Severský Pán prsteňov mieri do kín

Bontonfilm na konci novembra poteší všetkých fanúšikov fantasy a severskej mytológie. Do kín sa chystá temný epos z prostredia bájnej Valhaly, sídla vikinských bohov a padlých bojovníkov. Dej filmu Valhala: Ríša bohov vychádza z kultového dánskeho komiksu, v ktorom sa odohrá posledná bitka rozhodujúca o osude sveta.

26.11.2019 00:00
Bontonfilm, PR článok, nepoužívať Foto:

Dvaja malí smrteľníci (Tjalfe a Røskva) sa stávajú otrokmi boha Thora. Spolu vyrážajú na cestu do krajiny bohov, do Asgardu, kde sa nachádza mýtická Valhala. Valhala je akási sieň slávy, do ktorej sa dostávajú hrdinovia padlí v boji a za jedným stolom hodujú s najvyšším bohom severského panteónu – Odinom. Príchod dvoch detí prináša nové výzvy pre obyvateľov Valhaly, keďže bohyňa Frigg odhalí prepojenie medzi dievčaťom Røskvou a dôležitou legendou. Koniec sveta je blízko a ak ho chcú bohovia zvrátiť, budú musieť zostúpiť z piedestálu a spojiť sa so smrteľníkmi.

Foto: PR servis
Bontonfilm, PR článok, nepoužívať

Hoci staronordická mytológia nepatrí k tým najznámejším, je plná atraktívnych hrdinov a fantastických príbehov, ktoré už aj v minulosti oslovili viacerých filmárov. Postava bájneho Thora, boha hromu s povestným kladivom, našla veľký ohlas u tvorcov zo štúdia Marvel a objavila sa hneď v niekoľkých filmoch z ich dielne. Teraz sa námetu zo severských bájí chopili samotní severania a bude to úplne iná káva. Hoci film Valhala: Ríša bohov vychádza tiež z komiksu, od pestrofarebných marveloviek má ďaleko. Zato však ponúka podstatne realistickejšiu, temnejšiu a drsnejšiu atmosféru.

Kritici túto novú dánsku snímku prirovnávajú skôr k Pánovi prsteňov či k populárnemu seriálu Hra o tróny. Sám režisér Fenar Ahmad svoj doteraz najambicióznejší filmový projekt definuje ako kombináciu Faunovho labyrintu, kultového Revenanta a rozprávok Astrid Lindgrenovej.

Podobne ako v Pánovi prsteňov sa môžu diváci tešiť na nádherné zábery krajiny – dej a atmosféru vo filme Valhala: Ríša bohov pomáha dotvoriť drsná škandinávska príroda (natáčalo sa v Dánsku, Švédsku, Nórsku a na Islande). Postavy sú tu úzko prepojené s prírodným prostredím, čím režisér podľa vlastných slov reagoval na súčasnú spoločnosť, v ktorej sa ľudia uzatvárajú do virtuálnej reality a strácajú kontakt so svojimi koreňmi.

Aj po hereckej stránke sa určite bude na čo pozerať. Úlohy Thora sa vo filme zhostil charizmatický Rolland Møller, známy z viacerých hollywoodskych snímok (Atomic Blonde, Muž vo vlaku) aj z nového česko-slovenského filmu Sklenená izba, ktorému zdatne sekundujú predstavitelia detských hrdinov – Cecilia Loffredo (Røskva) a Saxo Moltke-Leth (Tjalfe).

Foto: PR servis
Bontonfilm, PR článok, nepoužívať

Ak chcete vedieť, či sa bohom a smrteľníkom podarí zvrátiť osud sveta, určite si film Valhala: Ríša bohov nenechajte ujsť.
V kinách si ho môžete vychutnať od 28. novembra s českým dabingom.

chyba