Dominantnými postavami sú Čáslavská a Moravcová

Už vo štvrtok 19. decembra bude známy víťaz tradičnej ankety Klubu športových novinárov SSN Športovec roka. Prvenstvo obhajuje Anastasia Kuzminová. Či sa jej podarí získať štvrtý triumf, sa všetci dozvieme počas galavečera v Slovenskom národnom divadle, ktorý organizuje Slovenský olympijský a športový výbor a odvysiela ho v priamom prenose od 20.30 h RTVS na Jednotke.

09.12.2019 00:00
SOM, PR článok, nepoužívať Foto:
Najúspešnejšou v ankete o najlepšieho športovca Československa bola so štyrmi prvenstvami gymnastka Věra Čáslavská, ktorá dve zlaté olympijské medaily venovala v roku 2013 Slovenskému olympijskému a športovému múzeu.

Novinárska anketa Športovec roka má korene dávno v niekdajšom Československu. Českí aj slovenskí športoví novinári v nej prvý raz hlasovali v roku 1959, po rozdelení federálneho štátu v tom pokračujú samostatne. Historicky prvým víťazom ankety Športovec roka v bývalom Československu sa stal v roku 1959 vodný slalomár Vladimír Jirásek. V rokoch 1964 až 1968 vyhrala štyri z piatich hlasovaní športová gymnastka Věra Čáslavská. Pri jej poslednom triumfe ďalšia legenda, rozhlasový reportér Karel Malina ocenil nielen jej športové výkony, ale aj oblečenie. Práve Věra Čáslavská je so štyrmi prvenstvami najúspešnejšia športovkyňa vo federálnej ére ankety.

Osemkrát sa z víťazstva v česko-slovenskej ankete radovali aj športovci zo Slovenska. Prvý Slovák na pomyselnom československom športovom tróne bol krasokorčuliar Ondrej Nepela (1971). Nasledovali ho cyklista Anton Tkáč (1976 a 1978), atléti Imrich Bugár (1982), Jozef Pribilinec (1986 a 1988), rýchlostný kajakár Attila Szabó (1989) a zápasník Jozef Lohyňa (1990). Medzi kolektívmi raz uspeli volejbalisti ČH Bratislava (1979).

V rámci samostatného Slovenska sa tento rok koná už 27. ročník ankety. Najčastejšie dekorovali trofejami pre najlepšieho Športovca roka plavkyňu Martinu Moravcovú. Šesťkrát vyhrala, dvakrát bola druhá a raz tretia. Štyri prvenstvá patria Michalovi Martikánovi a tri Petrovi Saganovi i Anastasii Kuzminovej. Najčastejšie sa v prvej desiatke umiestil Michal Martikán, až šestnásťkrát, z toho pätnásťkrát v nepretržitej sérii. Viac ako desaťkrát medzi laureátmi ankety boli Martina Moravcová (12-krát v top 10), bratia Peter a Pavol Hochschornerovci (11) a hokejista Marián Hossa (10).
Martina Moravcová vyhrala anketu Klubu... Foto: TASR/ŠTEFAN PUŠKÁŠ
SOM, PR článok, nepoužívať Martina Moravcová vyhrala anketu Klubu športových redaktorov SSN aj v roku 2001, keď výsledky vyhlasovali v Čunove.
Exkluzívnym partnerom tohtoročného Športovca roka 2019 je spoločnosť Tipos. Slovenský olympijský a športový výbor, ktorý podporuje spoločnosť Kooperativa, pripravuje dôstojnú oslavu pre slovenský šport, ktorého zástupcovia pravidelne dokazujú, že aj malá krajina vie urobiť dieru do sveta.
chyba