Michal Franka prichádza s literárnym debutom, aký tu dávno nebol

Meno Michal Franka sa v slovenskej literatúre ešte nikdy neobjavilo. No po vydaní jeho prvej knihy Na brehu spieva dav je určite dobré si ho zapamätať.

03.12.2020 00:00

Franka prináša svoj literárny debut Na brehu spieva dav a podľa prvých reakcií čitateľov a recenzentov je zrejmé, že ide o výnimočný román. Autor píše pod pseudonymom a už v minulosti publikoval populárno-náučné, ako aj vedecké texty. Jeho písanie je vyzreté, cítiť za ním skúsenosť a znalosť ľudských charakterov či mediálneho prostredia na Slovensku. Na obálke knihy si všimneme odporúčanie od vydavateľa a hudobníka Lukáša Filu, ktorý o knihe napísal: „Varovanie! Táto kniha vás môže pripraviť o radosť z internetového lynčovania. Spravodlivé rozhorčenie nad zlyhaniami iných už nikdy nebude tým, čím bývalo.“ Frankova kniha je najmä o zlyhaniach. Tých, ktoré nedokážeme odpustiť iným, ale aj o tých, ktoré nevieme prepáčiť samy sebe. Poukazuje najmä na to, ako dianie v spoločnosti deformuje anonymita sociálnych sietí a ako nás tlak davu často doženie k okolnostiam, o ktorých sme si mysleli, že sa nás nikdy nemôžu týkať.

Na brehu spieva dav, nepouzivat

A o čom presne je kniha Na brehu spieva dav? Mladá žena s úspešnou kariérou a usporiadanou rodinou spácha násilný trestný čin. Úsilie svedka, sociálnych sietí a médií prispieť k jej spravodlivému potrestaniu vedie k dramatickým dôsledkom nielen pre ňu samu, ale aj pre mesto, v ktorom žije. Katarzia síce príde, ale vždy iba na chvíľu a nikdy nie úplná. Cez retrospektívne výpovede viacerých postáv autor postupne odkrýva nielen to, čo tragickej konfrontácii predchádzalo, ale aj to, ako sa na pozadí radikalizujúcej sa spoločenskej nálady menia vzťahy medzi aktérmi súkromných aj verejných udalostí.

O knihe sa pozitívne vyjadril aj novinár a spisovateľ Arpád Soltész: „Je to román, ktorý otvára oči. Každá strana spôsobuje bolesť a zároveň vás núti otočiť ju a čítať ďalej. Nepekný obraz krajiny, kde každý volá po slušnosti, no málokto sa slušne správa. Mrazivý obraz našej blízkej budúcnosti, ktorý sa poľahky môže stať naplneným proroctvom.“

chyba