VIDEO: Deň otvorených ateliérov v Novej Cvernovke na 1. mája

Aj tento rok ste sa mohli na 1. mája stretnúť na chodbách Novej Cvernovky. V krásnych priestoroch si bolo možné pozrieť tvorbu kreatívcov priamo v ateliéroch a zabaviť sa na kultúrnom programe. Vlani prišlo asi 9-tisíc ľudí a tento rok sa odhaduje účasť na úrovni asi 10-tisíc ľudí.

01.05.2019 19:35 , aktualizované: 20:29

Mestský festival – 1.MÁJ – Deň otvorených ateliérov 2019 sa uskutočnil už po už po deviaty krát. Počas sviatku práce predstavili svoju tvorbu stáli aj noví členovia komunity, ktorí sídlia v priestoroch kreatívneho a kultúrneho centra Nová Cvernovka. V čase od 10:00 do 22:00 bol sprístupnený celý areál a návštevníci mohli slobodne nahliadnuť do ateliérov a objavovať vernisáže, vyskúšať si na workshopoch tlačové techniky, zúčastniť sa komentovaných prehliadok, výstav a prezentácií či nahliadnuť do priestorov knižných vydavateľstiev.

VIDEO: Na podujatí bola aj TV Pravda. Pozrite si video z Dňa otvorených ateliérov 2019 v Novej Cvernovke 1. mája 2019.

Video
Mestský festival 1. MÁJ – Deň otvorených ateliérov 2019 sa tretí rok konal v priestoroch bývalej chemickej školy na Račianskej ulici v Bratislave. Opäť predstavil tvorbu stálych aj nových členov komunity sídliacich v priestoroch kreatívneho a kultúrneho centra Nová Cvernovka. Verejnosť sa mohla prejsť priestormi viac ako 50 ateliérov dizajnérov, maliarov, fotografov, architektov, filmárov, ale aj hudobných skúšobní, remeselných dielní či knižných vydavateľstiev, ktoré vznikli počas uplynulého roka. Kým minulý rok navštívilo na 1. mája priestory Novej Cvernovky okolo 9000 ľudí, tento rok odhadli organizátori návštevnosť na 10 000. "Nosnou témou tohtoročného podujatia 1. MÁJ je sloboda. Všeobecne povedané, sloboda je schopnosť robiť to, čo sa nám páči a čo máme radi,” povedal Viliam Csino, režisér a jeden zo zakladateľov Nadácie Cvernovka. “Komunita Novej Cvernovky pracuje aj so spojením zodpovedná sloboda vo vzťahu k prírode. Veľmi si uvedomujeme, že naša sloboda končí tam, kde sloboda iného začína. Sloboda dáva priestor na kreativitu, tvorbu, vyjadrovanie sa slovom, cestovanie alebo spájanie sa. Pri tejto príležitosti odštartuje aj trojmesačná náučná výstava Dyktát Bruselu, ktorá bude pripomínať nielen 15. výročie vstupu Slovenska do EÚ, ale aj hodnoty a slobody s tým spojené,” povedal Csino.

Návštevníci mohli počas dňa nasávať atmosféru podujatia v celom areáli, nahliadnuť do ateliérov a objavovať vernisáže, vyskúšať si na workshopoch tradičné tlačové techniky, zúčastniť sa komentovaných prehliadok, výstav a prezentácií či nahliadnuť do priestorov knižných vydavateľstiev. Čakali na nich nové ateliéry či pop-up koncerty v suteréne. Milovníkov site-specific projektov mohla zaujať inštalácia Picture Vitalis od výtvarníčky Patrície Koyšovej. Deti si svoj výtvarný talent vyskúšali v knižnici Kabinet pomalosti. Veľa aktivít a počinov cvernovkárov sa týkalo udržateľnosti a ekológie.

„Nová Cvernovka sa stala najväčším kultúrno-kreatívnym centrom na Slovensku,” povedal Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB, ktorá Novú Cvernovku podporuje. “Komunity okolo nej však už ďaleko presahujú hranice kultúry, umenia a dizajnu. Tento živý priestor majú radi mladí ale aj starší, susedia z okolia, aj celé rodiny Bratislavčanov s deťmi. Práve prvomájový program pre najmenších sme si zobrali v spolupráci s organizátormi na starosť my. A dúfame, že sa nám podarí pritiahnuť do areálu na Račianskej aj tých rodičov s deťmi, ktorí tu ešte neboli," povedal Resch.

Na dvore si mohli diváci vypočuť poviedku v podaní hereckej dvojice Alexandra Bártu a Henriety Mičkovicovej vo programe vydavateľa Kolomana Kerstésza Bagalu Čau o piatej alebo si vypočuť skupinu Trolejboys. Veľa atrakcií na dvore čakalo na najmenších a všade bolo veľa možností občerstviť sa. V jednom zo suterénnych priestorov si diváci mohli pozrieť vystúpenie dídžejky Matie alias B-Komplex.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Nová Cvernovka #Deň otvorených ateliérov 2019