Václav Havel ako ho nepoznáte v novom životopisnom filme

Milovaného aj zatracovaného Václava Havla si mnohí pamätajú najmä z obdobia nežnej revolúcie a následných rokov v prezidentskom úrade. Film režiséra Slávka Horáka sa však venuje tomu, čo bolo predtým, zobrazuje Havla najskôr ako úspešného, no ľahkovážneho dramatika, neskôr ako disidenta, politického aktivistu a väzňa. Nevyhýba sa však ani tienistejším stránkam osobnosti posledného česko-slovenského prezidenta.

27.07.2020 14:34
havel, pr clanok, reklama, nepouzivat

Životopisný film Havel natočil Slávek Horák, ktorý svojou predchádzajúcou snímkou Domáca Opatera reprezentoval Českú republiku na Oscaroch a americký magazín Variety ho vďaka nej zaradil na zoznam 10 najnádejnejších svetových režisérov. Hlavnej úlohy sa zhostil talentovaný český herec Viktor Dvořák a v ďalších rolách sa predstaví Anna Geislerová, Martin Hofmann, Barbora Seidlová, Jiří Bartoška, Stanislav Majer či Slovák Adrian Jastraban, ktorému v tomto filme opäť „prischla“ postava Alexandra Dubčeka.

havel, pr clanok, reklama, nepouzivat
Režisér Horák ešte pred samotným natáčaním divákov varoval: „Portrét štátnika nečakajte.“ Namiesto toho sa snímka sústredí na Havlov búrlivý osobný život, ktorému dominuje nielen boj za pravdu a politické prenasledovanie, ale aj milostné aféry, pochybnosti o sebe samom a humor. „Je to dráma, ale je tam toľko vtipných a absurdných situácií, že sa často prelína s komédiou,“ charakterizuje svoj film Slávek Horák. Dôležité miesto v príbehu zohráva aj Havlov atypický vzťah s prvou manželkou Olgou, ktorá to s ním rozhodne nemala ľahké, no napriek tomu ich manželstvo pretrvalo dlhé roky a v najťažších okamihoch života si boli navzájom oporou.
havel, pr clanok, reklama, nepouzivat

Hlavný predstaviteľ Viktor Dvořák, ktorý minulý rok získal českú Cenu Thálie, sa na natáčanie poctivo pripravoval: „Čítal som, pozeral som si záznamy, pýtal som sa ľudí, ktorí Václava Havla zažili. Okrem toho som doma pred natáčaním ráčkoval.“ Jeho podoba s Václavom Havlom je priam dychberúca. Aby sa na Havla z disidentského obdobia podobal ešte viac, nechal si narásť dlhšie vlasy, čo však počas nakrúcania v letných horúčavách nebolo veľmi praktické. „Musím povedať, že už to potom na mňa bolo priveľa, obzvlášť keď sa k tomu pridalo letné počasie, začali sme totiž točiť v auguste. Ďakujem Václavovi Havlovi, že šiel pre svoje presvedčenie do väzenia a ja som sa preto musel nechať ostrihať,“ rozpráva položartom Dvořák.

havel, pr clanok, reklama, nepouzivat

Poctivo pripravená na nakrúcanie bola aj Anna Geislerová, ktorá vo filme stvárnila Olgu Havlovú: „Asi pred dvomi rokmi, keď som ani netušila, že tento film vznikne, som si hovorila: ,Ja toho Havla tak adorujem a pritom vlastne nepoznám jeho život.‘ A začala som čítať. Všetko. O ňom, s ním, jeho texty, hry. A čítaním o ňom automaticky čítate o Olge. Ich symbióza bola skutočne výnimočná. A špecifická.“

havel, pr clanok, reklama, nepouzivat

Film Havel nie je určený len pre historikov či fanúšikov Václava Havla, ale zameriava na široké publikum, kombinujúc v sebe silnú romantickú zápletku, napätie a originálny humor v epickej periodickej dráma s nadčasovou správou o osobnej zodpovednosti k svetu okolo nás.

Strhujúci aj zábavný príbeh o malej-veľkej postave z našich nedávnych dejín vás čaká v kinách od 30. júla 2020.

Trailer:
chyba