Svetoví autori a ich detské vianočné knižky

Vianoce sú iba raz do roka – užite si ich s deťmi pri knihách o najkrajších sviatkoch roka od svetoznámych spisovateľov.

20.12.2018 00:00

Najslávnejšieho nórskeho detektívkara Jo Nesbøa netreba špeciálne predstavovať. Pri písaní kníh pre deti sa inšpiruje nápadmi svojej dcéry a v sérii o dobrodružstvách Buleho, Lisy a doktora Proktora práve vyšlo piate pokračovanie pod názvom Zachráni doktor Proktor Vianoce?

odkaz Foto: PR servis
Zachrani doktor Proktor vianoce, Pr článok, reklama, nepoužívať

Pred kým treba Vianoce zachraňovať? Pred nenásytným podnikateľom… Pán Trane odkúpil všetky práva na Vianoce a nikto ich nesmie sláviť, kým najskôr neminie menší majetok v niektorom z jeho obchodov. Naši traja hrdinovia si musia poradiť nielen s príšernými dvojčatami, žirafou z kukučkových hodín, fínskymi stíhačkami, ale aj s nevrlým vianočným škriatkom. A všetko, čo majú, je kúštik časomydla a nekonečné zásoby prdiprášku…

Humor v knihách o doktorovi Proktorovi by sa určite pozdával aj Terrymu Pratchettovi. Medzi dospelými ho preslávilo viac ako 40 kníh zo série Plochozem, za ktoré získal nespočetné množstvo ocenení, medzi inými aj titul Sir od britskej kráľovnej za prínos do literatúry.

Spisovateľ, ktorý je legendou v žánri fantasy, si tiež nemyslí, že by Vianoce mali byť nuda… Čo keby si Santa našiel prácu v zoo, spôsobil chaos v hračkárstve, či sa dokonca ocitol pred súdom? Preneste sa do fantasticky vtipného sveta Terryho Pratchetta v knihe Santa a jeho falošná brada – pri čítaní týchto jedenástich poviedok nebudete Vianoce už nikdy vnímať tak, ako doteraz.

odkaz Foto: PR servis
Santa a jeho falosna brada, PR článok, reklama, nepoužívať

Posledným v trojici odporúčaní detského vianočného čítania je britský autor Tom Fletcher, ktorý je novou hviezdou detskej literatúry a prirovnávajú ho k jeho slávnemu krajanovi Davidovi Walliamsovi. V Británii sa preslávil ako spevák, skladateľ, gitarista, spisovateľ a vlogger. Po slovensky nedávno vyšla jeho kniha Vrzgoši.

Keď sa začítate do príbehu Santasaurus, buďte pripravení na štedrovečerné dobrodružstvo s desaťročným Viliamom, so spievajúcimi škriatkami, Santom, no i kopou darebákov, lietajúcimi sobmi a tým najnezvyčajnejším dinosaurom… Chlapec Viliam prežije so Santasaurom deň, keď sa aj nemožné môže stať možným, ak po tom túžime z hĺbky svojho srdca. A presne také by mali byť každé Vianoce!

odkaz Foto: PR servis
Fletcher Santasaurus, PR článok, reklama, nepoužívať
chyba