Lassie má 80 rokov. Psia legenda sa na konci júna vracia do kín

Kto by nepoznal Lassie? Šarmantná kólia, ktorá svojou inteligenciou, šikovnosťou a vernosťou prekonáva nejedného príslušníka ľudskej rasy, sa objavila v nespočetnom množstve filmov, vo viacerých seriáloch, knihách či komiksoch a získala si srdcia celých generácií fanúšikov. Po rokoch prichádza opäť na veľké plátno vo filme so symbolickým názvom Lassie sa vracia.

23.06.2020 00:00
bontonfilm, PR článok, nepoužívať Foto:

Na začiatku fenoménu Lassie stála poviedka Erica Knighta, ktorá vyšla knižne v roku 1940 a ihneď si získala obrovskú popularitu. Podľa tohto príbehu bol o 3 roky neskôr natočený kultový film s malou Elizabeth Taylor v jednej z detských úloh. Následne vznikali ďalšie filmy a od roku 1954 prvý legendárny seriál o odvážnej kólii, ktorý sa natáčal dlhých 20 rokov a bežal na televíznych obrazovkách aj v našich končinách. Lassie sa neskôr objavila v televízii i v animovanej podobe, dostala sa do rádiového vysielania a jej dobrodružstvá zachytávajú desiatky kníh. Bez akéhokoľvek zveličovania ju teda možno nazvať najslávnejším psom na svete.

Foto: Bontonfilm
bontonfilm, PR článok, nepoužívať

Pôvodnú knižnú predlohu sa tvorcovia filmu Lassie sa vracia rozhodli oprášiť po 80 rokoch a natočili film zasadený do súčasnosti pre dnešnú generáciu detí. Príbeh je postavený na motíve nerozlučného priateľstva medzi chlapcom a psom, ktorý síce nie je vo filmovom svete ničím originálnym, ale ani po rokoch neprestáva zabávať a dojímať malých aj veľkých.

Foto: Bontonfilm
bontonfilm, PR článok, nepoužívať

Dvanásťročný Florián a jeho kólia Lassie sú známa dvojka po celom okolí. Najlepší priatelia si nenechajú ujsť žiadne spoločné huncútstvo a užívajú si idylický život na vidieku. Jedného dňa však Floriánov otec príde o prácu a rodina sa musí presťahovať do malého bytu, kam majú psy prísny zákaz. Verdikt je neúprosný – Lassie musí z domu preč. Ujme sa jej sympatický gróf a vezme ju na panstvo k Severnému moru na opačný koniec krajiny ako darček pre svoju vnučku. Na prvý pohľad by tu Lassie nemalo nič chýbať. Jej vernosť však nemá hraníc, takže len čo sa naskytne príležitosť, utečie a rozbehne sa naspäť domov za Floriánom. Vyráža na neuveriteľné psie dobrodružstvo, na ohromujúcu cestu cez celú krajinu, na cestu plnú prekážok, dobrých ľudí aj ľudí so zlými úmyslami. Hoci je od svojho kamaráta vzdialená niekoľko stovák kilometrov, Lassie nedokáže nič zastaviť. Pre všetkých má jasný odkaz: „Vraciam sa domov.“

Vráťte sa aj vy s Lassie naspäť do detstva a vychutnajte si jej vzrušujúci príbeh v kinách od 25. júna 2020 so slovenským dabingom.

chyba