Hlasovanie za záchranu pamiatok na Slovensku má už víťaza

Slovákov zaujíma stav kultúrnych pamiatok v našej krajine. Ukazujú to výsledky programu Poklady Slovenska. Do hlasovania o pridelenie grantu od Nadácie VÚB, určeného na odbornú obnovu či reštaurovanie diela historického dedičstva, sa zapojilo takmer 46-tisíc ľudí.

20.05.2019 00:00
VUB, PR článok, nepoužívať
Bajčiovská veža v Oravskej Porube

Do finále desiateho ročníka tejto iniciatívy vybrala nezávislá komisia odborníkov spolu 9 chátrajúcich historických objektov či umeleckých artefaktov. V priebehu dvojtýždňového hlasovania cez webovú stránku nadácie prejavila verejnosť spomedzi všetkých najväčší záujem o záchranu dvoch vzácnych objektov – secesného mauzólea Andrášiovcov v Krásnohorskom Podhradí a vyše 300-ročnej kamennej veže situovanej v obci Oravská Poruba. S tesným rozdielom 564 hlasov verejnosti zvíťazila napokon pamiatka na Orave. „Chceme vyjadriť náš obdiv obom tímom, z Oravy aj Gemera, ktoré dokázali vo vyrovnanom súboji aktivizovať tisíce ľudí k tomu, aby sa prihovorili za pamiatku z ich regiónu. Srdečne gratulujeme obyvateľom z Oravy a v neposlednom rade sa tešíme aj z reakcií ľudí, ktorí zahlasovali za ostatné pamiatky. Takmer 46-tisíc Slovákov zapojených do našej iniciatívy, ktorým nie je ľahostajný stav historického dedičstva na Slovensku, je úžasná spätná väzba,“ hovorí Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB, ktorá je vyhlasovateľom osvetového programu Poklady Slovenska.

Pamätná tabuľa na stene veže z roku 1978.
VUB, PR článok, nepoužívať Pamätná tabuľa na stene veže z roku 1978.

Obnova objektu, s ktorým sa spája história národného obrodenia

Takmer 19-tisíc hlasov napokon rozhodlo o tom, že 50-tisíc eur od Nadácie VÚB bude použitých na odbornú rekonštrukciu Bajčiovskej veže v Oravskej Porube. Kamenná veža zo 17. storočia situovaná v bývalej zemianskej osade Gäceľ, najstaršej časti obce Oravská Poruba, je pozostatkom kúrie rodiny Bajčiovcov. Objekt je významný aj z hľadiská dejín slovenského národa, pretože priamo súvisí s udalosťami, ktoré na Orave v roku 1848 podnietili tzv. Žiadosti oravského ľudu.

Oravskí národovci v tejto veži spísali v 7 bodoch svoje požiadavky, v ktorých požadovali zrovnoprávnenie maďarčiny a slovenčiny, aby mal ľud z Oravy svojich zástupcov v sneme, výučbu v miestnych slovenských dialektoch alebo zastúpenie slovenských učiteľov na vysokých školách. Tento dokument, publikovaný v Slovenských národných novinách 23. mája 1848, sa považuje za predchodcu tzv. Žiadostí národa slovenského.

Súčasný dezolátny stav bude už čoskoro minulosťou.
VUB, PR článok, nepoužívať Súčasný dezolátny stav bude už čoskoro minulosťou.

„Aj keď Gäceľské žiadosti zohrali pozitívnu úlohu pri prebúdzaní národného povedomia, tieto snahy doposiaľ sprítomňuje len skromná pamätná tabuľa, osadená na stenu veže pri príležitosti 130. výročia tejto udalosti,“ vysvetľuje starosta obce Oravská Poruba Vladimír Kubišta a dodáva, že veža bola v roku 1975 vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku. Odvtedy však sústavne chátrala a v súčasnosti sa nachádza v havarijnom stave. „Dnes zanedbaný stav tohto pamätného miesta nezodpovedá jeho významným pamiatkovým hodnotám. Tešíme sa, že vďaka podpore od Nadácie VÚB sa to zmení,“ hovorí Vladimír Kubišta a pokračuje: „Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí prejavili v hlasovaní svoju podporu našej veži a takisto všetkým, ktorí robili tejto pamiatke osvetu. Máme radosť z toho, že hlasovali nielen domáci, ale aj ľudia z celého Slovenska a že vyhralo národné cítenie.“

Obec Oravská Poruba získava od Nadácie VÚB grantový príspevok na rekonštrukčné práce, ktoré by mali byť zrealizované do konca roka. „Už teraz sa nám hlási veľa dobrovoľníkov, ktorí sú pripravení pomáhať pri obnove veže. Samozrejme, najskôr musí prebehnúť transparentné výberové konanie odborníkov, ktorí sa ujmú prác. Obnovenú vežu chceme sprístupniť verejnosti. Tri hodnoty veže – urbanistická, výtvarná, ale najmä historická – sú predpokladom vzniku vhodného muzeálneho priestoru. Máme v pláne tu zriadiť expozíciu a ukázať jednak históriu samotnej Gäceli, priblížiť slávne udalosti a tiež príbehy osobností, ktoré tu bojovali za slovenský národ,“ dodáva starosta obce Oravská Poruba.

Prehľad všetkých 9 pamiatok, ktoré boli predmetom hlasovania verejnosti, je na stránke Nadácie VÚB. Tie vybrala odborná komisia spomedzi viac ako 750 rozličných objektov či umeleckých diel z celého Slovenska nominovaných verejnosťou. Nadácia VÚB sa počas uplynulých 9 ročníkov tohto programu postarala už o záchranu napr. vitráží v Spišskej Kapitule, fresiek v stredovekom kostolíku v obci Čerín, renesančnej zvonice v podtatranskej obci Vrbov, diela Majstra Pavla z Levoče či barokového organu v Španej Doline. Príbehu zrealizovanej obnovy poslednej z menovaných pamiatok sa venuje aj článok v online magazíne Nadácie VÚB Srdcovky.

chyba