Zberateľstvo je stále „in“

Najznámejší slovenský zberateľský veľtrh aj v tomto roku ponúkne množstvo zaujímavých exponátov. Novinkou bude špeciálna sekcia venovaná starým knihám a vinylovým platniam.

03.06.2019 09:25
incheba, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Spomínate si na dobu, keď vo veľkom „leteli“ céčka? Plastové výlisky v tvare písmena C pôvodne určené ako doplnok závesov na okná a dvere spôsobili v časoch socializmu obrovský ošiaľ, ktorý zasiahol celú jednu generáciu. Alebo ste mali vlastný album s poštovými známkami a v časoch, keď ľudia ešte bežne posielali klasické listy a pohľadnice, ste ich túžobne očakávali práve kvôli známke? Rovnaké zberateľské zanietenie dokázali vyvolať samolepky, detské tetovačky, plagáty, hokejové kartičky, guličky či servítky. Hoci išlo o detské hry, v prípade niektorých ľudí zberateľstvo prerástlo do celoživotnej záľuby. Jednoducho, zberateľstvo je vášeň, ktorá však v prípade dobrej a rozumnej voľby môže priniesť aj zaujímavé finančné zhodnotenie.

Foto: PR servis
incheba, PR článok, reklama, nepoužívať

Každý, kto sa zberateľstvu venuje, či už profesionálne, alebo len vo voľnom čase, by určite nemal chýbať na Bratislavských zberateľských dňoch 7. a 8. júna 2019 v Inchebe. Najväčší slovenský zberateľský veľtrh, na ktorý mieria vystavovatelia z celého sveta, do nášho hlavného mesta prináša množstvo zaujímavých zberateľských exponátov. Mince, bankovky, medaily, poštové známky, pohľadnice, starožitnosti, minerály a polodrahokamy, telefónne karty, odznaky, historické šperky, ale aj staré knihy či platne, ktoré budú mať na tohtoročnom veľtrhu premiérové zastúpenie, určite nenechajú chladným žiadne zberateľské srdce.

Vďaka medzinárodnej účasti môžu návštevníci na veľtrhu objaviť skutočné skvosty. Nebudú medzi nimi chýbať také kúsky ako zlatá medaila s portrétom cyklistu Petra Sagana, ktorá bola vydaná na oslavu jeho víťazstiev v Richmonde, Dohe a Bergene, či exkluzívna 0-eurová souvenir bankovka s motívom Bratislavského hradu. Zaujímavosťou je, že ide o opravené vydanie, ktoré sa na zberateľskom veľtrhu v roku 2018 predávalo s tlačovou chybou a spôsobilo doslova zberateľský ošiaľ. Ďalšia 0-eurová bankovka, za ktorou pricestujú zberatelia z celého Slovenska, bude mať motív Grasalkovičovho paláca. Obe verzie vychádzajú v limitovanom náklade 5 tisíc kusov, pričom jedna bankovka sa bude predávať za 2 eurá.

Mincovňa Kremnica na veľtrh prinesie aj niekoľko produktov z mimoriadne žiadanej emisie s motívom Milana Rastislava Štefánika – okrem iného aj pamätnú dvojeurovú mincu či ročníkový súbor slovenských euromincí, všetko v limitovanom množstve. Fanúšikovia historických kúskov určite ocenia vzácny päťdukát Leopolda I. z roku 1676, ktorého hodnota presahuje 70 tisíc eur.

Foto: PR servis
incheba, PR článok, reklama, nepoužívať

Obrovským lákadlom bude výstava najvzácnejších československých a slovenských známok zo zbierok slovenských zberateľov, ktoré nepochybne potešia srdcia všetkých priaznivcov filatelie. Jednou z nich bude známka z emisie „Osvobozená republika“, ktorá v roku 1927 vyšla omylom a dnes má hodnotu niekoľko desiatok tisíc eur.

Bratislavské zberateľské dni sa uskutočnia v dňoch 7. a 8. júna v Inchebe. Podrobnejšie informácie sú dostupné na www.incheba.sk.

chyba