Českí a slovenskí tvorcovia natočili svetovú komédiu o materstve MATKY

Koncom júna príde do kín očakávaný česko-slovenský film Matky o radostiach a strastiach rodičovstva v 21. storočí. Hlavnými postavami sú štyri kamarátky, ktoré riešia typické problémy moderných žien a matiek – tehotenskú nevoľnosť, popôrodné kilá, nedostatok peňazí, vzdorovité ratolesti, manželskú neveru či neplatičov alimentov. Ku všetkým témam tvorcovia pristupujú s nebývalou dávkou otvorenosti, nadhľadu aj čierneho humoru, čím sa snímka zaraďuje k progresívnym zahraničným komédiám o materstve typu Ako porodiť a nezblázniť sa či k populárnemu seriálu Workin' Moms z produkcie Netflixu.

22.06.2021 16:27
Matky, pr clanok, reklama, nepouzivat

Komédia Matky spracúva veľmi aktuálny námet o rodičovstve v dynamickom svete virtuálnych kontaktov a sociálnych sietí. Zameriava sa na generáciu, ktorá si ešte pamätá „starý dobrý pomalý svet“, ale zároveň si už zvykla na rýchlu komunikáciu prostredníctvom digitálnych technológií. „Kontrast medzi týmito dvomi svetmi – tým, v ktorom sme vyrastali my, a tým, v ktorom vyrastajú naše deti – ponúka množstvo komických situácií pri ich stretoch,“ hovorí režisér Vojtěch Moravec.

Matky, pr clanok, reklama, nepouzivat

Príbeh zachytáva štyri kamarátky, tridsiatničky, ktoré sa, každá svojím spôsobom, raz s väčšími, inokedy s menšími problémami, vyrovnávajú s údelom matiek. Ústrednou postavou je Sára s tvárou Hany Vagnerovej, ktorej životom sú sociálne siete. Má pekný zadok, tak ho začala fotiť a stala sa profesionálnou influencerkou. Ako úplne čerstvá matka sa chystá napísať knihu o materstve, ale predstavovala si to celé trochu jednoduchšie. Petra Hřebíčková stvárňuje tak trochu snobskú a dosť osamelú Hedviku, ktorej manžel vorkoholik je doma len zriedka. Sandra Nováková ako Zuzana je po rozchode bez peňazí, prepracovaná a uštvaná matka dvoch malých čertov. A napokon, Gabriela Marcinková hrá Elišku, ktorá má skvelého chlapa, úplne neznesiteľných rodičov, je tehotná a stále vracia.

Matky, pr clanok, reklama, nepouzivat

Sprievodkyňou jednotlivými príbehmi je Sára, ktorej instagramové posty sprevádzajú divákov celým filmom a svojím pozitívnym nádychom stoja často vo vtipnej opozícii k tomu, čo sa v životoch hlavných hrdiniek reálne deje. Scenár trefne glosuje problematiku novodobého materstva a hoci ide primárne o ženský film, na svoje si prídu aj muži, ktorí v príbehu hrajú nezastupiteľnú úlohu. Mužské polovičky hlavných hrdiniek stvárňujú populárni českí herci: Jakub Prachař, Jiří Langmajer, Vladimír Polívka, Václav Neužil a Štěpán Benoni.

Matky, pr clanok, reklama, nepouzivat

Komédia Matky je postavená na pohotových, prepracovaných dialógoch, odpočúvaných z reality, ale aj na situačnom humore. Dôležitou súčasťou filmu je tiež jeho osobité vizuálne uchopenie, ktoré využíva výrazný výtvarný akcent, dynamickú skratku a súčasné postupy filmového rozprávania typické pre zahraničnú filmovú a televíznu produkciu. Svojím inovatívnym prístupom tento film presahuje lokálny česko-slovenský kontext a smelo sa môže rovnať modernej svetovej kinematografii.

Matky, pr clanok, reklama, nepouzivat

Slovenskí diváci a diváčky sa o jeho kvalitách budú môcť presvedčiť na vlastné oči v kinách od 24. 6. 2021.

Matky, pr clanok, reklama, nepouzivat
chyba