Darček v Schaubmarovom mlyne pre nás všetkých

Precítenie ľudskej súdržnosti či oslava ducha a lásky sú obsiahnuté v diele Romana Ondaka Time Capsule (Časová kapsula), ktoré si môžu návštevníci bezplatne pozrieť v mimobratislavských priestoroch SNG, v Schaubmarovom mlyne v Pezinku už od 17. decembra. Unikátna inštalácia potrvá do júna 2021. Potom bude súčasťou stálych expozícií v novej budove SNG v Bratislave.

15.12.2020 00:00
Tatra banka Time Capsule dielo 480x360 Foto:
Roman Ondak, Time Capsule, 2011. Inštalácia v Modern Art Oxford. Zrealizované vďaka podpore The Henry Moore Foundation a Outset Contemporary Art Fund

Pre publikum bude zaujímavá už samotná osobnosť svetoznámeho slovenského výtvarníka Romana Ondaka (nar. 1966 v Žiline), ktorý tvorí originálnym spôsobom. Je konceptuálny umelec, čiže jeho diela sú netradičné, používa rôzne moderné techniky a postupy, práce umiestňuje v priestore. Expozícia Time Capsule v Pezinku je teda mimoriadnou príležitosťou spoznať jeho mimoriadne dielo a osobnosť. Je to umelec, ktorý reaguje na aktuálne udalosti, ale dáva im nadčasový rozmer. Taká je aj Time Capsule. Viaže sa ku konkrétnej udalosti, ale má nadčasový a všeľudský význam, zasiahne zrejme každého.

Ondaka inšpiroval výbuch v bani v Čile z 5. augusta 2010, ktorý sledoval celý svet. V bani na ťažbu zlata a medi Mina San José, pri meste Copiapó, zasypala explózia šachtu, ktorá bola vybudovaná ako dlhá špirálovitá chodba. Zrúteniu skalných stien stihla uniknúť len jedna z dvoch skupín baníkov, druhá zostala uväznená v hĺbke 700 metrov. Boli však zachránení, podarilo sa to vďaka ľudskej súdržnosti, disciplíne a vynaliezavosti. Umelec cítil potrebu vytvoriť poctu zasypaným aj záchrancom a najmä ideám ľudskosti, ktoré sa k udalosti viažu. Tak vznikla Ondakova inštalácia Time Capsule. Pôvodne ju vytvoril pre výstavu v Modern Art Oxford a dielo prezentoval spolu s performanciou a videom Stampede (Davová panika).

Dar od Tatra banky

V týchto dňoch sa Zbierka Slovenskej národnej galérie rozrástla o výnimočnú akvizíciu a to je práve inštalácia Time Capsule. Dielo Romana Ondaka mohla SNG nadobudnúť vďaka daru od Tatra banky. „Je to pre nás celkom nová situácia, pretože zrazu nevieme, či sa skôr tešiť z nového, skutočne významného, prírastku do zbierky, alebo z partnera, ktorý to takto cíti – národnú galériu ako správcu umenia pre všetkých,“ uviedla generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Michal Liday, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Tatra banky, o dare povedal: „Umenie je to, čo najviac kultivuje spoločnosť, pomáha človeku k sebareflexii a zušľachťuje jeho dušu. My v Tatra banke si uvedomujeme nezastupiteľnosť umenia v našich životoch a sme presvedčení, že má zmysel prinášať hodnoty, ktoré tu ostanú aj pre budúce generácie. V tomto predvianočnom období sme sa preto rozhodli, že obdarujeme celú spoločnosť unikátnym dielom Time Capsule slovenského umelca Romana Ondaka. Nesie silné, autentické humanistické posolstvo a my si veľmi prajeme, aby sa ďalej šírilo.“

Foto: Tatra banka
Tatra banka Time Capsule umenie je dar 900x600

Kapsula je príbeh aj idea

Ondak vyrobil repliku kapsuly na Slovensku v reálnej mierke (na základe technických plánov z Čile) ako svoj objekt, ktorý je trojrozmerným odtlačkom skutočnej udalosti. Time Capsule reprezentuje historické súvislosti, mediálne vrstvy aj jednotlivé ľudské príbehy, ktoré k nej patria. Sú to príbehy odvahy, viery, nádeje, ale aj sklamaní, ktoré zachránených neskôr čakali. Umeleckým dielom nie je teda len objekt samotný, ale aj idey, ktorých je nositeľom a atmosféra, ktorú vyvoláva. Súčasťou konceptuálneho diela sú aj individuálne zážitky divákov v priestore inštalácie. Dá sa očakávať, že vo vianočnom čase a v čarovnom priestore Schaubmarovho mlyna budú dojmy ešte silnejšie, že to bude pre každého návštevníka nezabudnuteľný zážitok a zvláštna chvíľa pre zamyslenie sa.

Podrobnosti o otváracích hodinách nájdete na www.sng.sk

chyba