude trvať takmer 3 mesiace a všetci milovníci detskej knižky majú čas ho navštíviť počas celej jesene, či v adventnom období… Prečo treba ísť na Bienále ilustrácií?

Aby ste sa aspoň na chvíľu vrátili do detských čias a ponorili do sveta rozprávok. Stanete sa opäť deťmi aj keď na krátky okamih a uvidíte, že to za to stojí.

28. ročník Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) potrvá na Bratislavskom hrade až do 9.1.2022. Hlavným organizátorom podujatia je BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti. BIB sa koná pod záštitou UNESCO a Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY) s podporou Ministerstva kultúry SR. Záštitu nad BIB 2021 prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

chyba