Pražské orgie na Slovensku

Film Ireny Pavláskovej Pražské orgie nakrútený podľa rovnomennej predlohy americkej literárnej legendy Philipa Rotha prichádza na plátna slovenských kín. Počas včerajšej premiéry v priestoroch bratislavského kina Lumière ho osobne odprezentovali - producentka, režisérka Irena Pavlásková, herci Pavel Kříž, Jiří Havelka a Juraj Ďurdiak.

18.10.2019 00:00
Magic box, PR článok, nepoužívať Foto:

Získať práva od jedného z najrešpekto­vanejších svetových spisovateľov podľa Pavláskovej netrvalo dlho: „Pán Philip Roth sa mi ozval dosť skoro, po tom, čo som mu napísala dopis s prosbou o práva. Dokonca si vyžiadal moje filmy a pozval ma na osobné jednanie. V ten istý deň mi tie práva sľúbil a keď som sa vrátila do Prahy, môj agent už mal na maili návrh zmluvy,“ ozrejmila hosťom.

Počas natáčania vzniklo mnoho príjemných i menej príjemných scén. Na svoj najhorší zážitok si spomenul Pavel Kříž: „Natáčali sme scénu, ktorá sa odohrávala v pražskej v krčme, kde fajčili úplne všetci, tak, ako to bolo v 70. rokoch. Urobilo sa mi z toho fyzicky zle, musel som vyjsť von. To bola pre mňa najhoršia scéna. Ale ináč by som si zopakoval celý zvyšok filmu,“ povedal s úsmevom. O príjemnú situáciu z nakrúcania sa podelil aj jeho herecký kolega Havelka. „Rád by som si zopakoval scénu s Kseniou, pretože to bola scéna, keď hádka, veľmi rýchlo prerastie do vášne – ale Irena to vždy stopla,“ rozosmial sálu. Herec Juraj Ďurdiak, slovenský predstaviteľ snímky má na natáčanie len pozitívne spomienky. „Celé to bolo veľmi očarujúce a ja Irenke ďakujem za nádherný zážitok,“ uzavrel pred premietaním príhovor.
Foto: PR servis
Magic box, PR článok, nepoužívať

Slávnostný večer, ktorý moderátorsky uviedol moderátor Vlado Varecha, prišlo podporiť mnoho osobností z kultúrneho života. Hostiteľov svojou prítomnosťou poctil herec a šéf divadla Aréna Juraj Kukura, herečka Zuzana Mauréry, spisovateľ a textár Boris Filan a ďalší.

O filme

Príbeh filmu Pražské orgie nás zavedie do polovice 70. rokov. Slávny americký spisovateľ Nathan Zuckerman –prichádza do Prahy, aby získal a odviezol rukopis jednej nevydanej knihy. Na svojej pražskej misii sa zoznámi so svojráznou a neskrotnou spisovateľkou Oľgou a prenikne na vyhlásené večierky, kde každý hľadá únik ku krátkemu pocitu slobody po svojom. Postupne sa proti svojej vôli stane nielen divákom, ale i účastníkom dekadentného predstavenia, v ktorom mnohí hrajú falošne, a nikomu sa nedá veriť.
Foto: PR servis
Magic box, PR článok, nepoužívať
Zuckermanova pražská návšteva, plná bizarných stretnutí s rôznorodými ľuďmi sa stáva dobrodružnou a nebezpečnou misiou. Zuckerman si nakoniec nie je istý kto je priateľ a kto udavač. Kto sú tí ľudia z dekadentných orgií v dome syna slávneho maliara? Kto je vyplašený študent, ktorý ho upozorňuje, že musí okamžite opustiť Československo? Kto je jeho sprievodca normalizačným peklom, vyhodený divadelný režisér a teraz údržbár v kotolni múzea? A kto je jeho Oľga: škandalistka a rebelka alebo hráčka dvojitej hry? V ohrození sa ocitne nielen Zuckermanova sloboda, ale i jeho život…
Foto: PR servis
Magic box, PR článok, nepoužívať

Režisérka Irena Pavlásková získala za svoje filmy rôzne významné ocenenia ako napríklad je Zvláštna cena z MFF Cannes, Grand Prix z MFF Montrealu, ceny z MFF Moskva, ďalej Grand Prix Paříž Cretéil.

Pražské orgie sú v kinách od 17.10.2019.
chyba